Smród w kabinie

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Smród w kabinie

Numer postu:#1  Postprzez sfist » Pt 8:22, 14 wrz 2012

Witam.
Może niektórzy pamiętają, że wciąż walczę z dziwnym zapachem w kabinie. Wpierw myślałem, że to odma olejowa ma nieszczelność, więc wymieniłem ją na nową. Potem przy okazji wymiany wydmuchanej uszczelki pod głowicą i poczytaniu wskazówek pomyślałem o wymianie nagrzewnicy, która mogła mieć wycieki i stąd ten dziwny zapach na 100 % płynu chłodniczego, którego również ubywało delikatnie ze zbiorniczka. Teraz wymieniono mi nagrzewnice i mam załamke. Jest gorzej niż było. Wcześniej ten zapach w kabinie był lekko denerwujacy. Teraz gdy chociaz delikatnie odkręce ciepłe powietrze zaczyna lecieć intensywny i duszący zapach (jakby ognisko, spaliny, palony olej, sam nie wiem). Cieżko wogole gdziekolwiek jechać takim samochodem, bo od tego smrodu zaraz bolą oczy i głowa. Proszę o pomoc i jakies sugestie, bo ten problem spędza mi już sen z powiek. Pozdrawiam

P.S. Nie mam klimy ani filtra kabinowego w swojej wersji
sfist
Aktywny

Panda: 2004 1.1 Active

Re: Smród w kabinie

Numer postu:#2  Postprzez Zwierzak » Pt 9:10, 14 wrz 2012

Śmierdzi na obiegu zamkniętym i otwartym?
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#3  Postprzez sfist » Pt 9:11, 14 wrz 2012

otwartym i zamkniętym, nie ma większej różnicy. Jak mam na przekrecony nawiew na zimne powietrze to tak nie czuć tego, ale choć odrobine przesune na ciepły to jest tragedia
sfist
Aktywny

Numer postu:#4  Postprzez antidotum » Pt 16:26, 14 wrz 2012

sfist napisał(a): Teraz wymieniono mi nagrzewnice i mam załamke. Jest gorzej niż było.

Ja miałem dokładnie tak samo. Z fabrycznie nowej nagrzewnicy lało się bardziej niż z starej.
6l /100km
antidotum
Aktywny

Panda: ACTUAL 1.1 + licznik Dynamic + centralny + pilot + full elektryka

Numer postu:#5  Postprzez sfist » Pt 17:35, 14 wrz 2012

Nie wiem czy się leje, jedyna wskazówka jeszcze do tego tematu to fakt ze jak rano odpalam to slysze gdzies z przodu bulgotanie, jakby przez slomke, ale trwa to tylko chwile
sfist
Aktywny

Numer postu:#6  Postprzez antidotum » Pt 19:22, 14 wrz 2012

sfist napisał(a):Nie wiem czy się leje, jedyna wskazówka jeszcze do tego tematu to fakt ze jak rano odpalam to slysze gdzies z przodu bulgotanie, jakby przez slomke, ale trwa to tylko chwile

Bulgotanie wskazuje na niedokładne odpowietrzenie układu chłodzenia. Niekiedy jeszcze jednym objawem niewystarczającego odpowietrzenia, jest wskazówka temperatury która po rozgrzaniu silnika nie "trzyma się" dokładnie środka skali (podobnie jak przy niesprawnym termostacie).
6l /100km
antidotum
Aktywny

Panda: ACTUAL 1.1 + licznik Dynamic + centralny + pilot + full elektryka

Powrót do Mechanika - problemy techniczne