szarpie przy lekka wcisnietym gazie

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

szarpie przy lekka wcisnietym gazie

Numer postu:#1  Postprzez bambrys » Cz 16:46, 30 gru 2010

witam
jestem nowy i mam pytanie i oczywiście nadzieje że mi ktoś odpowie.
a wiec mój problem objawia się tak że przy lekko wciśniętym gazie silnik mi przerywa to jest na postoju jak jest rozgrzany, a najgorzej było w lato strasznie szarpało jak się jechało ok 65 na 5 biegu i co zauważyłem że gdy jechałem z włączoną klimatyzacja to po wyłączeniu się sprężarki było dokładnie dwa szarpnięcia i to prawie za każdym razem oczywiście jakieś 1-2 sekund, dodam że świece NGK wymieniałem na wiosnę czyli mają ok 10-12 tyś zrobione , wymienione oryginalne kable i nic nie pomogło , dodam że w zimie czyli teraz jest do prawie nieodczuwalne . Zakupiłem dwie nowe cewki zapłonowe oryginalne jutro może wymienię to napisze coś więcej. Tak jestem ciekaw czy mogło się coś stać ze świecami bo trasie kraków - katowice cały czas maksymalna prędkość . Bardzo proszę o odpowiedz Pozdr
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Numer postu:#2  Postprzez Wolfi » Cz 20:16, 30 gru 2010

witam kolege z Niska :)
Zmien jeszcze cewki moze w nich tkwi przyczyna. Moze przepustnica wymaga przedmuchania? A moze kable po prostu sa takze trefne, moze tak byc. Co do swiec nic sie z nimi nie stało jak cały czas grzales na gazie :)
Obrazek
Wolfi
Wymiatacz

Panda: 1.1

Numer postu:#3  Postprzez bambrys » Wt 17:54, 04 sty 2011

witam
co do mojego problemu do może być inna usterka. zauważyłem że po montażu instalacji gazowej o której wspominałem na innym temacie problem lekkiego przerywana w ogóle nie występuje tylko i wyłącznie na benzynie a wiec na pewno nie są ani świece, przewody WN, cewki . Czy przyczyną może być zabrudzony wtryskiwacz po zalaniu jakiegoś badziewnego paliwa , czy ktoś miał może taki przypadek??
bambrys
Specjalista

Numer postu:#4  Postprzez bambrys » Pn 19:16, 10 sty 2011

wracam do tematu ponownie ponieważ po tygodniu jeżdżenia na gazie objaw też występuje jak i na benzynie. Dzisiaj wymieniłem cewki 2 sztuki ale nic to nie dało . Jutro kupie świece i wymienię .Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły proszę dać znać. Dodam że czyściłem przepustnice w lato i wymieniłem 3 komplety kabli a ostatnie nabyłem w aso 165 zł ale nic to nie dało.
bambrys
Specjalista

Numer postu:#5  Postprzez ma16 » Pn 23:17, 10 sty 2011

sam mam ten problem na gazie i na benzynie.... kupiłem świece tylko jakoś nie mam się kiedy za to zabrać a jest nie załatwo się dostać do świec (inst gazowa). Wymiana sprzęgła daje chwilową poprawe...
ma16
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1,1 2003 - SOLD :(
Imię: Marek

Numer postu:#6  Postprzez bambrys » Wt 21:38, 11 sty 2011

Dzisiaj wymieniłem świece ale już nie próbowałem jak chodzi bo mi się nie chciało jutro jak będę jechał do pracy to sprawdzę jak na drodze chodzi, fakt po założeniu instalacji jest troszkę mało miejsca , nie wiem jak u ciebie ale u mnie zamontowali wtryskiwacze gazu na obudowie filtra powietrza i żeby się dostać muszę odkręcić listwę z wtryskami i nawet nie jest tak źle.
bambrys
Specjalista

Re: szarpie przy lekka wcisnietym gazie

Numer postu:#7  Postprzez jojo81 » Wt 21:46, 11 sty 2011

w punto I silnik 1.1 54KM miałem takie objawy ale na zimnym silniku i sonda lambda była uszkodzona
jojo81
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 2004 r. Actual + drobne własne zmiany

Numer postu:#8  Postprzez bambrys » Wt 21:49, 11 sty 2011

jestem umówiony z mechanikiem na poniedziałek podłączy komputer i sprawdzi , jestem ciekaw jakie są objawy uszczelki pod głowicą może to to?
bambrys
Specjalista

