hamulce - problem?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

hamulce - problem?

Numer postu:#1  Postprzez rukh » So 22:30, 22 paź 2011

Dziś tj. 22-10-2011 miałem dziwne zdarzenie i nie wiem czy to jakiś problem czy chwilowe niedomaganie więc na razie tylko informacyjno - pytająco zapodam wątek.

Mianowicie jadąc około 60-70 km/h opony zimowe, sucha nawierzchnie (nieoblodzona) po naciśnięciu na pedał hamulce "niezadzaiałały" :?:
nie wiem jak to dokładnie określić ale spróbuję to jakoś sensownie opisać delikatnie nacisnąłem pedał aby przyhamować i samochód wpadł jakby w poślizg - lot :?: przez chwilę miałem uczucie jakby mi zabrakło kół a samochód wogóle nie zwolnił, dociskając pedał mocniej gdzieś pod sam koniec zaczął jakby dopiero delikatnie działać ABS, ale tez nie do końca. Dopiero szybkie puszczenie i ponowne depnięcie hamulca uruchomiło pełny zakres hamowania tzn. ABS + pełne hamowanie.
Czy ktoś z was miał już coś podobnego :?:
Podkreślam, że warunki do jazdy idealne droga równiutka jak stół zero dziur, bez lodu, szronu, wody suchutko.
Obrazek
i hear voices in my head but they speak russian
rukh
Svejkova Gospoda

Panda: Actual 1.1
Imię: Sławek

Re: hamulce - problem?

Numer postu:#2  Postprzez Huczas » So 23:45, 22 paź 2011

zapowietrzony układ? sprawdź czy nie masz za mało płynu hamulcowego
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#3  Postprzez t-przemek » N 9:22, 23 paź 2011

tak, jak kolega wyżej pisze, najprawdopodobniej, gorzej byś miał, gdyby np "zawieszała" się pompa hamulcowa. Weź jej tak parę razy porządnie depnij do spodu na hamulec, bo może się coś przytkało.
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Numer postu:#4  Postprzez rukh » N 15:54, 23 paź 2011

płyn hamulcowy w normie, niby dziś wszytko ok ale powiem szczerze straciłem trochę wiarę w wiarygodność moich hamulców, tym bardziej że jeżdżę raczej "dynamicznie"
Obrazek
rukh
Svejkova Gospoda

Numer postu:#5  Postprzez Huczas » N 17:57, 23 paź 2011

wiesz, ciekawe też czy to jednorazowy "wybryk"? jak znajdziesz kawałek pustej drogi to sprawdź czy umiesz powtórzyć tą usterkę. Teoretycznie coś z ABS może być ale sądzę że by pokazał się błąd na desce... do głowy przychodzi mi jeszcze zapowietrzenie układu...
Obyś nie wjechał komuś przez to w tył auta... jak masz jeszcze gwarancję to możesz próbować z aso test układu etc...
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#6  Postprzez Lukasz » Pn 1:59, 14 lis 2011

Po pierwsze sprawdź "markerem" takie urządzonko wygląda jak mazak marker, ilość wody w płynie hamulcowym ( jest higroskopijny - łatwo chłonie wodę generalnie wilgoć ) jeśli zapali się czerwona lampka na markerze wystarczy wymienić płyn ( za duża ilość wody w układzie -> grzanie wody poprzez gorące hamulce ->odparowanie wody -> zapowietrzenie układu, po czasie dość spore, że pedał wpada do podłogi i NIC ).

Druga sprawa - serwo - możliwe ze po prostu nie wyrobiło z wyrównaniem ciśnienia w obu komorach - ewentualnie jego nieszczelność

(Jak sprawdzić serwo - już ci mówię - na postoju przy zgaszonym silniku pompuj aż pedał będzie twardy (jakieś 4 - 5 naciśnięć do oporu), przytrzymując ciągle średnią siłą pedał zapal silnik, jeśli pedał pójdzie w dół lekko i miękko to znaczy ze masz sprawne serwo )|

Jak by coś pisz na gg xxxxxxx bo moglem coś pominąć a wszystkiego na pewno nie napisałem. Pozdro :)
Ostatnio edytowano Pn 16:37, 14 lis 2011 przez Amino, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Sprawy techniczne załatwiamy poprzez forum. Inni ludzie też mogą mieć problem i Twoja pełna porada może im się przydać.
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
Imię: Łukasz

Numer postu:#7  Postprzez rukh » So 17:12, 05 maja 2012

Więc tak znalazłem problem oraz jego rozwiązanie :D

Winą za takie działanie hamulców lub raczej ich nie działanie obarczony jest układ ABS.

PRZYCZYNANawet przy niewielkich prędkościach "gwałtowne" wciśnięcie hamulca , i tu uwaga na NIERÓWNEJ powierzchni drogi, wybojach itp. w momencie gdy koło jest "w powietrzu" powoduje "ogłupienie" ABSu czyli zadziałanie poniekąd właściwe, no ale jak opisałem w pierwszym poście może się to dla nas kiepsko skończyć.

ROZWIĄZANIE Natychmiastowe puszczenie hamulca oraz ponowne jego wciśnięcie (pamiętajcie tylko że to są ułamki sekund, jednak to one mogą zdecydować o waszym dalszym życiu.

KONKLUZJA mogą za chwilę podnieść się głosy że JA jako ja jeżdżę szybko i "dynamicznie" więc mógł u mnie ten problem wystąpić. Pragnę was odwieść od takiego myślenia gdyż podobny problem miało już kilku kierowców nie tylko w Pandzie (to tak na pocieszenie) po prostu sama istota ABS'u jest właśnie taka a nie inna.

Pamiętajcie tylko o tej drobnej radzie aby czasami skrutu ABS nie trzeba było rozwijać jako Absolutny Brak Szczęścia
Obrazek
rukh
Svejkova Gospoda

Numer postu:#8  Postprzez sdss » So 20:08, 05 maja 2012

Sprawne zawieszenie(sprawne amortyzstory) i problemu nie ma z abs bo koła nie odkrywają się od drogi.
sdss
Bywalec

Panda: Była 1.2 Dynamic, Yetas, Astra H i Monster PATSI
Imię: Nieznane

Numer postu:#9  Postprzez bunio14 » Pn 13:38, 07 maja 2012

sdss napisał(a):Sprawne zawieszenie(sprawne amortyzstory) i problemu nie ma z abs bo koła nie odkrywają się od drogi.

Bardzo bardzo optymistyczne stwierdzenie patrzac na stan niektorych drog :)
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#10  Postprzez OsiemKilo » Pn 19:27, 07 maja 2012

sdss napisał(a):Sprawne zawieszenie(sprawne amortyzstory) i problemu nie ma z abs bo koła nie odkrywają się od drogi.

Potwierdzam. Z dobrym zawieszeniem tego problemu praktycznie nie ma. Wystarczy, że masz lączniki stabilizatora wywalone i ten problem może sie pojawić.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van

Powrót do Mechanika - problemy techniczne