Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Numer postu:#91  Postprzez bobofrut » Wt 11:29, 15 maja 2012

Borys napisał(a):
bobofrut napisał(a):
Spokojnie Pandą da się osiagnąc 7l przy normalnej jezdzie. Pozdrawiam

Moja schodzi poniżej 7 a rekord to 6,2

U mnie rekord 6,09 l na 100:D 50%miasto 50%trasa
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#92  Postprzez SzaLaS » Wt 12:06, 15 maja 2012

6,4 trasa miasto, II gen LPG
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
SzaLaS
Emeryt

Panda: 1.1 LPG
Imię: Wojtek

Numer postu:#93  Postprzez street_angel » Wt 17:58, 15 maja 2012

chłopacy jak Wy to robicie ?

może zdradźcie swój sekret 8)
street_angel
Miss

Imię: xxx

Numer postu:#94  Postprzez wojtassslg » Wt 23:42, 15 maja 2012

zapewnie jeżdżą wolniej ode mnie, wiesz jak ja jeżdżę a ja myślałem, że wolniej się nie da :)
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#95  Postprzez skubie » Śr 7:04, 16 maja 2012

street_angel napisał(a):chłopacy jak Wy to robicie ?

może zdradźcie swój sekret 8)

zasady ecodrivu :D

wojtassslg napisał(a):zapewnie jeżdżą wolniej ode mnie, wiesz jak ja jeżdżę a ja myślałem, że wolniej się nie da :)

do 5 biegu rozpęd szybki, ale bez "dechy" ;)
później lekki gaz i się jakoś rozpędza do tej 100 :)
to mój sposób na jazdę :ok:
Obrazek
skubie
Bywalec

Panda: 1.1 2004r. BRC Seq24

Numer postu:#96  Postprzez bobofrut » Śr 11:33, 16 maja 2012

Niekoneicznie wolno, po miescie to i tak nie da sie szybko jezdzic ale jak juz wyjezdzam z miasta to zalezy jaki ruch na strykowskiej ;p raz 80 max raz 100. Ogolnie to zasada jest prosta, szybko rozpedzic się do docelowej predkosci, ok 2500 tys obrotow zmiana biegow, pozniej na tej 5tce jechac ok 80ciu przy obrotach ok. 2100. Po miescie staram się trafiac na zielone. I wybieram trase gdzie nie jest na skroty i ciagle 1 2 3 redukcja 1 2 3 tylko staram się jechcac przez miasto trasami "prostymi" mimo iz dluższe, jak trafie na zielone to juz rura i bez czerwonego ;p na pewno lepiej wychodzi niz 1km krotsza trasa i ciagle skrety skreciki ;p
Jak juz osiagniemy docelowa predkosc to potem starac się utrzymac ją dodajac lub ujmujac gazu ale delikatnie;p
no i tyle, 7l gazu to nie wyczyn. :)
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#97  Postprzez Worczynski » Śr 11:49, 16 maja 2012

Dokładnie, 7 litrów nie wymaga specjalnej troski i starania się :) Powiem Ci jedno, ostatnio wracając z majówki z kumplami zrobiliśmy test, jedno auto przez 35km autostrady A1 od Żor do Wieszowej miało jechać ile się dało najszybciej, trzy pasy, dało się, jechali 180-200 ( starali się utrzymywać w tym zakresie ), drugie jechało mniej więcej 160, a ja jechałem 130 równo, bo nie problem utrzymać taką prędkość. Spotkaliśmy się na wylocie i byłem 4,5 minuty później niż najszybsze auto, z tym, że on spalał niebiańskie ilości paliwa, a mnie wyszło 7,5 LPG, więc wychodzę z założenia, że dla 4,5 minuty nie opłaca się zapierdzielać na maksa, po pierwsze, stresu więcej, drugie, kasy więcej, trzecie, zysk czasowy niewarty dwóch wcześniej wymienionych spraw. Jak dla mnie szkoda zdrowia, żeby się pałować więc jeźdzę z głową, w mieście dynamicznie, poza trzymam swoją obraną prędkość i palę mniej i dojeżdzam w o niebo lepszym humorze niż podenerwowany na współbraci kierowców. Polecam, dla odstresowania się, szczególnie Pandą, bo tak czy tak 50% samochodów Cię wyprzedzi, to nie ma co udowadniać, że ma się najszybszego hot-roda na dzielni :)

A co do testu, 4,5 minuty wydaje się dużo, ale to autostrada, w mieście zyski są znacznie mniejsze, 2 minuty na 30km jak się pałujesz, jesteś najszybszy(najszybsza) spod świateł, a przy okazji spalasz w pitu paliwa i szarpiesz się, gaz, hamulec etc.
Ostatnio edytowano Śr 11:51, 16 maja 2012 przez Worczynski, łącznie edytowano 1 raz
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#98  Postprzez bombel » Śr 11:50, 16 maja 2012

ja to się kręce zazwyczaj tak

1 bieg 20km/h i zmiana
2 bieg 50-60km/h i zmiana
3 bieg 80-100km/h jak trzeba wg mnie to najlepszy bieg w aucie :mrgreen: ... redukcja i but jak to ktoś miał w podpisie :P
4 bieg 80-120km/h ta górna wartość zdarza się najczęściej na autobahn-ie
5 bieg wrzucam czasami od 100km/h ale zazwyczaj 5tka u mnie wpada dopiero ok 110-120km/h i do góry

nie mam obrotka to nie wiem jakie tam wartości wskakują, kompa też nie mam to mi spalania nie pokazuje :D spalanie średnie liczone matematycznie mam póki co 7,5-8l LPG więc jak to mówi koksu - nie ma lipy :ok: i jest siła :D a raczej moc :strzela: autko dość dynamicznie pokonuje zamierzoną trasę...
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#99  Postprzez bobofrut » Śr 20:20, 16 maja 2012

Dokładnie tak jak napisał kolega Worczyński, nie ma co spalac wiecej dla tych przykladowo 3 minut. Czesto jest tak ze wyprzedzaja Cię itd a i tak spotkasz się z nimi na światlach lub nawet ich wyprzedzisz bo wlecisz na zielone kiedy oni ruszaja i znowu maja 1 2 3 i najwieksze spalanie wtedy a Ty lecisz 70 km/h na 5tce zielone a on daleko w tyle i taka jest prawda. Przetestowane ;'] I masz racje i w pelni się z Toba zgadzam i mamy podobne myslenie w tej sprawie:)
Ogolnie kolego Bombel, troche za brdzo go ciagniesz na tych biegach, za dlugo jesli chcesz ekonomicznie jezdzic to moge Ci napisac (bo nie masz obrotka) na jakich predkosciach jest te 2-2,5 tys obr. Przy ok. 70 jest na 5tym biegu 2k obr.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#100  Postprzez street_angel » Śr 20:45, 16 maja 2012

chłopcy próbowałam ecodriv'ingu, tylko że wtedy autko mi paliło ok. 8,5l-9/100km :/

a jak zaczęłam przeciągać na biegach to spalanie spadło do 7,5l :wink: tzn. nie przeciągam tak jak kolega, mimo że nie mam obrotomierza (i w sumie może to i dobrze :zakrecony: ) to:

2 --> 15 - 40km/h
3 --> 40 - 60km/h
4 --> 60 - 80km/h
5 --> do 150km/h potem już zaczyna się robić głośno :zakrecony:

każda zmiana biegów jest brana na słuch i zależy od sytuacji na drodze :wink:

wojtassslg napisał(a):zapewnie jeżdżą wolniej ode mnie, wiesz jak ja jeżdżę a ja myślałem, że wolniej się nie da :)

oj uwierz, że się daa wolniej 8)
street_angel
Miss

Numer postu:#101  Postprzez bombel » Śr 20:52, 16 maja 2012

street_angel napisał(a):chłopcy próbowałam ecodriv'ingu, tylko że wtedy autko mi paliło ok. 8,5l-9/100km :/

widać te nie zmulone, nie eco Pandy nie chcą eco-drivingu :hahaha:
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#102  Postprzez bobofrut » Śr 22:16, 16 maja 2012

Wasz portfel Wasza sprawa:) padlo pytanie to odpowiedzialem ;p i nie mow ze na eko drivingu Ci wiecej spalila xd widocznie cos robilas zle ;p
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#103  Postprzez Forsaken » Cz 13:00, 17 maja 2012

Przeceniacie ten eco driving. Ja się do niego średnio stosuję a spalanie mam eleganckie. Ze światłami zgodze się w 101%. Koleżanka street_angel dobrze zmienia biegi i spalanie ma w normie. Podstawa to nie kręcić go bardzo ale też nie dusić wysokim biegiem na niskich obrotach no i pod górkę odpowiednio redukować. Takie pierdy jak mycie auta (choć ja robię to często) czy otwarta szyba (za wyjątkiem autostrady) oraz radio w małym stopniu wpływają na spalanie.
Podstawa - GOOD SHIFT :mrgreen:
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Numer postu:#104  Postprzez street_angel » Cz 14:05, 17 maja 2012

bombel napisał(a):widać te nie zmulone, nie eco Pandy nie chcą eco-drivingu :hahaha:

coś w tym jest :mrgreen:

PS. jak to mówią "Jaki Pan taki kram" :roll: :wink:
street_angel
Miss

Numer postu:#105  Postprzez johnydeep » N 23:23, 20 maja 2012

andrzej6131 napisał(a):Ja Ci mogę na moim przykładzie powiedzieć że ja na pełnej butli 34l -80%, czyli 26l pojemności przejadę 450km pali ok 7l

bombel napisał(a):ja to się kręce zazwyczaj tak

1 bieg 20km/h i zmiana
2 bieg 50-60km/h i zmiana
3 bieg 80-100km/h jak trzeba wg mnie to najlepszy bieg w aucie :mrgreen: ... redukcja i but jak to ktoś miał w podpisie :P
4 bieg 80-120km/h ta górna wartość zdarza się najczęściej na autobahn-ie
5 bieg wrzucam czasami od 100km/h ale zazwyczaj 5tka u mnie wpada dopiero ok 110-120km/h i do góry

nie mam obrotka to nie wiem jakie tam wartości wskakują, kompa też nie mam to mi spalania nie pokazuje :D spalanie średnie liczone matematycznie mam póki co 7,5-8l LPG więc jak to mówi koksu - nie ma lipy :ok: i jest siła :D a raczej moc :strzela: autko dość dynamicznie pokonuje zamierzoną trasę...

Kurcze wszystkim pali po 6,04..6,15... 6 ,245.. tylko proponuje liczyc :) bo 26L / 4.5 km = 5,7777 cud nad Wisła??? a z twoich wyliczen wychodzi 7 ?:)
3 bieg - 80 -100 km/h - krecisz prawie do 5tys obrótów i Pali 7.5 litra :) :brawo: chce je kupic:D

Sory ze sie czepiam ale wg. mnie Pandamoze spalic spali ok 6 - 6.3 LPG przy ECO jeździe w trasie i bez katowania i nie wiecej niz 90 km/h

tez moge napisac ze mi pali srednio 6.256 l tylko jaki w tym sens :) ? Kto z was odjał PB??? :D rano zanim auto sie przełaczyna LPG to kazdy jedzie ok 2 km na PB srednio (lato zima usredniam,i zalezy od temp ustawionej w LPG i na zwnatrz)

Raz mi spaliła ok 6,1 litra ale na trasie bez górek, wyprzedzania i predosc max 90 km/h fulleco driving 2os.bez bagażu przez odległosc 800 km!!!
Przy normlanej jeżdzie wychodzi mi ok 7 w miescie i tyle pali... i bede to mowił do wszystkich :) tylko gdy odejme trase na PB to wychodzi mi ok 8 - 8.2 lpg na na sto w miescie - ale tego to nikt nie musi wiedziec :D :) I tego to tez nikt nie napisze ze leje np. za 30zł benzynki na miesiac (mi tyle w lecie idzie na odpalania bez jazdy na PB temp ustawiona na 10 *C w sterowniku wiec sie od razu przełacza, a strach pomyslec jak ktos ma na 30*C bo tyle jest srednio :D) :) a to duzo zmienia bo wtedy gdy ktos robi 1 tys km miesiecznie to do kazdej 100 km dochodzi 3 zł czyli zamiast deklarowanych srednio 7 LPG robi sie 8 PLG + 0.5 PB :)
johnydeep
Aktywny

Panda: 2 x PANDA 1.1 turbo lpg 540 HP

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...