Wykrywanie nieszczelności w układzie chłodzenia

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wykrywanie nieszczelności w układzie chłodzenia

Numer postu:#1  Postprzez ja84 » Wt 23:26, 21 sie 2012

Witam,
Wiecie może jak można wykryć nieszczelność w układzie chłodzenia (jakaś prosta metoda). Mam w Pandzie założony gaz, ubywa mi parę mililitrów płynu chłodniczego (czuć jego zapach w wywiewie, delikatny, ale wyczuwalny), skręciłem maksymalnie wszystkie cybanty na wężach, trochę to pomogło, ale znowu ubywa.
ja84
Bywalec

Panda: 1.1 54KM LPG

Re: Wykrywanie nieszczelności w układzie chłodzenia

Numer postu:#2  Postprzez Lisu » Wt 23:56, 21 sie 2012

Ja mam to samo, auto z 2004 204tys nalatane i podejrzewam chłodnicę nagrzewnicy.
Lisu
Aktywny

Panda: 1.1 Van LPG

Numer postu:#3  Postprzez matyja » Śr 1:04, 22 sie 2012

są uszczelniacze do chłodnic...
nie musiałem z nich korzystać, więc nie wiem, jak się spisują, ale podobno przy drobnych wyciekach spełniają swoje zadanie...

ze znanych firm, to na pewno Prestone je robi: http://www.prestone.pl/wp-content/uploa ... atalog.pdf

tutaj masz info z jakiegoś sklepu:
PRESTONE Uszczelniacz chłodnic 428ml

Uszczelniacz do chłodnic Prestone dzięki specjalnej formule pozwala na uszczelnienie nawet dużych wycieków.

ZALETY:
* Bezpieczny dla gumy, aluminium oraz innych metali
* Stosowany przy każdej wymianie zabezpiecza układ przed wyciekami
* Pozwala na uszczelnienie nawet dużych wycieków

SPOSÓB UŻYCIA:
1. Wstrząsnąc przed użyciem.
2. Wlać zawartość opak. do chłodnicy (można stosować z wodą lub płynem do chłodnic)
3. Włączyć silnik oraz ogrzewanie i pozostawić tak do momentu ustąpienia wycieku
4. Uzupełnić poziom płynu chłodniczego, najlepiej Prestone.
Zawartośc butelki starcza na układ chłodzenia do pojemności 12litrów.

Pojemność: 428ml
Technologie dla produktu:

Korzenie marki Prestone sięgają początków ubiegłego stulecia, kiedy to w 1927 r. pod tą nazwą pojawił się w Stanach Zjednoczonych pierwszy na świecie płyn do chłodnic oparty na glikolu etylenowym. Chociaż od tamtego czasu formuła płynów do chłodnic znacznie się zmieniła, glikol etylenowy po dziś dzień jest najczęściej stosowaną bazą w procesie ich produkcji.

Prestone uznawany jest za największego innowatora w dziedzinie produktów do ochrony układu chłodzenia. Amerykańskiej firmie zawdzięczamy m.in.

wyprodukowanie pierwszego płynu do chłodnic zawierającego glikol etylenowy,
wprowadzenie do płynów inhibitorów korozji chroniących elementy układu chłodzenia przed rdzą i tworzeniem się osadów,
nowatorskie rozwiązania w zakresie ochrony chłodnic aluminiowych,
opracowanie w 2004 r. formuły uniwersalnego płynu do chłodnic, który może być stosowany w każdym układzie chłodzenia, bez względu na markę i model pojazdu.

Obecnie marka Prestone należy do jednego z największych światowych koncernów Honeywell Inc.

W ofercie firmy Prestone znajdują się nie tylko produkty do układu chłodzenia, ale również preparaty do pielęgnacji auta, produkty dla warsztatów, dodatki do paliw i wiele innych produktów pomocnych lub wręcz niezbędnych w codziennej eksploatacji auta.
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#4  Postprzez t-przemek » Śr 8:50, 22 sie 2012

Dokładnie, ostatnio widziałem nawet takie uszczelniacze w realu (taka tubka bardzo podobna do szminki itp.). A tak swokją drogą chłodnica po 200 tysiach ma prawo powiedzieć że jej już wystarczy :)
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Numer postu:#5  Postprzez SzaLaS » Śr 9:54, 22 sie 2012

Z tego środka ja niedawno skorzystałem, z powodu braku pieniążków na chłodnice. Środek spisał się na medal.
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
SzaLaS
Emeryt

Panda: 1.1 LPG
Imię: Wojtek

Numer postu:#6  Postprzez ma16 » Śr 11:56, 22 sie 2012

sprawdź sobie chłodnice czy przypadkiem czegoś takiego nie masz http://desmond.imageshack.us/Himg546/scaled.php?server=546&filename=dscn5933.jpg&res=landing
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !

Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
ma16
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1,1 2003 - SOLD :(
Imię: Marek

Numer postu:#7  Postprzez Romix13 » Śr 20:54, 05 wrz 2012

Dokładnie ,tak jak kol.ma16 zobrazował powyżej :) u mnie mam 165.000 zrobione i tak jak na tej fotce z tym, że już po całości z góry na dół po bokach widać plamy wycieku płynu i jak masz bardzo duży przebieg km, to proponowałbym zainwestować w nową chłodnicę niż tylko w jakieś pasty uszczelniające które pomogą tylko na jakiś czas, a po wymianie chłodnicy będziesz miał spokój na kolejne parę lat ,przy okazji jak masz węże sparciałe to też odrazu wymień. Ja zawsze stosuję metodę : Zrobić raz ,a porządnie. :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#8  Postprzez johnydeep » Śr 21:11, 05 wrz 2012

ja przy ok 150 tys wyminiałem chlodnice, zardzewiala na bokach po obu stronach sama od siebie. Oryginal nie jest najwyzeszej jakosci z tego co widac. :)
johnydeep
Aktywny

Panda: 2 x PANDA 1.1 turbo lpg 540 HP

Powrót do Mechanika - problemy techniczne