Numer postu:#9  Postprzez lukaseq1 » Śr 0:32, 12 sty 2011

kolego to nie uszczelka pod glowica!
lukaseq1
Świeżak

Numer postu:#10  Postprzez JDK » Śr 0:37, 12 sty 2011

jak masz walnieta uszczelke to miedzy innymi na korku od wlewu oleju gromadzi sie bialy osad...
JDK
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Biała, Był Sunny, Było Cc 1.2, Było Bmw e36 coupe Jest Sej 1.4 16v 6 speed
Imię: Jędrek

Numer postu:#11  Postprzez Sotkin » Śr 14:24, 12 sty 2011

Miałem to samo na silniku 1.1 w mojej Pandzie. Występowało to i na benzynie i na gazie. U mnie była brudna przepustnica. Po omyciu jej jak ręką odjął. Poszukaj na forum są manuale na ten temat. Wczoraj dowiedziałem się też od mojego gazownika, że gdy problem występuje tylko na gazie, to należy wyczyścić listwę wtryskową gazu.

Pozdrawiam
Sotkin
Aktywny

Panda: 1.1 2003 VAN

Numer postu:#12  Postprzez bambrys » Śr 21:07, 12 sty 2011

a wiec tak po wczorajszej wymianie świec dzisiaj jadąc do pracy chodził idealnie jadąc oczywiście na gazie , instalacja jest nowa założona w tym miesiącu , ale wracając z pracy już zaczął szarpać ale zdecydowanie mniej niż przed wymianą . Świece kupiłem NGK takie jak mają być, dzisiaj założyłem nowe kable BOSCH , zdemontowałem oryginalne za które dałem 165 zł jutro również przetestuje ,dodam że te kable zakupiłem w lato, może to kable do gazu powinne być jakieś lepsze może coś polecicie , gość od gazu mi powiedział ze to układ zapłonowy fakt lepiej chodzi po wymianie świec , coś czytałem że jak się zmniejszy szczelinę elektrody to na gazie lepiej chodzi. a co do osadu białego to na korku go nie ma ale jest trochę na tym wężyku co idzie do filtra powietrza .
bambrys
Specjalista

Numer postu:#13  Postprzez Franek16i » Śr 22:36, 12 sty 2011

mi sie wydaje ze masz cos spie****** z gazem:/ ale w sumie nie wiem:/ mi tez czasami szarpie ja znowu jak mialem swiece ngk i tansze kable to ja wiem ze 3-4 komplety wymienilem w ciagu roku?;/ wkurzylem sie i pojechalem do aso:) kupilem swiece oryginalne:) championy takie jak panda wychodzi z salonu niecala 100 i kable oryginalne za 150? cos kolo tego lacznie cos kolo 250-270 zl i jest duzzzo duzzo lepiej :) i tylko takie teraz kupuje i bede kupowal u mnie na gazie lata jak glupi:) na benzynie zapier****** ale po dluzszej jezdzie na gazie jak wlacze benzyne to tez szarpie czasami:/ i nie wiem co to jest sondy i te pierdoly wymieniane i tak jest.... ale jak przejezdze benzynke to po kolo 50-60 kilometrach juz nie ma objawow:) tylko spokojnie jezdze te 30 kilowsow a pozniej na cieplym silniku troche go stro krece i wszystko wporzadu jest:) ja osobiscie juz nie wiem co to jest czy poprostu silnik tak ma czy reaguje a moze jakas pierdolka jest zepsuta i nikt jeszcze tego nie rozwiazal:) ale tak ogolnie samochod zajebiscie jezdzi nie ma do czego sie przyczepic:(
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#14  Postprzez bambrys » Śr 22:57, 12 sty 2011

ostatnio miałem wyjazd do katowic a wiec wyjechałem rano, zatankowałem do pełna gaz i benzynę i w drogę . Przez niecałe pół drogi szarpało świecił się check po ok 120 kilometrach zatrzymałem się na stacji na siku po 5 minutach wsiadam odpalam i jak ręką odjął i tak do samych katowic. tam się pokręciłem załatwiłem swoją sprawę i w drogę. jadąc z powrotem ok 300 kilometrów tak samo chodził elegancko 0 problemów . 30 kilometrów przed domem zgasiłem samochód na przejeździe , pociąg przejechał ruszam i znowu szarpie po 10 kilometrach zgasiłem silnik i problem ustąpił . Rano dalej to samo i już próby z gaszeniem nic nie pomogły , na benzynie chodzi ok. ciekawy przypadek z mojego autka
bambrys
Specjalista

Numer postu:#15  Postprzez Wolfi » Śr 23:07, 12 sty 2011

Check Ci sie nadal pali?
Obrazek
Wolfi
Wymiatacz

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne