kontrolka silnika, panda trzęsie, brak mocy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

kontrolka silnika, panda trzęsie, brak mocy

Numer postu:#1  Postprzez Vigo » Śr 15:03, 23 lis 2016

Witajcie.
Od kilku miesięcy mam niemały problem z moją pandą. Nagle straciła moc na kilka sekund i zaświeciła się kontrolka silnika. Później utraty mocy były bardziej częste, a silnik strasznie trząsł samochodem nawet kiedy stał na luzie. Zabrałem go do mechanika. Ten go wyczyścił (bo był zapaćkany olejem), wymienił olej, filtry. Nie pomogło, ciągle wykazywało błąd P0352. Wymienił świece i kable oraz obie cewki. Zapłaciłem kasę, a jadąc do domu panda znów zaczęła tracić moc. Pownownie zapaliła się kontrolka i pokazało ten sam błąd. Inny mechanik powiedział, że mam pecha i nowa cewka też jest uszkodzona. Dlatego też wraz z mechanikiem zamieniłem cewkę 1 z 2, a błąd ciągle pokazywał się na 2. Kolejna diagnoza była taka, że trzeba wysłać ECU do sprawdzenia. Po kilku dniach przyszła odpowiedź, że nie ma błędów na ECU. Zaczęliśmy grzebać przy wiązce i okazało się, że kiedy ruszam wiązką przy ECU, silnik zaczyna trząść. Mechanik spiął mocniej wiązki i powiedział, że muszę załatwić nową wtyczkę i ją wymienić.
Samej wtyczki nie mogę dostać. Cała wiązka kosztuje ogromne pieniądze. Czy miał może ktoś podobny problem? Czy to na pewno wiązka, czy wtyczka do ECU? Co robić?
Vigo
Świeżak

Panda: Panda II
Imię: Jarek

Re: kontrolka silnika, panda trzęsie, brak mocy

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Śr 15:56, 23 lis 2016

Zmien mmechaników i napraw instalcję w aucie. Masz już zdiagnozowane to teraz wymyśl jak to naprawić. Używana wiązka, czy coś. Jakie to są ogromne pieniądze?
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez Albercik » Cz 20:58, 24 lis 2016

Używana wiązka silnika to koszt rzędu 50 funtów w Polsce, więc warto nawet kupić z Polski, żeby ktoś znajomy Ci to zapakował i wysłał airmailem...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Numer postu:#4  Postprzez Vigo » Cz 22:19, 24 lis 2016

50 funtów to nie tak dużo. Nowa wiązka kosztuje (tak twierdzi mechanik) około 1000 funtów. Czy tę tanią wiązkę można kupić przez internet? Możesz mi podesłać namiary?

Zmien mmechaników i napraw instalcję w aucie. Masz już zdiagnozowane to teraz wymyśl jak to naprawić. Używana wiązka, czy coś. Jakie to są ogromne pieniądze?

Byłem u trzech mechaników i żaden nie wpadł na wiązkę. To rozwiązanie podsunęło mi to forum (ktoś miał kiedyś podobny problem) i dlatego prosiłem mechanika, aby sprawdził wiązkę.
Vigo
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez Albercik » N 1:50, 27 lis 2016

http://www.allegro.pl - tu poszperaj. Nowa wiazka w ASO w PŁ to koszt 6700 zł netto. Czyli nawet drożej, niż w GB (ta wiązka ma skrzynkę bezpieczników i idzie aż do tylnych kół).

Było by łatwiej, jak bym wiedział jaki masz silnik.

Albercik
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#6  Postprzez Vigo » Pn 14:41, 20 mar 2017

Ok.

Kupiłem używaną wiązkę z Polski i w sobotę będę już ją miał w domu. Mam teraz pytanie, czy wymiana takiej wiązki jest skomplikowana, czy spokojnie dam sobie radę sam? Czy przy wymianie trzeba będzie coś odkręcać, wyciągać? A może wystarczy po kolei odpinać starą i podpinać "nową" wiązkę?
Vigo
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez Albercik » Pn 15:09, 20 mar 2017

Dasz radę sam, ale to są dwa dni zabawy. musisz rozebrać praktycznie całe wnętrze - deska rozdzielcza, nagrzewnica, drzwi przenie (inaczej nagrzewnicy nie wyjmiesz), fotele, kanapa, plastiki słupków, progi, cała elektryka kabiny etc. Pod maską podobnie.

Wymianę zaczynasz od odkręcenia skrzynki z bezpiecznikami pod maską i podmianie na nową. Następnie idziesz po wiązkach pojedynczo wypinając starą wtyczkę i od razu wpinając nową na jej miejsce. Najgorsze będzie wyciągnięcie starej wiązki przez dziurę w grodzi między silnikiem, a kabiną i później upchnięcie nowej tamtędy. W samej komorze silnika nie ma za dużo na szczęście bo tam jest tylko kawałek tej wiązki do silnika, chłodnicy i chyba tyle. W kabinie będziesz miał trochę gorzej...

Albercik
Klubowicz na emeryturze

Powrót do Mechanika - problemy techniczne