Naprawa, wymiana szyby

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Naprawa, wymiana szyby

Numer postu:#31  Postprzez Hurts1 » Pn 18:49, 10 mar 2014

Dziwi mnie niska cena, ze względu na to, że ta szyba ma być do Pandy III a dzwonilem do kilku warsztatów i zawsze chcą 700+
Dzięki za odpowiedź. :)
Hurts1
Świeżak

Panda: 3 1.2 lounge
Imię: Bartek

Numer postu:#32  Postprzez zibi63 » Pn 18:58, 10 mar 2014

700+ to przesada. Taką cenę może liczyć sobie serwis. Szyby nie powinny być aż tak drogie. Raczej wygląda to na naciąganie. Moja szyba była wymieniana ok. 1,5 roku temu. Sprawdzałem wtedy ceny i pilkington nie kosztował drożej niż 350 zeta + wymiana nie więcej jak 100-150. Teraz ceny wymiany szyby na pewno zjechały do 100 i poniżej.Poza tym sprawdź warsztaty typowych "szybiarzy".
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#33  Postprzez Pentium » Pn 22:39, 10 mar 2014

Hurts1 napisał(a):Dziwi mnie niska cena, ze względu na to, że ta szyba ma być do Pandy III a dzwonilem do kilku warsztatów i zawsze chcą 700+

Masz rację, mogli Ci liczyć cenę do Pandy II, jednak Panda III jest jeszcze mało popularna,
zibi63 napisał(a):700+ to przesada. Taką cenę może liczyć sobie serwis. Szyby nie powinny być aż tak drogie

Zgadza się tyle kasy za szybę to dużo, ale gdy masz nowy model samochodu, to szyba do niego zawsze będzie na początku droga.
Padnie pytanie, a dlaczego - ano dlatego m.in., że nowe formy do produkcji szyb muszą się szybko zwrócić poprzez sprzedaż odpowiedniej ilości szyb, po paru latach cena spada. Zadzwoń do serwisu, to zdziwisz się ile sobie liczą, bardzo, bardzo dużo. Jutro postaram się sprawdzić i podać cenę szyby do Pandy II i III, w zależności od producenta.
zibi63 napisał(a):wymiana nie więcej jak 100-150. Teraz ceny wymiany szyby na pewno zjechały do 100 i poniżej

A dlaczego ceny wymiany miały "na pewno zjechać", jaki miałby być tego powód, warsztaty zmniejszyły koszty pośrednie i bezpośrednie ? W jaki sposób ? A już wiem, niepotrzebnie pracownicy mają umowę o pracę, co prawda od najniższej krajowej ale umowę, a wystarczy umowa o dzieło, albo lepiej umowa-zlecenie, a najlepiej całkiem na czarno !!!!!! Aby tylko cena mniejsza i ...
Po co podnosić, a właściwie waloryzować pensje pracownika o wskaźnik inflacji ???, najlepiej nie zwiększać przez parę lat, wtedy realna wartość spadnie ładnie w dół - przykład ? - od roku 2009 inflacja w sumie wyniosła ok. 16 %, wiesz ile wzrosła moja pensja?? dokładnie o 3,1 %.
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#34  Postprzez zibi63 » Pn 23:10, 10 mar 2014

Sory, źle zrozumiałem. Co do Pandy III, to może być tak jak twierdzisz. Co do ceny usługi, to jednak u typowych "szybiarzy" nie są one wysokie. W warsztatach, które wykonują to jako jedną z kilku usług może być różnie. Jednak w tej dziedzinie również da się zauważyć postęp- choćby w jakości chemii. Jeszcze niedawno po wymianie szyby trzeba było odczekać 24 h do całkowitego utwardzenia kleju, dziś ten czas znacznie się skrócił (niektórzy podają nawet 2 ). Ponadto większość warsztatów specjalizujących się w wymianie szyb oferuje usługę z dojazdem do klienta(na pewno nie jest to zbyt duży dystans) w cenie nieco ponad 100 zł. Wymiana szyby stała się dość popularna- pojawiają się twierdzenia, że powinno się ją wymieniać co jakiś czas, ze względu na niszczenie jej powierzchni poprzez szkodliwe czynniki występujące na drodze. Wiadomo, chodzi o napędzanie kasy (choć nie jest to do końca pozbawione racji) . Dostęp do szyb jest nieograniczony. Jeśli wspominasz o czynnikach mających obniżać koszt wymiany, to ja stawiałbym na zwiększenie ilości usług w tym samym czasie (m.in jak wspomniałem doskonalsza chemia również w niższych cenach). Szyba do PIII nie powinna być znacznie droższa, ponieważ koszt opracowania nowego wzoru to przecież inny kształt - bo myślę, że w zakresie technologii wiele (o ile w ogóle ) nie drgnęło. Chodzi tu jednak o typowe "ciągnięcie" kasy po wejściu nowego modelu.
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#35  Postprzez Pentium » Wt 0:15, 11 mar 2014

