Hamulec nie odbija

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Hamulec nie odbija

Numer postu:#16  Postprzez Globetrotter » Cz 17:09, 08 sie 2013

Nalaliśmy soku z czarnych porzeczek, ale spełnia wszystkie normy.

Nie ukrywam, że liczyłem na waszą pomoc.
No cóż, zapadła decyzja o wymianie pompy abs
Globetrotter
Świeżak

Panda: Multijet
Imię: Marek

Numer postu:#17  Postprzez Pentium » Cz 18:39, 08 sie 2013

mich43l napisał(a):a może zamiast płynu hamulcowego ktoś wlał wodę albo coś innego co po nagrzaniu zwiększa swoją objętość ?

Nie do końca tak jest, płyn hamulcowy jako płyn również zmienia swoją objętość w pewnym zakresie pod wpływem temperatury, aby zniwelować te niewielkie zmiany pompa hamulcowa jest tak zbudowana, aby przy puszczonym hamulcu płyn mógł cofnąć się z cylinderków do zbiornika płynu. Gdyby tego nie było, to po kilkukrotnym naciśnięciu hamulca sprężyłbyś płyn w układzie zaciskając wszystkie szczęki i klocki.
Cały czas myślę o problemie Globetottera , wymienił pompę łącznie z serwem, mało prawdopodobne aby trafił na również uszkodzoną.
Mechanizm ABSu zawiera w sobie w uproszczeniu zaworki regulujące ciśnienie w układzie każdego koła indywidualnie, więc tam upatruję awarię mechaniczną zaworka odpowiedzialnego za układ koła blokującego się, po prostu w stanie spoczynku (jazda bez nacisku na pedał ham.) nie dopuszcza do powrotu płynu z zacisku do zbiornika płynu. Pomyślcie, przy wymianie klocków ham. wciskacie tłoczek w zacisku celem zmieszczenia się grubszych klocków, poziom płunu w zbiorniczku podnosi się, nieraz przy wymianie klocków i szczęk we wszytskich kołach potrafi wylać się ze zbiorniczka - tak? A więc układ hamulcowy w spoczynku musi puścić płyn pod wpływem działania sprężyn powrotnych szczęk i zacisków. Skoro jest inna pompa z serwem, to pozostaje właśnie pompa wykonawcza ABS, i nie ma znaczenia czy jest podłączona elektrycznie czy nie !!! W niej musi siedzieć uszkodzenie mechaniczne. Pozdrawiam chłodno w te upalne dni 8)
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#18  Postprzez Globetrotter » Cz 22:21, 08 sie 2013

Oczywiście, że się rozszerza, jakby nie było, zbiorniczek płynu hamulcowego jest też zbiornikiem wyrównawczym i pomijając przypadki, gdy konieczne jest samouzupełnienie płynu, o których pisał Pentium, to bierze się tu pod uwage również rozszerzalność cieplną, tak samo jak w zbiorniku wyrówn. "wody". Mało tego paliwo też się rozszerza w upały.

Do rzeczy, dzięki Pentium za rzeczową wypowiedź, bo wiesz o czym mówisz.
Cieszę się, że popierasz decyzję o wymianie pompy. Też myślę, że usterka będzie mechaniczna, więc układ elektryczny nie ma tu znaczenia. Pozostaje jeszcze znaleźć pompę o takich numerach i liczyć, że nie trafię na trefną...

Napiszę jak się skończyło, pozdrawiam
Globetrotter
Świeżak

Panda: Multijet
Imię: Marek

Numer postu:#19  Postprzez mija » Pt 15:08, 09 sie 2013

Rozumiem, że cylinderki, prowadnice etc. zostały na 100% sprawdzone i wykluczone?

Rozumiem też, że jesteście pewni że nie ma żadnych wycieków z układu nawet drobnych i powstających w momencie gdy dajemy w układ duże ciśnienie?

Sprawdzone zostały wszystkie połączenia i węże elastyczne i sztywne również te pod samochodem, pod tymi plastikowymi osłonami oraz zagięcia w okolicach tylnej belki?

Sprawdził bym jeszcze drożność wkręconych przewodów w serwo i ABS bo może są źle wkręcone i jak układ podaje ciśnienie to światło przewodu jest ale miewa już problemy z cofnięciem.

Nie daje mi spokoju zależność od temperatury, co wiąże problem z rozszerzalnością temperaturową materiałów jednak niezależność od temperatury w komorze silnika, a zależność od temperatury zewnętrznej sugeruje poszukiwanie awarii w elementach układu po za komora silnika.

Dodam, że na ten metal na pedale hamulca nie trzeba nic podkładać by nie świeciło się światło stopu, regulacja jest realizowana poprzez odgięcie lub dogięcie tej blaszki, u mnie zmiany w ustawieniu pedału powstały w momencie wykręcenia pedałów i serwa.

Rozumiem, że same pedały zostały sprawdzone i pracują prawidłowo?

Jeżeli ktoś potrzebuje to powinienem mieć w domu serwo, pedały i pompę z 1,2 osoby z problemem z okolicy mogę zaprosić może coś poradzę :)

Jeżeli jesteście absolutnie pewni szczelności układu i drożności pomyślał bym o wymianie ABS.
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#20  Postprzez luq3 » Wt 9:55, 20 maja 2014

Po wymianie przednich tarcz i klocków problem na razie ustał (tarcze były już mocno zużyte i tłok był dość daleko wysunięty więc chyba to było przyczyną blokowania się hamulców). Więc przy podobnym problemie radzę spojrzeć krytycznym okiem na grubość tarcz hamulcowych.
MOBILIS IN MOBILI
luq3
Aktywny

Panda: 2006 1.3 JTD
Imię: Leszek

Numer postu:#21  Postprzez luq3 » Cz 11:01, 22 maja 2014

Temperatura zweryfikowała rozwiązanie i niestety pedał nadal czasami nie odbija
MOBILIS IN MOBILI
luq3
Aktywny

Numer postu:#22  Postprzez olo 1 » Cz 10:31, 12 cze 2014

Nie jest to jakiś dziwny przypadek,a mogę powiedzieć,że nagminny i w naszych przypadkach wina leżała zawsze po stronie pedału hamulca-jak się go przesmarowało to wracał pięknie,ale raz winne było serwo po dłuższej jeżdzie zaczynały blokować koła po wymianie problem ustał
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#23  Postprzez luq3 » Wt 12:38, 17 cze 2014

U mnie problem na z 99% pewnością został rozwiązany, znajomy mechanik naprawił mi to przy okazji naprawy cieknącej miski olejowej. Nie znam szczegółów ale powiedział mi że rozebrał pedał hamulca (od strony kabiny) pedał jest osadzony w jakiś plastikowych tulejkach bardzo ciasno i przy podniesieniu temp. wewnątrz auta tulejki się rozszerzają i pedał nie powraca na właściwą pozycję. Tulejki zostały posmarowane jakimś dobrym mazidłem i teraz już wszystko działa jak powinno i pedał się nie blokuje.
MOBILIS IN MOBILI
luq3
Aktywny

Numer postu:#24  Postprzez bunio14 » Pt 23:08, 08 maja 2015

Odgrzeję kotleta bo miałem podobną sytuację ale po kolei...
Po wymianie piast z tyłu po jakimś czasie pojawiły się błędy ASR - a winowajcą jak się finalnie okazało był czujnik stopu. Rozebrałem, wyczyściłem, złożyłem ale żeby światła stop nie świeciły ciągle to musiałem podgiąć blachę przy pedale hamulca do góry o jakieś max 5mm.
Niby nic ale to wystarczyło żeby zaczęło mi blokować klocki w lewym przednim kole. Dym, smród itd, auto nie chciało za bardzo jechać.
Rozebrałem przód, czyszczenie wszystkiego na wysoki połysk, szlifowanie zadziorów na klockach, smarowanie prowadnic itd nic nie pomogło.
Kupiłem nowy czujnik stopu bo stary znów zaczął szwankować i były błędy, okazało się że nowy czujnik ma o wiele bardziej wystający trzpień, stary się już "zdeptał". Żeby wsadzić nowy czujnik musiałem wygiąć blachę przy pedale hamulca o kilka milimetrów w dół co sprawia, że pedał wędruje bardziej w górę a co za tym idzie trzpień, który jest przez niego wciskany a który znika w grodzi silnika może się bardziej wysunąć w stronę kabiny.
Może to tylko kilka milimetrów ale u mnie jak ręką odjął - lewe koło się nie grzeje, notabene tylko jedno się grzało, moim zdaniem dlatego lewe, że jest najbliżej pompy i (prawdopodobnie) trzpień nie odbijał wystarczająco żeby zeszło ciśnienie z pompy hamulcowej.

Także w razie podobnych problemów zamiast od razu pchać się w koszty spróbujcie przesmarować plastiki przy pedale hamulca jak wspominał wcześniej kolega albo odegnijcie trochę blachę w dół (w stronę podłogi) - obserwujcie tylko czy światła stopu Wam ciągle nie świecą.

Taka moja teoria, mnie pomogło to może innym się przyda - w końcu od tego jest forum :)
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#25  Postprzez luksus » Pn 0:02, 03 sie 2015

W moim przypadku pomogło zdjęcie pedału hamulca z wałka na którym jest zamocowany, przeczyszczenie wszystkiego oraz lekkie przeszlifowanie wałka i nasmarowanie wszystkiego od nowa, zostało to wykonane w 2013 roku i od tego czasu pedał odbija (odpukać w niemalowane).
luksus
Świeżak

Panda: II

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne