Linka Hamulca Ręcznego

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Linka Hamulca Ręcznego

Numer postu:#16  Postprzez wuja69 » Wt 22:32, 06 mar 2012

Jestem na etapie diagnozowania co jest nie tak z ręcznym w moim aucie(nie dawno je kupiłem), na diagnostyce okazało się ,że lewa strona bardzo słabo hamuje, przy dźwigni zaciągniętej bardzo wysoko .Rozebrałem tylni lewy bęben i wszystko wygląda ok.(hamulec główny tylni jest ok.) linka nie jest zapieczona.Ale wydaje mi się ,że jest jakby dłuższa od prawej, tzn. po zaciągnięciu poprzeczny uchwyt, ten w którym zaczepia się linki ustawia po skosie- napina linki z różną siłą.Auto dopiero poznaje i szukam przyczyny.Jutro zrobię fotki jak to wygląda, nie lubię śmigać autem z niedomagającymi hamulcami.
wuja69
Bywalec

Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Numer postu:#17  Postprzez Szopek » Wt 22:41, 06 mar 2012

Linki mają tendencje do rozciągania się. Możesz próbować ją(je) minimalnie podciągnąć, a jak nie to wymienić.
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.3 M-jet (Black&Yellow edition)
Imię: Kamil

Numer postu:#18  Postprzez dziadek » Śr 16:46, 07 mar 2012

lewa strona- samo-regulator, tak jakoś jest że lewy szybciej szwankuje niż prawy (a może jest źle złożony) , na początek proponuję rozebrać, wyczyścić i przesmarować, powinno pomóc. Dopiero po tym zabiegu brał bym się za regulację. Jeżeli linki siedzą tam od nowości to raczej wyciągnęły się w równy sposób, ew. różnicę wyciągnięcia zniwelujesz tak jak kolega wyżej napisał.
dziadek
Aktywny

Panda: 1,2 dynamic

Numer postu:#19  Postprzez zecer1971 » Śr 17:04, 07 mar 2012

wuja69 napisał(a):Jestem na etapie diagnozowania co jest nie tak z ręcznym w moim aucie(nie dawno je kupiłem), na diagnostyce okazało się ,że lewa strona bardzo słabo hamuje, przy dźwigni zaciągniętej bardzo wysoko .Rozebrałem tylni lewy bęben i wszystko wygląda ok.(hamulec główny tylni jest ok.) linka nie jest zapieczona.Ale wydaje mi się ,że jest jakby dłuższa od prawej, tzn. po zaciągnięciu poprzeczny uchwyt, ten w którym zaczepia się linki ustawia po skosie- napina linki z różną siłą.Auto dopiero poznaje i szukam przyczyny.Jutro zrobię fotki jak to wygląda, nie lubię śmigać autem z niedomagającymi hamulcami.

U mnie było to samo, kupiłem dwie nowe linki i teraz jest :ok:
Linki oczywiście orginały, lewa i prawa.
zecer1971
Zasłużony dla PCP

Panda: Była Active z klimą
Imię: Tomek

Numer postu:#20  Postprzez boston » Śr 19:03, 07 mar 2012

u mnie podobny problem - bębny i szczęki w dobrym stanie a ręczny nie działa
mówicie że rozciągnięte linki - z tym że ja na wysokości 3 ząbka czuje już wyraźny opór ...
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
boston
Klubowicz na emeryturze

Panda: JTD

Numer postu:#21  Postprzez wuja69 » Śr 19:32, 07 mar 2012

Teraz tak to wygląda: Obrazek
jutro wym. lewą linkę i zobaczę jaki będzie skutek.
wuja69
Bywalec

Numer postu:#22  Postprzez dziadek » Śr 21:15, 07 mar 2012

sprawdź czy działa regulacja przy szczękach
dziadek
Aktywny

Numer postu:#23  Postprzez wuja69 » Śr 21:38, 07 mar 2012

dziadek napisał(a):sprawdź czy działa regulacja przy szczękach

Właśnie się zastanawiam,czy samoregulacja może źle działać dla ręcznego a dla głównego dobrze?
Ma Ktoś jakiś pomysł?
wuja69
Bywalec

