Zawieszenie VAN (przednie i tylne)

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Zawieszenie VAN (przednie i tylne)

Numer postu:#1  Postprzez mzungu86 » So 12:38, 03 mar 2012

Witam, mało jest w sieci informacji na temat różnic zawieszenia pandy van od zwykłej, czytałem na tym forum że różnią się tylko tylne sprężyny a reszta jest taka sama, posiada ktoś rzetelne, sprawdzone informacje na ten temat? przerabiał ktoś z was ten temat??

Na moje nieszczęście posiadam właśnie pandę van i bardzo mi dokucza to twarde zawieszenie na naszych pięknych Polskich drogach, chciałbym coś z tym zrobić zanim mi wszystkie plomby z zębów powypadają ;) Pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwiązaniu ostatecznie tej kwestii.
mzungu86
Świeżak

Panda: 1.1 lpg

Re: Zawieszenie VAN (przednie i tylne)

Numer postu:#2  Postprzez JDK » So 13:37, 03 mar 2012

Zawieszenie przednie różni się tym jeszcze że masz łączniki stabilizatora :)
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
JDK
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Biała, Był Sunny, Było Cc 1.2, Było Bmw e36 coupe Jest Sej 1.4 16v 6 speed
Imię: Jędrek

Numer postu:#3  Postprzez boston » So 16:52, 03 mar 2012

a jak wygląda sytuacja z tylnymi amortyzatorami vana w pandzie 5-cio osobowej ?
pytam gdyż jak zaleje benzynę i gaz na ful i posadzę z tyłu jeszcze jednego pasażera to mi już tył "siedzi" i na garbach jest to dość niewygodne
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
boston
Klubowicz na emeryturze

Panda: JTD

Numer postu:#4  Postprzez mzungu86 » So 17:03, 03 mar 2012

boston u mnie wysokość tylnego zawieszenia jest ok i nawet jak w samochodzie jest 4 ludzi to wszystko wygląda ok tzn. tył nie siada jakoś nienaturalnie nisko, nie mam tez problemów z ocieraniem podwoziem gdziekolwiek, na dodatek przeważnie mam pełny bak PB i do tego LPG, pod tym względem jest ok i nawet jak Panda jest tak obciążona to wtedy komfort resorowania jest super tzn. myślę, że taki powinien być cały czas, problem w tym, że 95% mojej jazdy to w aucie siedzi tylko kierowca i z przodu pasażer, wtedy o komforcie mogę zapomnieć:/

podsumowując moja panda jak jest obciążona to komfort resorowania jest ok a jak jadę na pusto to jest tragicznie, a u was w cywilnych pandach jak to wygląda dokładniej? bardzo tył auta kuca jak wozicie pasażerów? jak komfort na pusto i pod obciążeniem??
mzungu86
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez boston » So 17:36, 03 mar 2012

na pusto nie mogę narzekać - ale wystarczy chociaż jedna osoba z tyłu i tak jak napisałem pełne paliwa i zapas w bagażniku to już zaczyna się robić dość nisko. Pewnie to wina tego że moje zawieszenie zarówno z przodu jak i z tyłu ma przejechane już trochę tysięcy. Muszę się przejechać pandą van i zobaczyć jak się to zachowuje bo może będzie faktycznie jak mówisz - za twardo.
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
boston
Klubowicz na emeryturze

Panda: JTD

Numer postu:#6  Postprzez mzungu86 » So 18:26, 03 mar 2012

moja ma 150 tys już na karku, sporo jak na mały silnik 1.1 widzisz daleko mieszkasz bo inaczej to byśmy się umówili gdzieś na porównanie, powiem Ci, że mnie trochę nastraszyłeś tym zawieszeniem u Ciebie, u mnie nie widać takich oznak w ogóle, ale chyba i tak wole komfort niż taczki;)
mzungu86
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne