Numer postu:#1 przez sg11 » Cz 22:55, 05 maja 2011
Witam wszystkich
Mam pytanko odnośnie demontażu tapicerki drzwi przednich, muszę wymienić wkładki i zainstalować głośniki. Wszystkie śrubki odkręciłem nawet ukryte, rączka od szyby ściągnięta i nadal coś trzyma . Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć jak się do tego mądrze zabrać aby czegoś nie uszkodzić będę wdzięczny.
Panda Van 1.3 MultiJet 75KM 2006 r.
Numer postu:#2 przez eco.pierre » Cz 23:10, 05 maja 2011
Zatrzaski są solidne wiec może to już nie śrubki a zatrzaski właśnie.
Ja po odkręceniu wszystkich chyba 5 śrubek (max6) bardzo mocno "wyrywałem" tapicerkę zaczynając od dolnego rogu(nie tego koło głośnika tylko przeciwnego) a potem jak wszystkie zatrzaski puściły trzeba było ściągnąć do góry bo trzyma listwa pod szybą.
Powodzenie i nie połamania niczego
Numer postu:#4 przez sg11 » Cz 23:29, 05 maja 2011
Dzięki koledzy za szybką odpowiedź, faktycznie trochę siłowych rozwiązań się sprawdza.
Jak dobrać się teraz do zamka bo jeśli idzie o głośniki sprawa jasna. Z tego co widzę po oderwaniu fragmentu gąbki jest jakaś czarna obudowa i to wszystko
W wyjeciu zamka (kasety) przeszkadza prowadnica szyby, nalezy ja odkrecic tymi dwoma skrajnymi sróbami (góra, dół) i przy zasunietej szybie da sie ja wyciagnać, potem odkrecamy reszte śrub szt.3 od kasety i wyciągamy.Po drodze trzeba odpiąc ciegna klamki i zamka.
Numer postu:#6 przez w5minut_pl » Pn 1:10, 09 maja 2011
sg11 napisał(a):Proszę szanownych kolegów po raz kolejny o poradę
Zakładanie kolejnych tematów jak mi się zdaje, nie ma sensu.
Wszystko masz jasno opisane wyżej.
Klamka jest na 3 śrubach a sama wkładka zamka trzyma się na stalowej zapince którą trzeba wyjąć. Do jednej ze śrub masz dostęp, ale żeby się dostać do drugiej i trzeciej trzeba zdjąć osłonę.
Sorry za odkop, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy ktoś z forumowiczów wyjmował szyby z tylnych drzwi i mógłby mi napisać czy to jest łatwa operacja, czy raczej nie i ewentualnie na jakie przeszkody mogę napotkać? Jakie narzędzia będą mi potrzebne? Mam zamiar w niedługim czasie przyciemnić sobie szyby, stąd moje pytanie.
Numer postu:#8 przez kosiu3 » N 17:58, 11 gru 2016
Ciut odgrzeje temat.
Czas na wymianę głośników i pojawił mi się mały problem. Wszystkie śruby od boczka odkręcone, korbka ściągnięta, zatrzaskie ładnie puściły tylko prawy górny róg gdzieś jeszcze trzyma. Rwać na siłę czy coś w okolicach klamki jeszcze może trzymać??
Numer postu:#10 przez kosiu3 » N 21:06, 11 gru 2016
i to by się zgadzało. Idę zaraz walczyć dalej, choć już po odchyleniu boczka zauważyłem plastikowy dystans do głośników więc ktoś już tu był przede mną
Numer postu:#14 przez SALEK » Pn 16:00, 12 gru 2016
Masz śrubkę pod zaślepką tweetera koło klamki i konieczny będzie demontaż "trójkąta" przy lusterku. Plastikowy dystans jest fabrycznie zamontowany jest na nim głośnik, a w dystansie masz gniazdo pod kostkę wiązki o ile miałeś fabryczną instalację.
Numer postu:#15 przez Tomku » Śr 14:21, 06 wrz 2017
witam, mam pytanie . Czy te półkole na środku boczka , które jest w niektórych wersjach tapicerowane da się zdjąć bez demontażu jego całego? Czy ono jest wogóle demontowalne od całego boczka? pozdrawiam