Instalacja wideorejestratora

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Instalacja wideorejestratora

Numer postu:#1  Postprzez Ros0mak » N 17:35, 28 lut 2016

Witam.
Chciałby u siebie zainstalować taki oto wideorejestrator: http://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-vico-marcus-4-premium-gps z zastosowaniem takiego adaptera: http://www.wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-vico-power-plus zasilanie +12V po zapłonie mam już wyprowadzone, a zasilanie stałe +12V chcę pociągnąć bezpośrednio z akumulatora z zastosowaniem bezpiecznika blisko niego ok. 3A.
Pytanko, czy da radę przeciągnąć przewód w łatwy sposób przez przegrodę czołową? Jeżeli tak, to gdzie szukać "przelotki"???
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?f=45&t=8438
Ros0mak
Stały bywalec

Panda: 1.1 Activ 2007, I rej.2008, Hatchback City, Klima, C.Zamek, Alarm
Imię: Marcin

Re: Instalacja wideorejestratora

Numer postu:#2  Postprzez zibi63 » N 22:53, 28 lut 2016

Mam Pandę z 2011. W przegrodzie czołowej jest zaślepiony gumowym krążkiem otwór po stronie kierowcy na lewo od pompy hamulcowej (bodajże) patrząc od strony komory silnikowej. Nie pamiętam dokładnie ale w tym rejonie powinno być.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#3  Postprzez morpheus1581 » Pn 14:43, 29 lut 2016

Po co ciągnąć stały plus z komory silnika. Lepiej z grubego czerwonego przewodu zasilającego skrzynkę bezpiecznikową wewnątrz auta. Zedrzyj lekko izolację i wlutuj się i zaizoluj.
Ja mam z kolei pytanie do Ciebie. Gdzie znalazłeś +12 po zapłonie wewnątrz auta? Ja wiem, że jest przy stacyjce. Masz jakieś inne miejsce?
Pytam bo też chcę coś modzić.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia

Numer postu:#4  Postprzez arnold » Pn 15:03, 29 lut 2016

Zamiast zdejmować izolację, można lutować się po zdjęciu plastiku z wtyczki zasilania body. A 12V po zapłonie jest na bezpiecznikach przy złączu OBD. Jest tam grupa na wspólnym zasilaniu, spięte listwą można korzystać.

Wysłane z mojego E2303
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#5  Postprzez morpheus1581 » Pn 15:27, 29 lut 2016

Oooo!!! Dobrze wiedzieć. Zamierzam w najbliższych dniach podłączać ładowarkę USB a nie mam instalacji zapalniczki bo to bida wersja Actual.
Chciałem ciągnąć z kostki zapłonu.
A jeśli chodzi o tą zdartą izolację to wyobraź sobie że w ten sposób poprzedniej właścicielce podłączyli zamek centralny i to w ASO. Szok.
Nawet nie zalutowali tylko na supełek zawinęli
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#6  Postprzez Ros0mak » Pn 15:38, 29 lut 2016

Nie ma opcji abym zrobił "druciarsko"! Musi byc profeska, bo nie mam zamiaru shajcować samochodu.
Obejrzę sobie ta skrzynkę bezpieczników i zobaczę możliwość podłączenia stałego +12V. Jeżeli da radę to OK, jak nie to ciągnę bezpośrednio...
Wstępnie planuję zrobić to w czwartek (03.03.16). Jak zrobię to wrzucę fotki: "co, jak i gdzie..."

morpheus1581 mam instalację po poprzednim car-dvr w którym był podłączony +12V po zapłonie poprzez zastosowanie dodatkowego gniazda bezpiecznika tzw. "by-pass". Ja znalazłem miernikiem... Jak będę montował, to wrzucę fotę...
Po za tym podłączenie kamerki z zastosowaniem "by-pass" nie jest bardzo ryzykowne, bo ona nie ciągnie dużo prądu. Z montażem zapalniczki lub ogólnego gniazda, to trzeba się zastanowić co do wpięcia się w instalkę, aby sobie "kuku" nie zrobić...
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#7  Postprzez morpheus1581 » Pn 16:56, 29 lut 2016

Wydaje mi się ze ciągnięcia stałego plusa z ako nie różni się niczym od ciągnięcia z przewodu od body A jednak masz bliżej. Tak czy inaczej to druciarstwo
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#8  Postprzez Ros0mak » Pn 17:25, 29 lut 2016

Nie zgodzę się z Tobą. Druciarstwo to podłączanie przewodów byle gdzie "na okrętkę". Jeżeli użyje się głowy i zrobi to dobrze z zabezpieczeniem, chowając przewody, to wtedy jest bardzo dobrze.
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#9  Postprzez morpheus1581 » Pn 18:41, 29 lut 2016

A kto mówi o robieniu na okretke ? Od czego mamy lutownice? Można wlutowac i porządnie zaizolowac i jest bezpiecznie
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#10  Postprzez Romix13 » Pn 22:27, 29 lut 2016

Ros0mak napisał(a):zasilanie stałe +12V chcę pociągnąć bezpośrednio z akumulatora z zastosowaniem bezpiecznika blisko niego ok. 3A.
Pytanko, czy da radę przeciągnąć przewód w łatwy sposób przez przegrodę czołową? Jeżeli tak, to gdzie szukać "przelotki"???

Da radę. Jeśli chcesz koniecznie z komory silnika ciągnąć to zrób tak jak większość chłopaków z forum która ciągła zasilanie do wzmacniacza przy montażu audio.
Odkręcasz podszybie i na środku masz gumę w grodzi w którą wchodzi główna wiązka z silnika do auta ok.2cm z boku wiązki wiercisz w tej samej gumie otwór tylko delikatnie z czuciem i przepuszczasz przewód tuż obok wiązki i jesteś w domu.Od środka pod deską jest o tyle wygodne rozwiązanie, że możesz go podczepić do tych samych zatrzasków co wiązka leci. Jeśli nie chcesz rzeźby w komorze i jakichś wielkich prądów tylko te 3A to zobacz jeszcze w tym temacie :arrow: viewtopic.php?p=144408#p144408 gdzie w środku znaleźć stały +. Jeszcze stały plus jest w jednym z przewodów lampki podsufitki :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#11  Postprzez bogo78 » Wt 20:18, 01 mar 2016

Absolutnie nie zgadzam się z pojęciem "druciarstwo". Mam wyprowadzone napięcie 12v właśnie z czerwonego kabla przy body comp,
wszystko fachowo polutowane, zaizolowane, wpuszczone na skrzynkę bezpieczników, gdzie dałem dodatkowy bezpiecznik i ze skrzynki mam eleganckie stałe +12v oraz na drugi bezpiecznik +12V po zapłonie.
Zdecydowanie gorszym rozwiązaniem jest ciągnięcie druta z aku, gdzie często kabel źle położony może obcierać, szczególnie przy niefachowych przelotkach i dopiero wtedy fajnie się fajczy auto. I wygląda pod maską jak druciarstwo :P
bogo78
Świeżak

Panda: 1.3 multijet
Imię: Bogdan

Numer postu:#12  Postprzez morpheus1581 » Wt 20:25, 01 mar 2016

Zgadzam się. Właśnie to samo próbowałem wytłumaczyć Koledze. Też ciągnę z body, mam fachowo polutowane, zaizolowane i działa. :ok:
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#13  Postprzez zibi63 » Wt 22:47, 01 mar 2016

Mam podciągnięte z aku. Kabelki są schowane w peszlu. Dyskusja, Panowie moim zdaniem jałowa. Wszystko zależy od staranności wykonania, co w jednym i drugim przypadku jest możliwe.
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#14  Postprzez morpheus1581 » Wt 23:32, 01 mar 2016

No ale musisz przyznać, że jedno i drugie to to samo. I tak trzeba ,,ciągnąć druta,, :D
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#15  Postprzez zibi63 » Śr 23:11, 02 mar 2016

Zgadzam się. Myślę, że to sprawa indywidualnych preferencji. Przy ciągnięciu z body dodatkowo izolujesz , przy ciągnięciu z aku idzie więcej "druta". Co kto woli.
zibi63
Stały bywalec

Następna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne