Czy wkładka w zamku poduszki jest identyczna z pozostałymi?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Czy wkładka w zamku poduszki jest identyczna z pozostałymi?

Numer postu:#1  Postprzez Crool » Pt 0:59, 31 maja 2013

Żeby uściślić - mam uwaloną wkładkę w bagażniku, kluczyk wchodzi do połowy i dupa. Podejrzewam gównażerię eksperymentującą ze śrubokrętem. Mniejsza z tym.
Pytam fachowców, czy wkładka zamka poduszki powietrznej pasażera to regularna wkładka jak inne w Pandzie, czy to tylko atrapa?
Bo wpadł mi taki pomysł, żeby podmienić niedziałającą bagażnikową na tę od poduszki, albo chociaż podmienić uszkodzone rygielki.
No chyba że ktoś ma dostęp do surowych wkładek, to chętnie kupię.
Crool
Świeżak

Panda: Dynamic
Imię: Arek

Re: Czy wkładka w zamku poduszki jest identyczna z pozostały

Numer postu:#2  Postprzez matyja » Pt 1:07, 31 maja 2013

zdaje się, że w wyłączniku jest ta sama wkładka, ale nie pomogę Ci, jak ją wyciągnąć :)
musisz poeksperymentować :)

wkładkę z bagażnika możesz też wyciągnąć i zanieść do punktu dorabiania kluczy, jak jeden nie zrobi, to iść do innego... zdarzają się goście, co ogarniają tematy bardzo dobrze i nie skubną Cię nie wiadomo ile za taką usługę naprawczą.

możesz też zrezygnować z kluczyka i w miejscu wkładki zamontować przycisk do otwierania klapy (wymagany zamek z siłownikiem, bądź montaż uniwersalnego siłownika) - wszystko było opisane na forum

zostaje jeszcze możliwość wymiany wszystkich wkładek, ale tutaj problem jest z immo
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez Crool » Pt 2:13, 31 maja 2013

Z wyciągnięciem to jakoś dam radę. Majsterkowanie mi nie obce :)
Co do fachowców w punktach usługowych, to już wolę sam pogrzebać. Na ostatniego fachowca nie będę narzekał, bo dobrał mi przynajmniej odpowiedni kluczyk. Dociął go, ale kluczyk nie otwierał. Konkretnie chodziło o kluczyk do korka paliwa w moim smoku hamerykańskim. Zabrałem korek na godzinę do domu, poprawiłem rzeźbę i działa.
Stąd moje pytanie o surową wkładkę. Ogarnę.
Pomysł z przyciskiem jest kuszący, Panda mojej żony ma otwieranie bagażnika z pilota. Ale... czy wtedy to otwieranie aby nie będzie permanentne? Tzn. czy auto zamknięte czy otwarte, to przycisk zadziała i otworzy? Bo to mija się z celem chyba, nieprawdaż?
Z dwojga złego wolę przypiłować blachę niż grzebać w elektronice. Bardziej się spocę, ale mniej mogę zepsuć.
Crool
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez matyja » Pt 14:28, 31 maja 2013

przycisk da się zrobić tak, aby nie było możliwości otwarcia w sytuacji, gdy mamy zamknięte autko :)

więcej info: viewtopic.php?f=3&t=2417
viewtopic.php?f=45&t=2140&p=45815#p45815
Ostatnio edytowano N 12:30, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#5  Postprzez Crool » Pt 23:37, 07 cze 2013

Wyjąłem dzisiaj zamek poduszki, prosta sprawa. Trzeba wymacać zamek po zewnętrznej stronie schowka. Zamek ma dwa metalowe klipsy po bokach, poziomo. Naciskamy i zamek wyskakuje.
Wkładkę wyjmuje się banalnie prosto - jest tam taka druciana zawleczka, wystarczy ją wyjąć i używając kluczyka wysunąć wkładkę z obudowy.
Faktycznie jest to wkładka identyczna z innymi.
Co do elektrycznej klamki - myślałem żeby ją zrobić, mam otwieranie bagażnika z pilota, więc wykonanie tejże będzie banalne. Ale chcę mieć też możliwość otworzenia bagażnika kluczykiem.
Pozdróffki!
Crool
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne