Pytanie z innej marki ;)

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Pytanie z innej marki ;)

Numer postu:#1  Postprzez t-przemek » Cz 18:16, 16 lut 2012

Czy ktoś z was orientuje się może do czego służą te przyciski na wysokości lewego kolana kierowcy?? Dokładnie widać to na ostatnim zdjęciu. http://otomoto.pl/citroen-xsara-picasso ... 14902.html
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Re: Pytanie z innej marki ;)

Numer postu:#2  Postprzez Worczynski » Cz 18:34, 16 lut 2012

Dwa ostatnie to obsługa elektrycznych szyb z tyłu, bo w Picasso przednie przyciski są przy lewarku jak w Pandzie, a tylne są właśnie tam ukryte. do tego otwieranie bagażnika z wnętrza i regulacja wysokości świateł jak mnie pamięć nie myli.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#3  Postprzez Jarecki8810 » Cz 18:36, 16 lut 2012

Podnośniki tylnych szyb elekrtycznych.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Numer postu:#4  Postprzez seba222 » Cz 19:42, 16 lut 2012

Worczynski napisał(a):Dwa ostatnie to obsługa elektrycznych szyb z tyłu, bo w Picasso przednie przyciski są przy lewarku jak w Pandzie, a tylne są właśnie tam ukryte. do tego otwieranie bagażnika z wnętrza i regulacja wysokości świateł jak mnie pamięć nie myli.

Mam podobnie w moim Scenicu - dwa ostatnie to otwieranie szyb tylnych, ale wcześniejszy to chyba jest blokada otwierania szyb a nie otwieranie bagażnika - tzw. kontrola (blokada) rodzicielska. Nie dam sobie natomiast za to głowy uciąć :)
Seba222
-----------------------------
seba222
Aktywny

Panda: Fiat Panda 2011 1,2 B+LPG DYNAMIC
Imię: Seba

Numer postu:#5  Postprzez t-przemek » Cz 20:40, 16 lut 2012

nie nie, blokada szyb z tyłu jest na konsoli głównej obok środkowo-prawego wlotu nawiewu.
Dodam jeszcze że nie wszystkie wersje mają te przyciski
t-przemek
Specjalista

Numer postu:#6  Postprzez bart_tychy » Pt 18:09, 17 lut 2012

seba222 napisał(a):Mam podobnie w moim Scenicu
w 1,2 czy 3? bo w 2 jak dobrze pamiętam to tam jest ręczny, a szybki są przy drzwiach.
A cytryny nie mają regulacji wysokości zawieszenia? w c5 brat miał ale nie wiem jak co i gdzie. wiem tylo że było cuś takiego
bart_tychy
Klubowicz na emeryturze

Panda: była, ale nie ma :( jest paseratti
Imię: Bartek

Numer postu:#7  Postprzez Worczynski » Pt 18:19, 17 lut 2012

Nowe Picasso ma hydraulikę opcjonalnie, stare było konwencjonalną produkcją, z belką z tyłu :) Więc to jest wolne od komfortowego zawiasu :) Seba ma chyba Scenica I po liftingu, przynajmniej na zdjęciach obok takowego stoi :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#8  Postprzez seba222 » Pt 19:12, 17 lut 2012

bart_tychy napisał(a):
seba222 napisał(a):Mam podobnie w moim Scenicu
w 1,2 czy 3? bo w 2 jak dobrze pamiętam to tam jest ręczny, a szybki są przy drzwiach.
A cytryny nie mają regulacji wysokości zawieszenia? w c5 brat miał ale nie wiem jak co i gdzie. wiem tylo że było cuś takiego

W 1 po lifcie, czyli się śmieję, że 1,5 :) W 2 faktycznie jest tam ręczny czy coś takiego (szwagier ma). Niestety w moim z niewiadomych przyczyn nie potrafili wszystkiego przy drzwiach umieścić, jedynie sterowanie do przednich szyb, a właśnie do tylnych + blokada rodzicielska powędrowała pod kierownicę. Niestety nie jest to rozwiązanie za bardzo użyteczne. W czasie jazdy ciężko po omacku tam mieszać, więc prawie nie używam.
Seba222
-----------------------------
seba222
Aktywny

Panda: Fiat Panda 2011 1,2 B+LPG DYNAMIC
Imię: Seba

Numer postu:#9  Postprzez t-przemek » Pt 21:01, 17 lut 2012

xsara picasso ma zwykłe zawieszenie, ale tak jak mówisz m.in. c5 miało hydro-pneumatyczne
t-przemek
Specjalista

Numer postu:#10  Postprzez Agent » Pt 22:37, 17 lut 2012

Ale ci Francuzi wydziwiają, zresztą w Pandzie też, tego kto wymyślił umiejscowienie przycisków od el. szyb przednich wypadałoby skazać na stracenie :lol:
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#11  Postprzez Vanilla » Pt 22:55, 17 lut 2012

Rozumiem, że to znowu twój "sarkazm" tudzież szeroko pojęta "ironia" w najeżdżaniu na Pandę :P Bo wybacz, ale jeżdżąc wieloma samochodami dochodzę do wniosku iż umiejscowienie tych przycisków w tym miejscu jest optymalne bo są widoczne podczas jazdy (łatwo osiągalne), a nie tak jak w koreańcach umieszczone gdzieś przy ręcznym.
Przyciski otwierania szyb + blokada rodzicielska w lewym podłokietniku to już szeroko stosowane rozwiązanie, ale żeby to obsłużyć trzeba na to spojrzeć/wymacać. W Pandzie natomiast jest to dla mnie już odruchowe, gdy chce otworzyć szybę wiem co zrobić bez patrzenia. Co więcej nie wydaje mi się aby fiat powielał "błąd" w wielu kolejnych modelach jeżeli takie umiejscowienie byłoby na prawdę nieergonomiczne. To tyle i sory adminów za off top :wink:
Vanilla
Wymiatacz

Imię: Adam

Numer postu:#12  Postprzez Agent » Pt 23:43, 17 lut 2012

Tym razem na poważnie było. Z ergonomią nie ma to nic wspólnego. Jeździłem wcześniej Astrą G i tam było wg mnie jedyne najlepsze, intuicyjne rozmieszczenie guzików na drzwiach kierowcy. Mogłem jednym palcem zamknąć obydwie szyby, a w Pandzie niestety tego nie da się już uczynić. Rozwiązania w koreańcach typu Matiz to już w ogóle porażka. Nie najeżdżam na Pandę, ale potrafię obiektywnie wskazać pewne niedociągnięcia, które mimo wszystko nie wpływają na to, że nie chciałbym dalej jeździć tym autem.
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#13  Postprzez bart_tychy » Wt 1:55, 21 lut 2012

Agent napisał(a):intuicyjne rozmieszczenie guzików na drzwiach kierowcy. Mogłem jednym palcem zamknąć obydwie szyby, a w Pandzie niestety tego nie da się już uczynić.
oj zgadzam się z przedmówcą w skodzie i scenicu też tam jest, wydaje mi się że rozwiązanie super, ale w pandzie nie było miejsca na takie bajery
bart_tychy
Klubowicz na emeryturze

Panda: była, ale nie ma :( jest paseratti
Imię: Bartek

Powrót do Luźne tematy...