Bujanie

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Bujanie

Numer postu:#1  Postprzez banan » Cz 20:18, 28 mar 2013

Witam
Ostatnio w jednej pandzie zauważyłem, że strasznie buja samochodem przy lekkich ruchach kierownicy (nawet przy 20-30km/h). Pamiętam swojego czasu miałem podobny epizod w Seicento. Moje pierwsze podejrzenie pada na sprężyny (tak to by mogło się wydawać) Czy ktoś spotkał się z podobnym problem i doszedł do tego co było przyczyną. Dodam jeszcze, że w owej pandzie ostatnio ciężko, dużo ciężej niż wcześniej chodzi kierownica (brak wspomagania)

Gwoli ścisłości - wydaję się bujać przodem :)
Ostatnio edytowano Cz 22:06, 28 mar 2013 przez Deacon, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Scalono posty.
banan
Świeżak

Panda: 1.1 LPG Active 04r, 1.1 LPG VAN 07r, 1.3 MJet VAN 05r
Imię: Kamil

Re: Bujanie

Numer postu:#2  Postprzez Camcioo » Cz 21:14, 28 mar 2013

skłaniam się ku wymianie amorków. Podjedź na stacje kontroli powiedzą ci ile masz % ale ja obstawiam amorki.
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet

Numer postu:#3  Postprzez OsiemKilo » Cz 23:36, 28 mar 2013

Te procenty z reguły można sobie wsadzić. Wyjdzie ca. 45% a faktycznie może być padaka. Obrazek
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#4  Postprzez Camcioo » Cz 23:42, 28 mar 2013

Jak ja miałem bujanie to nie musiałem nic sprawdzać :P Dobijałem na każdym uskoku, czułem się jak na statku.
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet

Numer postu:#5  Postprzez Sztygar » Pt 2:16, 29 mar 2013

Co do bujania, mam podobnie, ale tylko podczas jazdy po betonowej drodze, a raczej na łączeniach betonu (konkretnie w Żorach jak ktoś jest ciekawy ;) ) i jest to raczej bujanie do góry i w dół, na asfalcie jest wszystko w porządku, dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy to normalne, czy też wizyta u mechanika się szykuje?
Sztygar
Świeżak

Panda: 1.1 benzyna, 2003r.
Imię: Adrian

Numer postu:#6  Postprzez mustang1 » Pt 8:51, 29 mar 2013

Skoro jedziesz po nierównościach to nic dziwnego
mustang1
Aktywny

Panda: 1.2 dynamic

Numer postu:#7  Postprzez Sztygar » Pt 10:49, 29 mar 2013

Z jednej strony racja, ale z drugiej czegoś takiego w poprzednim aucie tego nie miałem.
Sztygar
Świeżak

Panda: 1.1 benzyna, 2003r.
Imię: Adrian

Numer postu:#8  Postprzez niewidomy3373 » Wt 1:03, 02 kwi 2013

Cześć,
miałem to samo w lutym tego roku. Najpierw sztywno jak cholera, a jak następnego dnia przyszła odwilż to mnie bujało niesamowicie. Jak jechałem na nierównościach (sorry na naszych drogach to 98% trasy) tak mnie bujało, że nie zdążyłem ustabilizować bujania, a na kolejnej łacie jezdni znów wpadał w "ruch morskiej fali". I tak bracie przez cały czas. A na dodatek tak mnie bujało, że na zakrętach samochód pod wpływem siły odśrodkowej bujnął na zewnątrz po czym się jakby odbił i znów bujnął.
Diagnoza na stacji kontroli pojazdów??????? Amortyzatory........... Wydawałoby się, że koniec problemu, ale nie. Wymieniłem 18 lutego tego roku te amory i dalej mi coś nie pasuje. Jednakże teraz wydaje mi się że chyba jest za sztywny bo podskakuję jak zając na małych nierównościach. A ponadto jak przejeżdżam przez nierówności to mam wrażenie, że koła tracą przyczepność (wydaje się, że to normalne, ale moim zdaniem tracą przyczepność za często i na zbyt małych nierównościach).
Ktoś ma jakąś radę?????????? Czy mechanik, źle dobrał mi amortyzatory może od innego modelu fiata, albo nawet innego modelu Pandy. A może to inny element zawieszenia np. sprężyny, wahacze, stabilizatory????????? Pomóżcie proszę. Wydałem 850zł. na wymianę amortyzatorów i dalej nie czuję komfortu jazdy.
niewidomy3373
Świeżak

Panda: II 1.1 benzyna, dynamic, komputer,air conditioned, czujnik parkowania, central rigel:),alarm,schowek pod siedzeniem, schowek główny zamykany, czujnik temperatury, elektrische fensterheber:) Granatowa Pandzia
Imię: Marek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne