Tylna boczna szybka karoseryjna kaput

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Tylna boczna szybka karoseryjna kaput

Numer postu:#1  Postprzez jojo » Śr 22:14, 06 kwi 2016

Witam! Tak się stało, że zatrzasnąłem drzwi z kluczykiem w zamku daleko od cywilizacji i musiałem wywalić kamieniem wklejoną kwadratową szybę. Czasowo zakleiłem dziurę pleksyglasem na klej na gorąco. To czasowo już trwa 4 miesiące. Nic nie przecieka, ale skłaniam się, że nie jest to zbyt estetycznie i warto wkleić oryginalną szybę. W związku z tym mam pytanie: Czy opłaca się kupować szybę używaną ? Chodzi tu nie o jakość szyby, a raczej o niezbędne uszczelki do niej dołączone. Z rozwalonej szyby żadnych uszczelek odzyskać się nie udało, więc jak to się robi prawidłowo ? Czy po prostu jechać do warsztatu, gdzie wymieniają szyby i nic samemu nie kupować? Dziękuje.
Ostatnio edytowano Cz 17:20, 07 kwi 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Polskie znaki. Używamy ą,ę,ó,ż,ź.... Pkt.11 Reg.Forum! Minęły czasy angielskich maszyn do pisania ;)
jojo
Aktywny

Imię: jojo

Re: Tylna boczna szybka karoseryjna kaput

Numer postu:#2  Postprzez AdaMs » Śr 22:44, 06 kwi 2016

Ja też kiedyś zatrzasnałęm 100km od domu, a jednak szyby nie wybijałem :-P Kupuj Pan nową i tyle.
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez olo 1 » Cz 4:28, 07 kwi 2016

Kurcze nie wiedziałem, że można drzwi zatrzasnąć :wink: A do otwarcia wystarczy zdjąć zgarniacz szyby i masz dostęp żeby drutem, listwą otworzyć zamek. Uszczelki, że są tam jakieś też pierwsze słyszę (dzisiaj się przyjrzę) Jedź do Nord Glassu-jeśli masz w pobliżu i faktycznie dawaj nową, zamienniki pierwsza klasa i ceny też fajne. Z używaną szybą problem zawsze taki, że musisz z resztek kleju czyścić, klej kupić i się męczyć tak, że raczej skórka za wyprawkę.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#4  Postprzez Dome » Cz 7:56, 07 kwi 2016

Kolego, wybiłeś najgorszą (a przynajmniej jedną z gorszych) opcji czyli wybiłeś szybę klejoną.
Łatwiej było by wybić tylną w drzwiach bo później sam ją wymieniasz a koszt używanej na allegro to nawet 20 PLN :)
http://allegro.pl/szyba-boczna-prawa-ty ... 25746.html
Dome
Świeżak

Panda: 1.2 Emotion '04
Imię: Dominik

Numer postu:#5  Postprzez Romix13 » Cz 17:28, 07 kwi 2016

Dokładnie wybrałeś jak Dome napisał najgorszą i najtrudniejszą w demontażu/montażu szybkę. Ja sobie kiedyś zatrzasnąłem kluczyki, ale było to na szczęście na terenie mojego zakładu pracy, więc pożyczyłem przyssawki do szyb i trochę ściągnąłem szybę boczną, potem mopem z haczykiem przez szparę między uszczelką a odchyloną szybą odhaczyłem klamkę przeciwnych drzwi 8)
jojo napisał(a):Czy opłaca się kupować szybę używaną ? Chodzi tu nie o jakość szyby, a raczej o niezbędne uszczelki do niej dołączone.

No raczej :) i jedź do warsztatu, bo się namęczysz przy wymianie.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#6  Postprzez jojo » Śr 16:35, 15 cze 2016

Potrzebuję wymiany małej bocznej szyby karoseryjnej w Warszawie czy okolicach. Muszę kupować szybę sam czy gdzieś można przyjechać i tam szyba juz będzie? dziękuję.
jojo
Aktywny

Imię: jojo

Numer postu:#7  Postprzez Romix13 » N 9:19, 19 cze 2016

Myślę, że chyba najlepiej z rozbitka na szrocie wykroić z uszczelki. Lub po 50 zeta na aledrogo :)
Allegro oferta: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6234701525
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne