"kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy"

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Panda by mały - moszczu

Numer postu:#1  Postprzez Wiesław90 » Cz 19:00, 03 maja 2012

moszczu napisał(a):
pandavan napisał(a):No wreszcie mas to co chciałeś Gratuluje zakupu kiedy montaż??

Pisałem wyżej... :P

moszczu napisał(a):Już niedługo w maju na Zlocie :D

A dzisiejszego dnia męczyłem się z przeciąganiem kabelków od czujnika temp :) ciężko było, ale dałem radę :D a oto i efekt...

Obrazek

uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy :)
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
Wiesław90
Wymiatacz

Panda: 1.1 =)

Numer postu:#2  Postprzez moszczu » Cz 19:04, 03 maja 2012

Wiesław90 napisał(a):uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy :)

tzn :?:
moszczu
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez Wiesław90 » Cz 19:15, 03 maja 2012

moszczu napisał(a):
Wiesław90 napisał(a):uu widzę że kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy :)

tzn :?:

domyślam się że to co wystaje to termometr. Wystaje czyli nie jest osłonięty , więc w czasie jazdy pęd powietrza będzie uderzał o wystający element (termistor) i będzie pokazywał temperaturę wiatru a nie powietrza :) jeżeli byś go zamontował w obudowie lusterka to fakt jak auto postoi na słońcu to wnętrze lusterka trochę się nagrzeje ale po przejechaniu kilku km powietrze będzie stopniowo się wymieniało , dzięki czemu nie będzie pokazywał temperatury wiatru tylko temperaturę powietrza :)
Wiesław90
Wymiatacz

"kolega będzie mierzył temperaturę wiatru podczas jazdy"

Numer postu:#4  Postprzez moszczu » Cz 19:21, 03 maja 2012

Termistor wystaje zaledwie 3mm, w każdej chwili mogę go bardziej schować :P tak źle nie będzie :wink:
moszczu
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.
Imię: Michał

Numer postu:#5  Postprzez Wiesław90 » Cz 19:22, 03 maja 2012

Ja swój przykleiłem w środku lekko odginając główkę tak by nie dotykała plastikowej obudowy :)
Wiesław90
Wymiatacz

Numer postu:#6  Postprzez Zwierzak » Cz 19:52, 03 maja 2012

Powinno być ok. Fabryczny też wystaje z lusterka; :brawo:
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#7  Postprzez Pawell82 » Cz 20:03, 03 maja 2012

wystaje zgadzam się z kolegą więc na pewno będzie ok :)
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : viewtopic.php?f=45&t=2851
Pawell82
Księżycowy Jimm

Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011
Imię: Paweł

Numer postu:#8  Postprzez victor89 » Cz 20:44, 03 maja 2012

yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza :shock: :shock:

Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury? :swir:
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#9  Postprzez Wiesław90 » Cz 20:57, 03 maja 2012

victor89 napisał(a):yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza :shock: :shock:

Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury? :swir:

hmm no dobre pytanie :) może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli :)
Wiesław90
Wymiatacz

Numer postu:#10  Postprzez victor89 » Cz 21:15, 03 maja 2012

Wiesław90 napisał(a):
victor89 napisał(a):yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza :shock: :shock:

hmm no dobre pytanie :) może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli :)

Tak wiem o co Ci chodzi :)
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.

Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali :)
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze :)

Ze swojego doświadczenia Ci powiem że buduję i projektuje systemy chłodzenia wodnego do komputerów. Wody używa się dlatego że szybciej odbiera ciepło, a ma przecież taką samą temperaturę jak powietrze otaczające komputer.
victor89
Klubowicz

Numer postu:#11  Postprzez Wiesław90 » Cz 21:18, 03 maja 2012

victor89 napisał(a):
Wiesław90 napisał(a):

Tak wiem o co Ci chodzi :)
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.

Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali :)
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze :)

zapewne coś w tym jest :) ale ja jakoś nie mam przekonania bo też myślałem o montażu na zewnątrz ale z jakiegoś powodu jeszcze nie widziałem nigdy czujnika nie osłoniętego od wiatru itp.
Wiesław90
Wymiatacz

Numer postu:#12  Postprzez victor89 » Cz 21:25, 03 maja 2012

osłona ma zapobiegać uszkodzeniom mechanicznym :)
victor89
Klubowicz

Numer postu:#13  Postprzez Zwierzak » Cz 22:50, 03 maja 2012

Polecam małe repetytorium z meteorologii, szczególnie część o pomiarze temp. i użyciu termometrów elektronicznych na statkach :P http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/temp1.htm
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#14  Postprzez Wiesław90 » Cz 23:10, 03 maja 2012

ciekawa strona warta przeczytania mimo wszystko to ja już nie wiem jak powinien być zamontowany . rozumiem że dobrze jest na zewnątrz jak i w środku lusterka . Przy okazji proszę moderatora o przeniesienie części postów do osobnego działu może o miejscu montażu termometra bo zaśmiecamy koledze wontek o pandzie :D
Wiesław90
Wymiatacz

Numer postu:#15  Postprzez waldekb3 » Pt 5:34, 04 maja 2012

Najlepiej jak kolega pojeździ i poobserwuje wskazania temperatury.Może bedzie akurat OK.Ja jednak osobiście termistor zamieniłem na fabryczny czujnik. :)
waldekb3
Wymiatacz

Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r
Imię: Waldek

Następna strona

Powrót do Luźne tematy...