Wiesław90 napisał(a):victor89 napisał(a):yyyy a czym się różni temperatura wiatru od temperatury powietrza
Myślisz że drewno i metal stojące w pomieszczeniu o jednorodnej temperaturze również ma inne temperatury?
hmm no dobre pytanie
może spróbuję tak wyjaśnić o co mi chodzi : wyobraź sobie zimowy dzień, jak stoisz na dworze przy -10 to organizm pewnie będzie odczuwał ~ -10 a jak dojdzie do tego wiatr może nawet śnieg to będziesz odczuwał niższą temp od rzeczywistej . To coś jak podają temperaturę faktyczną i temp. odczuwalną na którą składają sie inne czynniki (wiatr wilgotność itp.) mam nadzieję że jakoś w miarę opisałem to co miałem na myśli
Tak wiem o co Ci chodzi
Morał tej historii jest taki, że powietrze i tak ma -10*C, ale szybciej odbiera ciepło co odczuwasz jako 'zimno'. Można to rozumieć tak, że dotykając metalu o temperaturze 25*C zachodzi transfer ciepła pomiędzy dłonią a przewodnikiem cieplnym, dotykając drewna ten transfer też zachodzi ale w dużo mniejszym stopniu. Twoja dłoń wolniej dąży do niższej temperatury.
To dlatego że metal jest lepszym przewodnikiem ciepła.
Dla czujnika nie ma to znaczenia na wynikową wartość jak szybko zostanie od niego odebrane ciepło, a jedynie jak szybko się ustali
Zamontowanie czujnika na zewnątrz jest bardzo dobrym wyjściem, gdyż szybciej się dowiemy jaka jest temp. na dworze
Ze swojego doświadczenia Ci powiem że buduję i projektuje systemy chłodzenia wodnego do komputerów. Wody używa się dlatego że szybciej odbiera ciepło, a ma przecież taką samą temperaturę jak powietrze otaczające komputer.