Numer postu:#24  Postprzez dziadek » Śr 21:43, 07 mar 2012

ma wpływ, a zasadniczy hamulec na tym kole działa na pewno poprawnie ?
dziadek
Aktywny

Numer postu:#25  Postprzez Dreamcatcher » So 14:29, 28 kwi 2012

Hej
Mam problem
Dzisiaj dały się słyszeć dziwne, sporadyczne stuki z tyłu. Najbardziej przy ruszaniu i niskich prędkościach. Tak na ucho stawiał bym na ręczny. Powiedzcie mi, proszę, jak to zweryfikować przed wizytą u mechanika? Żeby potem nie było iż robię z igły widły.
Dodam iż hamulec postojowy był w grudniu czyszczony ale potem przyszły spore mrozy i dostał trochę w ... wiecie gdzie.
Z góry dziękuję.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#26  Postprzez Romix13 » N 21:55, 13 maja 2012

boston napisał(a):u mnie opór zaciągania ręcznego jest ogromny do tego stopnia że nie można zaciągnąć dalej niż 3 ząbek
mimo to siła hamowania jest tak słaba że praktycznie można powiedzieć że nie działa
także co w moim przypadku za to odpowiada (szczęki dobre)

u mnie był ten sam problem :) mimo że kiedyś mi jedna z linek strzeliła i wymieniłem obie bo były przyrdzewiałe , tył nadal słabo hamował.
Powodem okazał się samoregulator w bębnie wystarczyło go na tej zębatce w bębnie o jeden ząbek popuścić :) i już było git.
A jeśli masz szczęki wogóle prawie nie starte i bębny nie mają rantu a samoregulatory wporządku ,to drugim powodem będą "zeszklone" szczęki, trza ściągnąć bęben i szczęki wyczyścić papierem ściernym solidnie ,tak by powłoka na okładzinie była matowa u mnie to pomogło, wina rodzaju okładzin na szczękach kupiłem rzemiosło zamiast ori. poprostu.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#27  Postprzez Robert » Pt 1:12, 03 maja 2013

Podłącze się do tematu. :) Mam przebieg ok 136tkm, mam uszkodzony tylni lewy bęben (w ogóle nie hamuje) i nie działa mi ręczny. Co wymieniać do ręcznego linki czy szczęki? Jakieś tysiąc kilometrów temu miałem metaliczne stuki w tylnym lewym kole, które ustały.
Ciągle do przodu
Robert
Aktywny

Panda: 1.1 van
Imię: Robert

Numer postu:#28  Postprzez Dreamcatcher » Pt 8:24, 03 maja 2013

Zależy od stopnia uszkodzeń. Jeśli sam bęben będzie porysowany to na szczękach może się nie skończyć.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#29  Postprzez Romix13 » Pt 18:09, 03 maja 2013

Robert napisał(a):Podłącze się do tematu. :) Mam przebieg ok 136tkm, mam uszkodzony tylni lewy bęben (w ogóle nie hamuje) i nie działa mi ręczny. Co wymieniać do ręcznego linki czy szczęki? Jakieś tysiąc kilometrów temu miałem metaliczne stuki w tylnym lewym kole, które ustały.

Linkę łatwo sprawdzić czy nie strzeliła, odkręcasz tunel środkowy i pod tylną wnęką na kubek masz mocowanie i regulację linek ręcznego, jeśli jedna linka strzeliła to będzie luźna. Drugi koniec linki przy bębnie, ale ja stawiam na mechanizm w bębnie, rozbierz bęben i zobaczysz co poszło czy sprężynka któraś czy samo regulator zapieczony, lub ewentualnie zdarte okładziny na szczękach.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#30  Postprzez Robert » So 21:32, 04 maja 2013

Dzisiaj zdjąłem tunel i przy puszczonym hamulcu obie są luźne, a przy zaciągniętym obie twarde. Zamówiłem bębny, szczęki oraz zestaw montażowy szczęk :)
Ciągle do przodu
Robert
Aktywny

Panda: 1.1 van
Imię: Robert

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne