Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Numer postu:#211  Postprzez Kamillo » Pt 9:15, 23 lis 2012

ja w temacie LPG i spalanie powiem tyle: po spadku temperatur Niebieska Strzała mojej Żony wypija 7,6 l/100 km. Uważam że jak na jazdę 100% miasto (Warszawa) to wynik bardzo przyzwoity. Gdybym jeździł nią ja, pewnie spaliłbym ciut mniej, może tak ok. 0,5 l/100 km - ale to takie gdybanie...
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#212  Postprzez skubie » Pt 10:44, 23 lis 2012

Agent napisał(a):5,96 LPG :lol: Z miejsca mogę się zamieniać na Pandy, jeśli faktycznie tyle Twoja pali :rotfl:

Ja się nie zamienię ;) Co więcej pewnie pojeżdżę Pandziochą jeszcze z 4-8 lat :D Taki mam sentyment :)
Mimo, iż ciągle jakaś pierdoła się psuje :?

mija napisał(a):Może jeździ tylko w trasy i v maks to 70km/h :D

Mówiłem, że są tu takie osoby co twierdzą, że panda pali poniżej 6l/100km LPG ?

Zastanawiam się jak liczycie spalanie bo może ja źle liczę i dlatego wychodzi mi tak dużo?

Ad.1
Jeżdżę różnie (jak trzeba do miasta, to i tam zawitam). Tak jak kiedyś pisałem: miasto, miastu nie równe i korki w nich też.
Zawsze jeżdżę tak jak pozwalają warunki, a dokładniej:
- wsie 60km/h,
- krajówki 80-100km/h,
- ekpresy i autostrady 90-110km/h.
Ad.2
Tak mi pali i nie twierdzę, że tak jest, tylko to wiem :D
Nie mam takiego hobby by robić wpisy na Motostat tak dla jaj :)
Ad.3
Paragon ze stacji, ilość litrów podzielona przez ilość przejechanych km, i to razy 100 :mrgreen:
Jeśli koledzy chcą szukać dziury w całym to podpowiem: można spaloną benę podzielić przez ilość km przejechanych na LPG w "czasie równoległym" :wink: i dodać do spalania LPG, wyjdzie faktyczny koszt przebycia 100km na obu paliwach :)

PS. na koniec powtórka z mojego ecodrivu (dla zainteresowanych) :)
1. Szybkie przyśpieszanie (maks. wciskanie gazu do 3/4 skoku pedału), aby jak najszybciej wrzucić 5 bieg (ja to robię po przekroczeniu 50km/h). Dalej lekkie wciśnięcie i Pandziocha sama się rozpędza do tych np. 90km/h.
2. Hamowanie silnikiem (ja de facto hamuje tylko na 5 biegu, przy ok. 45km/h zaczyna dawkować LPG, uważam że szkoda dalej się bawić biegami, bo nie wiele już z takiej prędkości zużyjesz hamulców, skrzynię biegów na pewno, bo musisz przerzucić 4 biegi na przestrzeni 40 km/h), bardzo polecam zwłaszcza gdy widzimy teren zabudowany, tak by wyhamować do "naszych przepisowych" 60km/h :policjant:
3. Tutaj ciekawostka, polecam również jazdę na luzie :wink: Np. masz zjazd z górki, a po chwili wypłaszczenia teren zabudowany, trzeba w odpowiednim momencie wrzucić na luz by w jechać w teren z "wiadomą prędkością" :zakrecony:
Resztę powie Wam wujek Google ;)
Obrazek
skubie
Bywalec

Panda: 1.1 2004r. BRC Seq24

Numer postu:#213  Postprzez Agent » Pt 12:43, 23 lis 2012

Mój wczorajszy raport spalania przyniósł rezultat 10,8 l gazu / 100 km :roll: Pięknie :facepalm: Dodam, że jeździłem cały dzień z megafonem na dachu ok. 30-40 km/h, czasami szybciej. W każdym razie bardzo delikatna jazda.
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#214  Postprzez bombel » Pt 12:52, 23 lis 2012

Agent napisał(a):Mój wczorajszy raport spalania przyniósł rezultat 10,8 l gazu / 100 km :roll: Pięknie :facepalm: Dodam, że jeździłem cały dzień z megafonem na dachu ok. 30-40 km/h, czasami szybciej. W każdym razie bardzo delikatna jazda.

masakra rzeczywiście, chyba misio nie lubi mulastej jazdy :P , masz już zime czy na 195 mm jeszcze latasz (oponki)
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#215  Postprzez Agent » Pt 14:49, 23 lis 2012

No gdzie zimówki, jak zimy ani widu ani słychu. :razz: Może pod koniec grudnia zmienię koła na zimowe 13, ale spalanie na pewno nie spadnie, a wzrośnie przez niższe temperatury.
Agent
Wymiatacz

Numer postu:#216  Postprzez mija » So 0:50, 24 lis 2012

skubie napisał(a):
Agent napisał(a):
1. Szybkie przyśpieszanie (maks. wciskanie gazu do 3/4 skoku pedału), aby jak najszybciej wrzucić 5 bieg (ja to robię po przekroczeniu 50km/h). Dalej lekkie wciśnięcie i Pandziocha sama się rozpędza do tych np. 90km/h.
2. Hamowanie silnikiem (ja de facto hamuje tylko na 5 biegu, przy ok. 45km/h zaczyna dawkować LPG, uważam że szkoda dalej się bawić biegami, bo nie wiele już z takiej prędkości zużyjesz hamulców, skrzynię biegów na pewno, bo musisz przerzucić 4 biegi na przestrzeni 40 km/h), bardzo polecam zwłaszcza gdy widzimy teren zabudowany, tak by wyhamować do "naszych przepisowych" 60km/h :policjant:
3. Tutaj ciekawostka, polecam również jazdę na luzie :wink: Np. masz zjazd z górki, a po chwili wypłaszczenia teren zabudowany, trzeba w odpowiednim momencie wrzucić na luz by w jechać w teren z "wiadomą prędkością" :zakrecony:
Resztę powie Wam wujek Google ;)

Mojego kolegi wujek zawsze się tak chwalił jak to mu auto mało pali bo on tak auto oszczędza aż zdarzyło nam się z kolega za nim jechać - z górki wrzucał na luz, a pod górkę bieg i się rozpędzał jazda za nim istna masakra.
Ja niestety w stylu jazdy upatruję mojego spalania jakoś nie umiem i nie uważam za słuszne jazdy na luzie więc zawsze w każdym aucie wachluje biegami i w górę i w dół.
Nie dam rady rozpędzać auta tak że przy 60 km/h wrzucam 5 bieg bo szkoda mi wałka w silniku, fiaty lubią obroty, a moc w benzynie idzie z obrotów rozpędzanie auta benzynowego używając obrotów niższych niż te w których silnik osiąga moc powoduje, że auto się strasznie męczy i nie wiem czy to oszczędne?
W mojej Toytojce D4D czyli dieslu tak auta nie rozpędzam bo silnik buczy auto nie jedzie i mało nie pali, dodam że fiat nie ale Toya pokazuje spalanie przy hamowaniu silnikiem 0,0 - w każdym współczesnym aucie auto mniej pali przy hamowaniu silnikiem niż na luzie. Po za tym jadąc na luzie auto jest wtedy nie wyczuwalne i trudniej zareagować na nagłe sytuacje na drodze.
Dodam, że te prędkości jakie osiągam choć nie rajdowe to są minimalnie wyższe od Skubiego i pewnie dlatego panda tyle pali.
więc chyba nie umiem jeździć :(

Pozdrawiam
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#217  Postprzez zamberek » So 13:22, 24 lis 2012

Agent napisał(a):Mój wczorajszy raport spalania przyniósł rezultat 10,8 l gazu / 100 km :roll: Pięknie :facepalm: Dodam, że jeździłem cały dzień z megafonem na dachu ok. 30-40 km/h, czasami szybciej. W każdym razie bardzo delikatna jazda.

hehe to masz spalanie podobne do mojego ;) hm a zapytam Ciebie kiedy robiłeś reduktor i regulowałeś gaz?
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#218  Postprzez skubie » So 19:53, 24 lis 2012

mija nie uważam, że silnik się zamęcza, bo nie ma wibracji po zmianie biegów czy innego buczenia. Słyszałem, że to dobry wyznacznik, czas pokaże jak na tym wyjdę :D
Co do luzu, to jak pisałem w przykładzie (masz zjazd z górki, a po chwili wypłaszczenia teren zabudowany, trzeba w odpowiednim momencie wrzucić na luz by w jechać w teren z "wiadomą prędkością") i uważam, że mam rację, rozwinę to:
- przypuśćmy, że jesteśmy na szczycie górki i mamy prędkość 60km/h, zjazd z niej ma 300m, a wypłaszczenie 100m, dalej jest teren zabudowany przez który chcemy przejechać z V=60km/h.
Teraz zobaczmy jak pojedziemy:
Ty, będziesz hamował silnikiem, więc na wypłaszczeniu Twoja V, będzie 60 i będziesz musiał 100m przejechać na biegu, żeby utrzymać tę prędkość. Spalisz 0,006l (zakładając, że pali Ci, przy takiej prędkości 6l/100km).
Ja, wrzucę luz to auto przyśpieszy do 70, a na wypłaszczeniu zwolni do 60. Spalę 0,004l (zakładając, że na luzie spala 0,6l/h).
Może niewiele, ale podałem tylko jeden przykład, a ten sposób też świetnie sprawdza się w mieście, więc przy multum sytuacji na drodze podczas życia sporo wyjdzie :D Ponadto przejadę ten odcinek szybciej niż Ty, choć mniej stabilnie, ale tylko jeśli będą wyboje :D

PS. zbliża się zima, więc z rana polecam raczej te niższe obroty, aż do nagrzania silnika ;)
Obrazek
skubie
Bywalec

Panda: 1.1 2004r. BRC Seq24

Numer postu:#219  Postprzez victor89 » So 22:56, 24 lis 2012

Mnie zimą zawsze spalanie spada ze względu na cieńsze o 3cm oponki ;)

P.S
Zimą wolnych obrotów powinniśmy używać tylko zaraz po odpaleniu, następnie należy trochę pokręcić silnik by ciśnienie oleju pozwoliło na odpowiednie smarowanie wszystkich elementów silnika. Bynajmniej nie chodzi mi tutaj o jakieś pałowanie
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#220  Postprzez Agent » N 13:12, 25 lis 2012

zamberek napisał(a): hm a zapytam Ciebie kiedy robiłeś reduktor i regulowałeś gaz?

Regulacje to tylko zwiększały zużycie gazu, takich mamy majstrów. Reduktor nie ruszany, bo po co? Wymieniam tylko filtry gazu.
Agent
Wymiatacz

Numer postu:#221  Postprzez zamberek » Pn 1:05, 26 lis 2012

Hm no wiesz jak nie regenerujesz i nie regulujesz, to na pewno to zwiększa spalanie :P Heh ale nie mówię, że jak to zrobisz to spalanie spadnie Ci do 5l/100 ;)
Ja w moich okolicach też mam problem z regulacją, bo jeden robi to na oko, a drugi nie może się połączyć ze sterownikiem ;/
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#222  Postprzez mija » Pn 12:40, 26 lis 2012

Wczoraj małżonka mnie zaskoczyła gdyż obecnie jeżdżąc bez klimy i już na zimówkach (standardowy rozmiar) twierdzi, że ostatnie kilka baków wyszło ok 7,3 lpg na 100km ale myślę, że po prostu zrobiło się zimno i trochę więcej jedzie na benzynie czego żona już nie odliczy - więc pewnie spalanie nadal na poziomie 8-8,5lpg/100km
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#223  Postprzez Jarecki8810 » Pn 21:25, 26 lis 2012

skubie napisał(a):Ja, wrzucę luz to auto przyśpieszy do 70, a na wypłaszczeniu zwolni do 60. Spalę 0,004l (zakładając, że na luzie spala 0,6l/h).

Logika sterowania wtryskiwaczami jest taka, że w momencie puszczenia pedału gazu wtryski pozostają zamknięte, wiec Twoje obliczenia są delikatnie bez sensu. :mrgreen:
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Numer postu:#224  Postprzez bobofrut » Pn 22:08, 26 lis 2012

Ale przejedzie wiecej na luzie niż na zamkniętych wtryskiwaczach, czyli będzie musiał różnice pomiedzy przejechaną drogą na luzie a na puszczonym gazie "nadgonic". Czyli jednak ma sens.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#225  Postprzez Jarecki8810 » Pn 22:45, 26 lis 2012

Jadąc płynnie z jednostajną prędkością spalisz mniej niż rozpędzając się co chwilę i wyrzucając na luz. Tyle. Twój patent działa w silnikach gaźnikowych a nie w przypadku elektronicznego wtrysku, gdzie dawka paliwa nie zależy tylko od kąta otwarcia przepustnicy.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...