Szybkie kleje do montażu szyb są dostępne już od wielu lat, pozwalający jechać spokojnie już po jednej godzinie od montażu kosztuje tylko kilkanaście złotych więcej, przy prostych autach, jak choćby nasza Panda (jedno z najlepszych i najwdzięczniejszych aut do wymiany szyby !!!), Golf IV, Clio II, po ok. 1,5 godziny od wjazdu na warsztat można jechać dalej. Mówię oczywiście o klejach dobrych marek, którymi są np. kleje szwajcarskie !!!! - nie chińskie - firmy Sikaflex, jedne z lepszych klei, a jakość trochę kosztuje.
zibi63 napisał(a): Ponadto większość warsztatów specjalizujących się w wymianie szyb oferuje usługę z dojazdem do klienta(na pewno nie jest to zbyt duży dystans) w cenie nieco ponad 100 zł.

Szyba musi być przyklejania w określonych warunkach i parametrach, temperatura nie mniej jak 10 stopni, świecące słońce na kładziony klej nie działa dobrze, zaczyna on płynąć, wiejący wiatr nanosi kurz i piasek na przygotowane powierzchnie, najgorszym wrogiem jest woda, płaszczyzny klejone muszą być idealnie suche. Więc, aby wymiana szyby była zrobiona dobrze, szyba nie odklejała się, nie było przecieków, niestety auto musi trafić do warsztatu, gdzie warunki te będą spełnione.
Te "warsztaty" oferujące w każdych warunkach wyjazd do klienta, są nastawione na szybki zysk, narzędzia są dosyć proste, robota nie aż tak skomplikowana, o reklamacje się nie martwią.
Owszem można jechać do np. jakiegoś warsztatu mechaniki, auto stoi unieruchomione, pod dachem, warunki dobre do montażu, więc można działać, ale na parkingu pod blokiem na trawie, lub piachu, w kropiącym deszczu, śniegu to robi montaż za przeproszeniem "paparuch", a nie szybiarz.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#36  Postprzez zibi63 » Wt 9:18, 11 mar 2014

Nieco koloryzujesz z tymi naprawami pod tzw. chmurką. Ktoś, kto robi w tym temacie napewno nie będzie ryzykował wymiany w niekorzystnych warunkach. Mówiąc o dojeździe do klienta miałem na myśli jednak rozwój tego rynku usług, co nie znaczy, że każdy kto dojeżdża do klienta marzy aby odwalić robotę. Czy warto za nieco ponad 100 zł robić fuszerkę? Warsztaty tego typu podają zawsze "możliwy dojazd do klienta". Moja szyba była wymieniana w zwykłym warsztacie, nie widziałem tam nic co świadczyłoby o supersterylnych warunkach oraz o superoprzyrządowaniu i wyposażeniu. Zgoda, było pod dachem i nic poza tym. Jest przyklejona dobrze i nie puszcza wody. Tak więc myślę, że wystarczy stosować podstawowe zasady przy tego typu naprawach oraz uczciwie je wykonywać i nie będzie problemów nawet na miejscu u klienta (co nie zawsze świadczy, że w niekorzystnych warunkach- ludzie przecież mają garaże i to czasem ogrzewane). Kleje się zmieniają i ich ceny też jadą w dół, co związane jest także z dostępnością, o którą kiedyś było trudniej.
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#37  Postprzez Hurts1 » Wt 9:27, 11 mar 2014

Oczywiście cena 399 zł odnosiła się do Pandy II. W ogóle w komputerach nie mają jeszcze wyszczególnionej III, a kiedy mówię im, że szyby starej pandy a nowej są zupełnie inne to oni robią wielkie oczy. W tej chwili jestem umówiony na wymianę w nordglass za 590 zł, gdzie na razie zaproponowali najniższą cenę i wydaje mi się, że jest okej. (ASO-1700:))
Hurts1
Świeżak

Numer postu:#38  Postprzez Qnisko » Wt 22:20, 11 mar 2014

Ale e ceny do Pandy są niskie. Do Nissana GTR szyba przednia to koszt 5000pln ;) plus uszczelki i robocizna i mamy 6000pln :P
Qnisko
Specjalista

Panda: fiat 500 1.2 LPG
Imię: Paweł

Numer postu:#39  Postprzez Pentium » Śr 20:07, 12 mar 2014

zibi63 napisał(a): w zwykłym warsztacie, nie widziałem tam nic co świadczyłoby o supersterylnych warunkach

Nie pisałem o sterylnośći, tylko - sucho, czysto i w miarę stabilna temperatura, nasz warsztat też jest zwykły, ma tylko wielką bramę do wjazdu największych ciężarówek.
zibi63 napisał(a):oraz o superoprzyrządowaniu i wyposażeniu

nie pisałem tak, wręcz odwrotnie, że narzędzia są proste i robota nie taka skomplikowana, przy wymianie szyb najważniejsze jest
DOŚWIADCZENIE i bardzo duża staranność. Ale dosyć tego trucia, przechodzę do aktualnych cen szyb przednich do naszych kochanych Pandolinek :lol: łącznie z montażem, kilku producentów i dystrybutorów:
Panda II 2003-2012 - Pilkington - 305 zł , Variant - 250 -
Panda III 2012 - obecnie - Sekurit - 820, Nordglass - 580; - szyba bez grzania
Jak widać cena do nowej Pandy jest ponad dwa razy wyższa, za dwa, trzy lata spadnie, do Pandy II mamy szyby stale w magazynie, do Pandy III na razie na zamówienie, jeszcze nie miałem przyjemności robić Pandy III. Ceny u nas zmieniają się nieznacznie w zależności od aktualnego kursu Euro.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to zapraszam do naszego Z-du - ADCAR Auto-Szyby Bralin-Tabor Wielki woj. wielkopolskie (obok drogi S-8 ), nie jestem jego właścicielem, tylko pracownikiem.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#40  Postprzez Hurts1 » Śr 21:08, 12 mar 2014

Panda III 2012 - obecnie - Sekurit - 820, Nordglass - 580; - szyba bez grzania

Dzięki za info. :)
Właśnie jutro wymieniam szybę w nordglassie za podobną kwotę. Mam nadzieję, że uda im się również ściągnąć nalepkę kontrolną, przynajmniej uniknę stania w kolejce w urzędzie. :D
Hurts1
Świeżak

Numer postu:#41  Postprzez Pentium » Śr 21:33, 12 mar 2014

Nalepki rejestracyjne na szybach, choć z założenia miały być jednorazowe, bez uszkodzenia można śmiało dwa, trzy razy przekładać na nową szybę i nie ma przy tym prawie żadnego śladu ingerencji, tylko trzeba sprytnie to zrobić, dwie minuty i myk nalepka jest na nowej szybie :mrgreen: Łatwiej jest ją przełożyć i bez śladu, gdy była przyklejona nie na idealnie czystą szybę, warto szybę przetrzeć ręką przed nałożeniem naklejki. Jedynie, kiedy szyba jest mocno połamana w miejscu naklejki, to wtedy trzeba starać się o nową.
Większy problem jest z naklejkami niemieckimi "umweltzone" na wjazd do centrum miast w Niemczech, przy dużej ich części w trakcie odcinania z szyby pojawiają się czarne napisy o naruszeniu zabezpieczenia, lub rozsypują się na kawałki :cry:
Pentium
Bywalec

Numer postu:#42  Postprzez waisss » Pt 16:28, 11 kwi 2014

Wymieniłem dziś przednią szybę. Koszt 310 zł.
waisss
Świeżak

Panda: 1.1 Actual
Imię: Maciek

Numer postu:#43  Postprzez victor89 » Pn 10:55, 08 lut 2016

U mnie będzie wymiana
Obrazek

Zdecydowałem się na pilkingotna. Ktoś poleci jakiś dobry warsztat w Warszawie który poprawnie wstawi mi nową szybę?
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#44  Postprzez milosz58 » So 20:44, 16 kwi 2016

Witam
mam do wymiany przednią szybę.
Szybę już kupiłem mechanik mi powiedział że jeszcze uszczelkę muszę kupić i tu zachodzi pytanie
czy jest konieczna wymiana uszczelki ????
mechanik stwierdził że się uszkodzi i musi być nowa.
pozdrawiam
Ostatnio edytowano N 9:26, 17 kwi 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Scalono wątki o jednej tematyce. Pkt.13 Reg.Forum
milosz58
Świeżak

Panda: 1,3 JTD
Imię: MILOSZ

Numer postu:#45  Postprzez olo 1 » So 20:51, 16 kwi 2016

Trzeba było wymieniać w zakładzie specjalizującym się w szybach lub w zakładzie blach.-lak. :P Musisz mieć szybę,uszczelkę,komplet do klejenia i czasem plastiki ustalające szybę.Powodzenia i sprawdź później czy jest ok.wszystko.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne