Układ chłodzenia

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Układ chłodzenia

Numer postu:#1  Postprzez tom610 » Pn 19:24, 20 cze 2016

Witam,
W ostatnich dniach zauważyłem, że wentylator układu chłodzenia włącza się w momencie gdy wskazówka temperatury płynu przesunie się o ok. 2-3 mm od środka (skali wskaźnika) w stronę czerwonego pola (H). Podłączyłem moją Pandę pod komputer z czytanych danych wynika, że wentylator włącza się przy temperaturze około 103 °C oraz temperatura płynu spada do około 96 °C i wentylator się wyłącza . W czasie jazdy wskaźnik pokazuje stałą temperaturę (środek skali). W związku z powyższym proszę o pomoc/informację czy jest to normalne czy jednak coś jest nie tak.
Nadmieniam, że układ jest odpowietrzony, sprawdzałem odpowietrzniki (przy chłodnicy oraz na przewodzie do nagrzewnicy).
z góry dziękuję za odpowiedź.
tom610
Świeżak

Panda: 2012 Classic

Re: Układ chłodzenia

Numer postu:#2  Postprzez morpheus1581 » Pn 19:36, 20 cze 2016

Wydaje mi się że gdybyś miał temperaturę 103 stopnie to by Ci się płyn zagotował i wywaliło by Ci go na zewnątrz. Sprawdź może czujnik temperatury. Nie panikował bym. Wydaje mi się że wszystko ok.
Poza tym wydaje mi się ze niepotrzebnie założyłeś nowy temat ale to już Najjaśniejszej Wszechmocny Moderator oceni :D
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#3  Postprzez arnold » Pn 20:30, 20 cze 2016

Współczesne samochody pracują przy takich temperaturach, a wskaźnik na desce jest tylko dla dekoracji i ma funkcje czysto informacyjną. Środek skali pokazuje od okolo 80 stopni. Tak wygląda to w wielu markach. Gdy na serio temperatura osiągnie niebezpieczny poziom poszybuje mocno w górę.
Płyn nie zagotuje się, bo ma wyższą od wody temperaturę wrzenia do tego jest pod ciśnieniem co tą temperature jeszcze podwyższa.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#4  Postprzez pprzemo13 » Pn 21:00, 20 cze 2016

Ale dla pewności (poniewarz nie podoba mu się ten stan żeczy ) sprawdziłbym czujnik temperatury .
pprzemo13
Świeżak

Panda: sedan
Imię: Przemysław

Numer postu:#5  Postprzez Romix13 » Śr 17:08, 22 cze 2016

Istnieje coś takiego na forum jak wyszukiwarka. Proszę jej używać zamiast tworzyć kolejny zdublowany wątek o wskaźniku temperatury.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne