kable wysokiego napięcia?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: kable wysokiego napięcia?

Numer postu:#46  Postprzez wojtassslg » Wt 11:38, 05 lut 2013

no właśnie - jest odparowana w fazie lotnej, mogą zdarzyć się mikro krople benzyny podczas wtrysku GDI w pewnych obszarach KS i pewnych warunkach, ale mniejsza o to.
Byłem na dniach u goloca i był jakiś starszy AŚ i artykuł u DPFach - jeszcze większy dramat.
Zastanawiam się jak można tak nisko upaść, ja rozumiem sponsorzy piniądz rządzi, ale jeśli ludzie to łykają i się cieszą to sam bym kręcił lody hehe.
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#47  Postprzez mija » Wt 18:46, 05 lut 2013

No właśnie bo jeżeli ja coś pamiętam z fizyki to na gazie po za wyższa temperaturą i mniejsza kalorycznością to samo spalanie powinno być wręcz łatwiejsze niż dla BP. Dobrze ustawione auto na gazie IV generacji z racji miejsca wtrysku gazu powinno lepiej pracować na LPG niż na BP. Zawsze zastanawiałem się na czym polega określenie specjalne świece i kable do gazu ? Co jest w nich specjalnego ?
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#48  Postprzez ja84 » Pn 20:15, 01 kwi 2013

Tak się zastanawiam jaką macie regulację szczeliny na świecach przy lpg (0,7-0,9), czy standardowa jak dla benzyny, nic nie poprawiacie.
ja84
Bywalec

Panda: 1.1 54KM LPG

Numer postu:#49  Postprzez gregory1979 » Wt 8:56, 02 kwi 2013

Ja szczelinę na świecach mam przy LPG taką jak na benzynie i jest :ok:
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Numer postu:#50  Postprzez bombel » Wt 9:54, 02 kwi 2013

gregory1979 napisał(a):Ja szczelinę na świecach mam przy LPG taką jak na benzynie i jest :ok:

Również mam jak kolega wyżej nic nie kombinowane, świece NGK jak wyciągniete z pudełka tak założone :ok:
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#51  Postprzez Kamillo » Pt 21:21, 05 kwi 2013

ja też nie zmniejszałem odstępu elektrody. a coś Wam teraz powiem: przy ostatnim dużym przeglądzie (we wtorek auto zostsało odebrane) mechanik na moją propozycję by wymienić kable WN bo moim zdaniem są stare (ale nic nie szapie, taka profilaktyka) powiedział: nie ma sensu, bo nowe można kupiś gorsze niż te co się ma. póki się sprawdzają nie ruszać... Co Wy na to? ja jestem na punkcie swoich aut przeważliwiony, ale faktem jest, że słyszałem już od paru osób że jakość nowych kabli strasznie się popsuła, i że jeszcze MM trzyma jakiś poziom. więc jak to jest?
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#52  Postprzez t-przemek » Pt 22:19, 05 kwi 2013

Ja też tak uważam, jak coś działa to po co to ruszać? :)
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Numer postu:#53  Postprzez bombel » Pt 23:37, 05 kwi 2013

Ja zmieniłem kable bo przy wymianie świec się urwała jedna główka, ale i tak do wymiany świec przystąpiliśmy z zamiarem zmiany kabli na nowe. Co do jakości to nie wiem natomiast po zmianie pali na dotyk, na starych kablach zdarzały się już stęknięcia przy większym mrozie tzn zapalał dopiero za drugim razem teraz pali jak nowy :mrgreen:
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#54  Postprzez ARIZONA666 » N 17:06, 09 cze 2013

Przerabiając temat kabli weźcie pod uwagę że dwie fajki mają być dłuższe, tak jak było w orginale ma to wpływ na temperaturę jaka działa na kale oraz umiejscowienie tych dwóch świec.Ponieważ są one głębiej.Ale nie twierdze że nie będziecie jeździć na wszystkich równych tylko jak długo a oszczędność to 40 zł.Ja za orginalne fiata zapłaciłem 95 zł, i jest ok tak jak ma być.
ARIZONA666
Świeżak

Panda: 1.1 8V

Numer postu:#55  Postprzez Romix13 » N 21:07, 09 cze 2013

A jakiej firmy masz te niby oryginalne kable do fiata? 8)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#56  Postprzez ARIZONA666 » Wt 11:22, 11 cze 2013

Zadajesz bardzo dziwne pytania,twierdze że nie masz rozeznania w polityce sprzedaży części do fiata i przyznam że ja przestałem się w to wgłębiać.Fiat nigdy nie napisze firmy od której bierze części tylko pakuje wszystko w swoje paczki i opisuje. Zachowałem worek więc proszę; nr. 55202897 ricambi originali insygnowane znaczkami fiat,lancia,alfa romeo.Na fajkach jest logo fiata i lanci oraz trzy kółeczka w kolorze niebieski - zielony-niebieski. Mi osobiście to nic nie mówi ale po jakości widać porządne kable.Poprzednie były 6 lat i jeszcze by pojeździły ale ze względu na gruntowny przegląd wymieniam jak leci a te idą jeszcze do seja kolegi który je do jeździ.
ARIZONA666
Świeżak

Numer postu:#57  Postprzez bunio14 » Wt 15:34, 11 cze 2013

ARIZONA666 napisał(a):Ja za orginalne fiata zapłaciłem 95 zł, i jest ok tak jak ma być.

Wow!
Gdzie można tak tanio kupić oryginalne kable?
Ja zrobiłem głupotę bo wymieniłem kable fabryczne przy około 100tys. - działały idealnie, no ale.. stare już to wymienię.. i to był błąd!
Kupiłem kable NGK i porażka - jak pada albo jest wilgotno to do 2tys. obrotów lubi miśka poszarpać, później jest OK.
Świece mam NGK i raczej to nie ich wina bo zawsze jeździłem na nich, niestety do tanich nie należą - 20zł sztuka :(

Podjechałem do ASO i chciałem oryginalne kable ale zaśpiewali 180zł :shock: także rozejrzę się chyba za opisywanymi Janmorami Pro Line chyba, że ktoś ma dojście do oryginałów za 100zł
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#58  Postprzez Romix13 » Wt 21:03, 11 cze 2013

ARIZONA666 napisał(a):Zadajesz bardzo dziwne pytania,twierdze że nie masz rozeznania w polityce sprzedaży części do fiata i przyznam że ja przestałem się w to wgłębiać.Fiat nigdy nie napisze firmy od której bierze części tylko pakuje wszystko w swoje paczki i opisuje. Zachowałem worek więc proszę; nr. 55202897 ricambi originali insygnowane znaczkami fiat,lancia,alfa romeo.Na fajkach jest logo fiata i lanci oraz trzy kółeczka w kolorze niebieski - zielony-niebieski. Mi osobiście to nic nie mówi ale po jakości widać porządne kable.Poprzednie były 6 lat i jeszcze by pojeździły ale ze względu na gruntowny przegląd wymieniam jak leci a te idą jeszcze do seja kolegi który je do jeździ.

Właśnie dlatego zadaje to dziwne pytanie, bo myślałem że chociaż ori kable będą ładnie opisane na izolacji dla lepszego rozpoznania, ale jak widać fiat wszystko pakuje w jeden worek (ricambi originali) :P dzięki o to mi chodziło :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#59  Postprzez ARIZONA666 » Pt 7:37, 14 cze 2013

Części do pandy kupuje zawsze tam gdzie jest przyzwoita cena , jest to trudne zadanie ale wykonalne.Co do kabli to mam człowieka który handluje w Gliwicach na giełdzie i ma bardzo dużo części do fiata - nowych orginał fabryka.Sklep ma w Częstochowie tel; 34 365-61-46. kom;601-473-322.
ARIZONA666
Świeżak

Numer postu:#60  Postprzez toudi6666 » Pt 10:09, 14 cze 2013

ja kable podpiolem nowe beru. mialem zapas nowych ze starego golfa.pasowaly idealnie.kable praktycznie dozywotnie na miedzianym rdzeniu.sciaglem z nich tylko takie metalowe oslonki. te syfy za 70zl sa jednorazowe na rdzeniu szmacianym przewodzacym napiecie
toudi6666
Świeżak

Panda: panda 1.1
Imię: Łukasz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne