szarpie przy lekka wcisnietym gazie

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Numer postu:#46  Postprzez Franek16i » N 23:29, 16 sty 2011

czyli co jak wymieniles tes kable to to samo dalej jest?;/ u mnie nie wazne ile benzyny pompa nie chodzi po przelaczeniu na gaz, i po dluzszej jezdzie na gazie jak jezdze na benzynie to z 50-70 km czasami szarpnie pozniej jest juz normalnie;/ ja juz sam nie wiem co to moze byc, poprostu moze tak ma:| jak wyjezdze bak benzyny tez juz nic ostatnio wyjezdzilem chyba z 7-8 bakow non stop benzyna i nic ani nie szarpal ani zadnych problemow, zrobilem teraz juz chyba z 3-4 bak pale rano jade i szrpnie ze 3-4 razy;/ przelacze na gaz i nic;/
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#47  Postprzez bambrys » Pn 11:12, 17 sty 2011

jest tak to co teraz zauważyłem; mam np 3/4 baku benzyny auto nie szarpie chodzi dobrze pojadę do tankować i szarpie i nie ważne czy to benzyna czy gaz , szarpie do czasu aż trochę benzyny wyjeżdżę , a mam pytanie jak masz zrobiony wyłącznik pompy i jaki masz gaz sekwencje czy zwykły
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Numer postu:#48  Postprzez Franek16i » Pn 19:28, 17 sty 2011

no wlasnie ja mam zwykly;/ i myslalem ze poprostu ten gaz tak ch**** zalozony czy cos w tym stylu i zastanawialem sie nad przerobka na sekwencje ale okazuje sie ze nie wazne czy sekwencja czy na mikserze bo z tego co czytalem to kazdy tak ma;/ wylacznik nie wiem jak kupilem auto tak bylo:) nie powiem Ci:(, i osobiscie sie zdziwilem ze ty zalozyles i to sekwencje i tez takiego cos masz;/ czyli wychodzi ze albo to jakas popierdulka albo ten typ tak ma i tyle;/ a sluzbowki 300-400 tys lekka reka na gazie robia i ciekaw jestem czu w tych sluzbowych tez takie objawy sa:/

ja cewki wymienialem 2 ;/ swiece mam champion takie jak panda wyjezdza na nich w oryginale i oryginalne kable po wymienie swiec i kabli z 5000 tys byl spokoj i znowu sie zaczelo;/ teraz zaloze oryginalki tez swiece i te kable boscha i zobaczymy gdzies za miecha bede zakladal to jak sie nie wyjasni to zdam relacje co i jak:)
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#49  Postprzez bambrys » Śr 22:57, 19 sty 2011

powiem ci tak jeździ się prawie jak na benzynie ale nie wiem co to jest że jak jest pełny bak to szarpie i na benzynie i na gazie , nie mogę tego zrozumieć co może być tego przyczyną , może ktoś miał takie dolegliwości to niech da znać
bambrys
Specjalista

szarpie przy lekka wcisnietym gazie

Numer postu:#50  Postprzez Sotkin » Cz 6:13, 20 sty 2011

Czytałem na którymś forum, że takie szarpanie związane z ilością benzyny w baku, jest związane z układem par benzyny. Jak znajdę więcej na ten temat to napiszę.
Sotkin
Aktywny

Panda: 1.1 2003 VAN

Numer postu:#51  Postprzez bambrys » Cz 17:04, 20 sty 2011

też coś o tym czytałem ale coś takiego że auto nie chciało odpalać rano a po zdjęciu wężyka i zaślepieniu go jakąś szmatka to po tym zabiegu odpala normalnie ale jak coś proszę pisać
bambrys
Specjalista

Numer postu:#52  Postprzez Adam » N 23:39, 23 sty 2011

bambrys napisał(a):też coś o tym czytałem ale coś takiego że auto nie chciało odpalać rano a po zdjęciu wężyka i zaślepieniu go jakąś szmatka to po tym zabiegu odpala normalnie ale jak coś proszę pisać

Wypadanie zapłonów - tester pokazał i to jest to. Mógłby określił dokładniej gdyby to wtryskiwacz. Jeżeli tyle widzi - to zły kontakt, przerwa na przewodach dokładnie na 1szt. wtryskiwacza
Sprawdź dokładnie podłączenia przewodów na wtryskiwaczach - (zwykle) może udawać ze jest zapięty. Oczyść płynem, kilkakrotnie wepnij zanim dopniesz, przedmuchaj, bo on już zaśniedział. Jezeli nic - to nieco zmień przebieg przewodów na listwie - to może będzie gorzej i coś odkryjesz.
bart_gabi
Adam
Świeżak

Panda: 2004

Numer postu:#53  Postprzez Franek16i » Pn 1:06, 24 sty 2011

a czym przeczyscic ?:>:) jakim plynem:)
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#54  Postprzez bambrys » Wt 19:27, 25 sty 2011

w moim przypadku już sprawdziłem szarpie i na benzynie i na gazie a przyczyną jest PEŁNY ZBIORNIK BENZYNY!!! Jak tylko ubędzie tak ok 1/4 a w przybliżeniu 5-7 litrów szarpanie ustaje . Dużo ostatnio czytałem o pochłaniaczu par paliwa i o elektrozaworze do tego pochłaniacza ale wszyscy pisali że jak mają mało paliwa tj poniżej połowy zbiornika to nie mogą odpalić auta rano dopiero za 3,4 razie a najlepsi dopiero za 20 razem. Po zaślepieniu wężyka który idzie do elektrozaworu umieszczonego w kolektorze lub samego kolektora problem ustępuje. Może u mnie to też coś z tym pochłaniaczem tylko objawy trochę inne, kiedyś tankowałem na maxa do baku a wiec ile się dało aż pod sam korek pokazało się palio , może się ten pochłaniacz zepsuł ,też coś czytałem że można go załatwić szybko bo go zalewa i właśnie o ile sięgam dobrze pamięcią coś chyba od tamtego czasu mam takie problemy.
bambrys
Specjalista

Numer postu:#55  Postprzez Franek16i » N 21:05, 30 sty 2011

ja go niby odlaczylem i co jak mu sie zechce to jezdzie na gazie na benzynie szarpie;/ jak nie to nie szarpie;/ u mnie szarpie tylko po jezdzie na gazie na benzynie i to mnie tez denerwuje i nie wazne ile mam benzyny, czasami wyjezdze 400 km na gazie i niczym zatankuje z 10 km na benzynie i nie szarpie a czasami szarpie;/ nic ja sie zastanawiam nad wyjeciem instalki i tyle;/ i rozebraniem silnika:) ale zobaczymy chyba ze ktos rozwiaze ten problem;/ ale ogolnie samochod na gazie czy na benzynie ladnie jezdzi:|
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#56  Postprzez bambrys » N 23:07, 30 sty 2011

powiem ci tak od jakiegoś czsu nie tankuje paliwa do pełna i chodzi dobrze na paliwie i na gazie nie mam żadnych objawów szarpania ale jeszcze odłaczę ten pochłaniacz par , wtedy zatankuje i zobacze. Może w twoim przypadku to co innego no ale mowisz że szrpie ci na benzynie i na gazie nie zawsze ale szarpie, nie wiem troche dziwna sprawa i nikt nie zna odpowiedzi. A mam pytanie ile ci zużywa benzyny na zbiornik gazu tak na oko??
bambrys
Specjalista

Numer postu:#57  Postprzez bambrys » N 23:11, 30 sty 2011

a tak dodam , wymien swoje championy na świece NGK , od wielu osób juz słyszałem że championy są nie najlepsze tak ładnie mówiąc
bambrys
Specjalista

Numer postu:#58  Postprzez Franek16i » Pn 13:12, 31 sty 2011

w zyciu mialem ngk:/ razem z jakimis kablami za 100 nie pamietam;/ i wymienialem je po 3 tysiach;/ zdychalo nie mowie juz o odpalaniu:/ na tych mam nalatane 15tys o wiele za duzo:P tak co 10 tys jak wymieniam jest zajebiscie tylko teraz czasu nie mam :/ no i juz musze jakos wymienic bo na gazie czasami zdycha:P ale o ngk slyszalem ze duzo ludzi sobie chwali w moim przypadku jakos nie bardzo;/, wiem tylko tyle ze jak sprawa sie nie wyjasni to wyciagam gaz:) rozbieram silnik i skladam od nowa jak bedzie flo:) i bedzie tylko benzynka:) trudno wieksze koszta paliwa ale przynajmniej wtedy bedzie bezproblemowo:) a o co ci chodzi ile zuzywa mi benzyny o to ile tankuje niczym przelacze na gaz? no jak jezdze na gazie to czekam az zagrzeje sie do polowy i dopiero na gaz przelaczam:) niedawno sprawdzalem to za 70 zl 3 czy 4 baki gazu wyjezdzilem i rezerwa sie nie palila jeszcze wiec smiem twierdzic ze za 70 zl paliwka to z 5 bakow gazu bym wyjezdzil:) przepisowo:) no ale czekam przynajmniej do polowy wskasowki temp:) jak bym odpalal na benzie i zaraz prawie na gaz przelaczal to prawie wogole bym benzynki nie tankowal:) ale tak parownik szybciej siada:/
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#59  Postprzez bambrys » Pn 18:45, 31 sty 2011

No właśnie o to mi chodziło ile Ci idzie benzyny jak jeździsz na gazie , mi się przełącza jak osiągnie 40 stopni to tak prawie połowa z 90 . A co do świec to firma NGK jest bardzo często podrabiana wiec może trafiłeś na taką chińską podróbkę , tak spytam z ciekawości ile masz już zrobione kilometrów?
bambrys
Specjalista

Numer postu:#60  Postprzez Franek16i » Pn 23:14, 31 sty 2011

to nie za duzo masz ustawione? to wysoko CI sie przelacza:) od 30 sie wlacza gaz podobno:) tak na spokojnie:), bez zadnych komplikacji:), a podobno sekwencje mozna i od 20 ustawic tylko ten reduktorek nie wytrzyma CI 150 przykladowo tylko 100 tysi
;) apropo to 70 zloty przy dobrych wiatrach to i na duzo dluzej smiem twierdzic ze mi starczy nie mowie juz w lecie to zapominam kiedy benzyne tankuje:) a Tobie ile przykladowo wciaga? o ogolny stan licznika pytasz:D? prawie 105 tysi sam juz zrobilem ponad 30 cos kolo tego:)
Franek16i
Wymiatacz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne