Przeguby

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Przeguby

Numer postu:#1  Postprzez Franek16i » So 1:27, 18 sie 2012

witam :) nie wiem, ale może jestem ślepy :D ale nie widziałem takiego tematu :) mam pytanie odnośnie przegubów :) chodzi mi o wszystkie zewnetrzne i wewnetrzne :) jak mam je rozebrać i wziąć się za to, żeby je sobie rozłożyć i nasmarować :) bo delikatnie coś tam turkocze :P z góry dziękuję :)
Ostatnio edytowano So 9:17, 18 sie 2012 przez Zwierzak, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Re: Przeguby

Numer postu:#2  Postprzez Zwierzak » So 9:33, 18 sie 2012

Jeśli przeguby Ci turkoczą, to smarowanie pomoże im tyle, co umarłemu kadzidło.

Jeśli chcesz je tylko nasmarować, to możesz zrobić to bez ich rozbierania - wystarczy ściągnąć tylko gumy. Jeśli rozebrać to najlatwiej odkręcić koł, odkręcić nakrętkę przegubu, wybić sworzeń wahacza, odpiąć opaskę na przegubie wewnętrznym i wyciągnąć półoś. Wewnetrzny rozbiera się prosto - są łożyska igiełkowe na 3 palcach. Zewnętrzny musisz najpierw wybić z półosi (wkręcasz półoś w imadło i uderzasz w środkową część w okolicy wielowypustu w który wchodzi półoś). Potem obracająć koszykiem po kolei wyciągasz kulki. Składasz odwrotnie.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#3  Postprzez Vito » So 9:36, 18 sie 2012

Jak turkocze to wymiana, smarowanie nic nie da :( Jeśli chcesz je mimo wszystko nasmarować to wystarczy ściągnąć osłony. Sprawa jest dość prosta bo są na opaskach
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Numer postu:#4  Postprzez Franek16i » So 14:56, 18 sie 2012

pomoc pomoze bo to doslownie takie tyrkotanie ze na maksa jak skrece to z raz dwa takie turkniecia i tyle, w busie tak robilismy ze szwagrem i na rok czy lepiej pomoglo a bus wozi niezle ciezary:), wiec tu napewno pomoze bo nie sa spadaczone jak to sie mowi:P ale w domowy zaciszu to zrobi:D? nie macie moze zdjec?:) a i jeszcze jedno to ma byc jakis specjalny smar do przegubów? bo mam w garazu smar :) dobry jest tylko nie wiem czy on moze byc do tego:)
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#5  Postprzez Zwierzak » So 16:35, 18 sie 2012

Do przegubujów jest specjalny smar. Zakładam, że gumy masz całe, więc smarem nie uzupełnisz wybitego metalu z przegubie.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#6  Postprzez Franek16i » So 17:16, 18 sie 2012

nie uzupelnie ale na jakis czas cisza bedzie i cos pewnie da:), na maksymalnym skrecie w prawo zaklekotalo ze 2-3 razy pozniej jeszcze raz pare kolek zrobilem i cisza wiec chcialbym narazie je przesmarowac, a bede robil to w garazu na kanale i czy zdjecie oslony nasmarowanie cos da? w sensie ze dostanie sie ten smar tam gdzie powinien czy trzeba je wlasnie tak jakby demontowac? a jaki smar kupic? nie wiem sa jakies konkretne firmy?? ::)
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#7  Postprzez oko21 » So 20:48, 18 sie 2012

Franek16i, jeśli zaczęły terkotać, to zaczynają padać. Smarowanie nie na wiele się zda. A tak poza tym, jeśli masz całe, nie popękane osłony, to raczej są pełne smaru i ciężko będzie dołożyć. Ale jeśli koniecznie chcesz, to wystarczy zdjąć obejmy, odsunąć trochę osłonę i dołożyć smaru grafitowego. Pamiętaj, że potem najlepiej dać nowe obejmy. nie wiem jak w pandzie, ale w Punto muszą to być obejmy zaciskane a nie dokręcane, bo na takie jest tam za ciasno. Wymiana przegubu jest opisana na Forum Fiata Punto: http://fiatpunto.com.pl/topic29667.html
oko21
Aktywny

Panda: brak

Numer postu:#8  Postprzez Franek16i » N 13:42, 19 sie 2012

ok dzieki:) czyli jak gumy cale to chyba nie bede ruszal:) poprosru z czasem wymiana pewnie kiedys bedzie:) a tak po zatym da rade kupic opaski same? czy trzeba komplet gumy opasek itp?:) pozdrawiam:)
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#9  Postprzez oko21 » N 14:02, 19 sie 2012

Franek16i napisał(a):ok dzieki:) czyli jak gumy cale to chyba nie bede ruszal:) da rade kupic opaski same? pozdrawiam:)
Da radę. To są inaczej "cybanty". Dostaniesz w każdym motoryzacyjnym. Albo na alledrogo. Np: http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ng=cybanty
oko21
Aktywny

Numer postu:#10  Postprzez Franek16i » N 18:10, 19 sie 2012

ale to mozna takimi? bo z tego co widzialem to tak jakby te fabryczne sa takie zaciskowe bez regulacji... to nie bedzie róznicy?? :)
Franek16i
Wymiatacz

Numer postu:#11  Postprzez oko21 » N 22:07, 19 sie 2012

Cybanty nie mają regulacji. Zaciskasz i koniec. Po zdjęciu jest do wyrzucenia. Ten link był tylko przykładowy, te cybanty na śrubkę raczej się nie nadają ze względów opisanych wcześniej.
oko21
Aktywny

Powrót do Mechanika - problemy techniczne