Skrzynia biegów w 100HP

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Skrzynia biegów w 100HP

Numer postu:#1  Postprzez Artur_kubica » Pt 10:30, 02 wrz 2016

Zaraz na początku zaznaczam, że troszkę szukałem, ale jak tematu już był to proszę o przeniesienie. Chodzi mi o to, że zauważyłem, że jadąc powoli znaczy normalnie wg przepisów skrzynia na 4 i 5 biegu jakby to powiedzieć cicho wyje, jak wyłączy się radio to ją słychać, dodając gazu odgłos się całkowicie ucisza i to nie przez pracę silnika.

Mam myśl, żeby wymienić olej i tutaj pytanie jaki olej, w jakiej ilości i w jaki sposób?

Ponadto niekiedy odpalając zimny silnik i wrzucając wsteczny zazgrzypi przez skoczeniem biegu.

Przebieg przekroczył 100tyś.
Samochody z całej Europy, pełna dokumentacja i fajne ceny.
Chcesz pewną pandę napisz na PW poszukam wg zamówienia.
Nie posiadam części, tylko całe samochody nie wraki.
Artur_kubica
Bywalec

Panda: 100HP
Imię: Artur

Re: Skrzynia biegów w 100HP

Numer postu:#2  Postprzez morpheus1581 » Pt 14:11, 02 wrz 2016

Najpierw sprawdziłbym poziom oleju w skrzyni, może być mało. Nawet bym wymienił. Ja właśnie wczoraj kupiłem Tutela 75W-80, taki jak był lany w fabryce. Do mojego multijeta wchodzi 1.65 L ale do Twojego pewnie więcej. Jak kupisz 2 litry to starczy.
Jeśli wsteczny Ci zgrzyta to może też świadczyć o kończącym się sprzęgle. Przy skrzyni powinieneś mieć taka regulację na lince, kręcąc w prawo zwiększasz skok pedału. Powinno pomóc. Obróć z 3/4 razy.
Najpierw sprawdź czy masz dość oleju, bo olej w skrzyni jest baaardzo ważny.

Tu masz olej.
http://allegro.pl/olej-przekladniowy-tu ... 39083.html

Jeżeli chodzi o wymianę to masz dwa korki w skrzyni. Ten położony najniżej jest do spuszczania oleju a ten wyżej do wlewania. Lejesz olej tak długo aż zacznie się wylewać przez otwór, wtedy będzie ok. Tak samo sprawdzasz stan. Popuszczasz korek wlewowy i jak poleci Ci olej znaczy że stan jest dobry jak nie to za mało.
Ostatnio edytowano Pt 9:47, 09 wrz 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Drobne literówki.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Powrót do Mechanika - problemy techniczne