Hmm, jak EGR walnięty to raczej szykuj się na jego wymianę. Czyszczenie zazwyczaj pomaga na chwilę, a po kilku miesiącach - zabawa od nowa.
Co do DPF'a to proponuję go porządnie wypalić po tej wymianie, bo przez padnięty EGR napewno dostał ostro po tyłku.
Wymiana czujnika ABS zależy od tego czy to przód, czy tył i czy masz do wymiany czujnik (ten z kabelkiem) czy pierścień.
Wymiana chłodnicy, jeśli samemu to chłodnicę kupisz za 100-200zł zależnie od wersji producenta. Wymiana samemu (+ sześciopak piwa), lub w warsztacie (nie wiem ile bo wymieniałem sam).
Skraplacz to koszt rzędu 130-150 zł. Ostatnio kupowałem, tylko musisz bardzo uważać, bo są dwie wersje i sprzedawcy o tym nie wiedzą. Najprościej to prawdzić odkręcając trzy śruvy trzymające grill i zobaczyć jak długi masz wąs do przykręcenia skraplacza do chłodnicy po prawej strinie auta (po lewej patrząc od przodu). Jak się przyjrzysz na fotki na allegro są chłodnice z dłuższym i z krótszym.
Wymianę najlepiej zrobić razem z wymianą chłodnicy bo i tak musisz skraplacz wyjąć (czyli spuścić gaz z klimy) razem z chłodnicą. Potem jeszcze koszt nabicia klimy.