Awaria sprzęgła w nowym aucie ?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awaria sprzęgła w nowym aucie ?

Numer postu:#1  Postprzez złoty » Pn 20:51, 25 mar 2013

Witam.
W grudniu 2012 roku kupiłem w salonie nową pandę II classic 1.2 8V 69 KM z pakietem My Life. Z zakupu jestem bardzo zadowolony, gdyż autko jest dobrze wyposażone i miało fajną cenę. Jest wygodne, zwrotne i przede wszystkim nowe. Przedtem jeździłem Seicento 1.1 w wersji LOOK. Teraz to co mnie nurtuje i dlatego piszę tego posta. Pierwsza rzecz: wracając do domu nowym nabytkiem musiałem mieć otwartą szybę gdy załączyłem ogrzewanie bo niesamowicie śmierdziało jakąś dziwną spalenizną o słodkawo-duszącym zapachu. Po przełączeniu na zimne powietrze przestało śmierdzieć. Obecnie (przebieg 3 000 km) przez krótką chwilę śmierdzi gdy przełączam z zimnego na ciepłe. Druga sprawa: zapalam silnik na zimno i po ok. 20 s. zaczyna coś „rzęcholić” jakby łożysko raz bardziej raz mniej z okolic sprzęgła a po jego naciśnięciu hałas ustaje i zazwyczaj już nie wraca. Jeszcze jedno gdy auto jest załączone za każdym razem jak puszczam pedał sprzęgła słychać pojedynczy stuk, gdy silnik jest wyłączony wszystko jest w porządku i nic przy puszczaniu sprzęgła nie stuka. Dziwna przypadłość, pomijam już fakt, że sprzęgło „bierze” dosyć wysoko. Biegi wchodzą lekko i bez zgrzytu. Trochę się rozpisałem aby lepiej naświetlić te dwie sprawy. Może któraś jest charakterystyczna dla tego modelu choć nie wydaje mi się to normalne. Proszę o Wasze sugestie jeśli Mieliście do czynienia z podobnymi „usterkami” jeśli można to tak nazwać. Pozdrawiam.
złoty
Świeżak

Panda: 1.2 69KM
Imię: Leszek

Re: Awaria sprzęgła w nowym aucie ?

Numer postu:#2  Postprzez gumis » Pn 21:25, 25 mar 2013

Panda z grudnia 2012r nie ma gwarancji?
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Numer postu:#3  Postprzez tomjoz » Pn 21:28, 25 mar 2013

Ten słodki posmak w powietrzu to pewnie jakiś minimalny wyciek płynu w nagrzewnicy.
I te kolejne przypadki co opisujesz to faktycznie są jakieś usterki,co tu robić ??Auto nowe, wiec na serwis niema co samemu grzebać. Jest gwarancja, wiec niech wąchają i usuwają usterki
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
Imię: Tomek

Numer postu:#4  Postprzez złoty » Pn 21:56, 25 mar 2013

Jeśli chodzi o ten zapach to myślałem, że to normalne, bo auto nowe jednak teraz wydaje mi się to podejrzane. Parę lat temu miałem nowe Grande Punto i tam coś takiego się nie działo. Chciałem zapytać użytkowników tego forum czy to nieszczęsne sprzęgło z dziwnymi objawami to normalne, bo nowe niedotarte, a w miarę czasu wszystko wróci do normy i nie warto tym zawracać sobie głowy. Bez "wycieczki" do serwisu najprawdopodobniej się nie obędzie.
złoty
Świeżak

Panda: 1.2 69KM
Imię: Leszek

Numer postu:#5  Postprzez wuja69 » Pn 22:23, 25 mar 2013

Lepiej udaj się jak najszybciej do serwisu,sprzęgło nie ma prawa się,,docierać,,(jedynie można skorygować ustawienie pedału sprzęgła)wymieniałem sam w seju i w pańdzie ,po wymianie chodziły od razu bardzo dobrze-więc nie daj się zbyć ,że coś się ,,dociera,,.
Co do zapachu, to tak jak Koledzy napisali ,-coś cieknie ,obejrzyj cały układ ,może sam coś wytropisz,jak pokażesz palcem to fachmani tego nie oleją.
Powodzenia.
wuja69
Bywalec

Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Powrót do Mechanika - problemy techniczne