Wypadanie zapłonów

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wypadanie zapłonów

Numer postu:#1  Postprzez Nieinwazyjny » Wt 16:11, 02 sie 2016

Hej,

mam Pandziochę 1.1 2006r,

mam długą historię z jednym problemem który się rozwija, ale od początku.

po zakupie Pandziochy włożyłem w nią gaz, wszystko pięknie ładnie, po przejechaniu ok. 5 tys km szarpanie podczas dodawaniu gazu (zarówno na benzynie jak i gazie), oraz błąd wypadanie zapłonów na 1 cylindrze, kable wymienione, świece też, spokój na 500km, potem znów to samo, wymieniliśmy jedną świece i zamieniliśmy cewki miejscami, znów spokój na jakieś ok. 500km po czym znów chceck, wypadanie zapłonów na pierwszym cylindrze (pomimo zmian miejscami cewek).
Potem regulacja zaworów i wymiana uszczelki pokrywy zaworów.
Znów spokój na jakieś 500km, a potem auto poszarpywało, zaś jeżeli wyjechałem na trasę, jechałem chwilę z ok. 100km/h, to problem ustępywał na jakiś czas, od ostatniego pojawienia się błędu poszło jakieś 2.5tys km, mimo że momentami poszarpywało, to ustawało. Teraz błędy znów wyskoczyło check świeci się cały czas, a błędy to wypadanie zapłonów na 1 i 3 cylindrze, troche płynu z chłodnicy ubywa (delikatnie) i jedna świeca jest delikatnie mokra od niego, ale wycieków nigdzie nie widać. Dodam, że zaczał się też problem z odpalaniem na zimnym, dusi się, a jak załapie to bez przygazowania gaśnie, oraz zaczęło przełączać na gaz momentalnie po odpaleniu.
Pytanie czy pchać się w wymiane uszczelki pod głowicą czy to może być coś jeszcze innego ?
Nieinwazyjny
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Krzysiek

Re: wypadanie zapłonów

Numer postu:#2  Postprzez morpheus1581 » Wt 16:44, 02 sie 2016

Więc tak: Po pierwsze niepotrzebnie zakladałeś nowy temat. Zapewne dostaniesz opierdziel od Moderatora :D
Według mnie uszczelka pod głowicą. Mówisz że ubywa Ci płynu a nie ma wycieku i mokra świeca. Prawdopodobnie uszczelka jest tak przepalona że płyn dostaje się do cylindra. To by tłumaczyło czemu nie ma wycieku a ubywa płynu. Dlatego silnik tak pracuje.
Zrób jeszcze taki test: Jak wrócisz z trasy i silnik będzie rozgrzany to popuść korek od zbiorniczka płynu chłodzacego, powinno tylko syknąć. Jeśli będzie duże ciśnienie to na bank uszczelka pod głowicą. Po prostu ciśnienie idzie w układ chłodzenia.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#3  Postprzez Nieinwazyjny » Wt 17:03, 02 sie 2016

Robiłem tak już, korek prawie wywaliło, strach odkręcać :)
a propo wyszukiwania, to przeczytałem z 15 wątków, były zbliżone, ale brakowało mi w nich paru informacji dlatego założyłem
Dzięki wielkie za pomoc :)
Nieinwazyjny
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Krzysiek

Numer postu:#4  Postprzez morpheus1581 » Wt 17:08, 02 sie 2016

No to masz odpowiedź. Uszczelka na bank.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Re: Wypadanie zapłonów

Numer postu:#5  Postprzez Romix13 » Wt 23:30, 02 sie 2016

Wymień UPG. Jak kolega wyżej napisał, bo przepuszcza płyn. Świeca nie ma prawa być mokra. To nie simson ;)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne