Problem z odpalaniem rano

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Problem z odpalaniem rano

Numer postu:#31  Postprzez mija » Śr 22:47, 05 mar 2014

Mateusz przy okazji doczyść nadkole zamontuj pochłaniacz i dołóż plastikowe nadkole cena 15-20zł a nie będzie Ci waliło błotem na pochłaniacz.
:)
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#32  Postprzez matyja » So 17:14, 05 kwi 2014

Michał, oczywiście tak zrobiłem :)

pochłaniacz był uszkodzony, ale w moim wypadku, nie on był winny...

autko dalej trzeba dłużej kręcić, żeby odpaliło.
dzisiaj wymieniłem świece oraz przewody WN - bez zmian, jeżeli chodzi o odpalanie. jedyny plus to taki, że trochę lepiej silnik pracuje.

i teraz nie wiem, co dalej robić.
odpaliłem go dzisiaj na gazie i poszło od strzała, nawet szybciej niż Pandy znajomych...
z układu paliwowego pozostaje pompa, przewody i wtryski. chyba, w wolną chwilę trzeba będzie dostać się do pompy, wyciągnąć ją i wyczyścić. mam nadzieję, że pompa nie jest uszkodzona, bo jej koszt jest znaczny

a tutaj taka ciekawostka:
Obrazek
wzięte z Motor 14/2014
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#33  Postprzez rosomak » So 22:07, 05 kwi 2014

Spróbuj dolewać częściej paliwo. Mam odpięty pochłaniacz i częściej tankuję mniejszą ilość paliwa (tankuję PB 98), i skończyły mi się problemy z odpalaniem i nierówną pracą silnika.
rosomak
Bywalec

Panda: Bravo2 1.4 + LPG
Imię: Darek

Numer postu:#34  Postprzez Pols » Wt 21:08, 15 kwi 2014

Podłączę się pod temat jeśli można.

Byłem dziś u swojego mechanika w sprawie zawieszenia. Jak zobaczył lepkę klubową na szybie, zwierzył się, że ma problem ze swoją Pandą i nie bardzo wie w czym może być problem, a nie ma sam czasu surfować po internecie.

Pacjent to Panda 1.2. Rano po odpaleniu, co chyba ważne - na benzynie - ma objaw taki, że silnik nie ma mocy. Spotkał się ktoś z takim objawem? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi :).
Obrazek
Pols
Moderator

Panda: Active '04
Imię: Marcin

Numer postu:#35  Postprzez bombel » Pn 17:10, 10 sie 2015

Pols napisał(a):Podłączę się pod temat jeśli można.

Byłem dziś u swojego mechanika w sprawie zawieszenia. Jak zobaczył lepkę klubową na szybie, zwierzył się, że ma problem ze swoją Pandą i nie bardzo wie w czym może być problem, a nie ma sam czasu surfować po internecie.

Pacjent to Panda 1.2. Rano po odpaleniu, co chyba ważne - na benzynie - ma objaw taki, że silnik nie ma mocy. Spotkał się ktoś z takim objawem? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi :).

u mnie od niedawna dzieje się coś podobnego tzn jak odpalam auto zazwyczaj rano - ale to nie jest reguła, kiedy silnik się uruchomi i dodaję gazu to obroty zamiast od razu reagować i iść w górę najpierw spadają na ułamek sekundy (tak jakby się dławił) i zaraz potem idą w górę, nie ukrywam że czasami jest problem z ruszeniem, bo dodaję gazu, puszczam sprzęgło a jego dławi :( i auto nie chce ruszyć. Jak dodam więcej gazu a jest odpowiednia temp auto przeskakuje na LPG i w tym momencie nastepuje cudowne uzdrowienie jak gdyby nigdy nic auto zachowuje się normalnie. Problem jest w tym że rano auto jest zimne i nie da się go ani uruchomić z LPG ani przygazowanie nie spowoduje przełączenia zasilania z benzyny na LPG bo nie ma tej temperatury w silniku.

byłem w ASO - swiece mam nowe, nowe kable WM, czujnik temp sprawdzali bo ponoć jego uszkodzenie też daje podobne objawy ale jest OK i pompa paliwa jest OK

co poradzicie koledzy i koleżanki :?:
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#36  Postprzez rosomak » Pn 17:44, 10 sie 2015

Kiedy ostatnio tankowałeś Pb i czy na pewnej stacji?
rosomak
Bywalec

Numer postu:#37  Postprzez gregory1979 » Pn 21:48, 10 sie 2015

U mnie ostatnio odpala za 3 - 4 razem. Za pierwszym kręci tak jakby nie miał paliwa. Za 3 lub 4 razem odpala na dotyk, a przy drugim dławi się i czasem gaśnie. Jak nie zgaśnie to dławi się przez ok. pół minuty. Jeśli chodzi o :tankujemy: to tankuję tylko na Orlenie mniej więcej co 2 miesiące. Jak stoi pod pracą w upale to prawie od razu przechodzi na lgp i problem mija jak ręką odjął.
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Numer postu:#38  Postprzez tytusolk » Wt 15:38, 11 sie 2015

Miałem podobną sytuację, auto odplało za 5-6 razem, wszystko posprawdzane, okazało się że problem tkiwił w kiepskim połączeniu masy. Konkretnie przewodu idącego od nadwozia do silnika, znajdującego sie pod akumulatorem.
tytusolk
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamiczna zapalniczka:)

Numer postu:#39  Postprzez bombel » Wt 16:48, 11 sie 2015

rosomak napisał(a):Kiedy ostatnio tankowałeś Pb i czy na pewnej stacji?

Fakt obecnie mam resztki paliwa w baku, dzisiaj naleję do pełna PB i zobaczę czy coś to zmieni. Dodatkowo jak auto kończy pracę na PB to odpala w miarę ok, jeśli koniec pracy następuje na LPG widzę że ma problem z odpaleniem za pierwszym razem. Czytałem gdzieś na forum że może to być wina filtra pochłaniacza oparów - jak sądzicie :?:

Myślałem jeszcze aby zalać do pełna i dodać STP do czyszczenia wtrysków ale się zastanawiam czy jest sens :?:
bombel
Maniak

Numer postu:#40  Postprzez bunio14 » Wt 16:58, 11 sie 2015

EVAP całkiem możliwe bo na LPG nie spala Pb, możliwe też, że któryś wtryskiwacz LPG leje
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#41  Postprzez rosomak » Wt 17:18, 11 sie 2015

Miałem identycznie tak jak wy. Jak zapalił za 2-3 to bardzo wolno wchodził na obroty, innym razem telepało silnikiem jakby na 3 gary palił i potrafił zgasnąć. Jeśli jeździsz na LPG to paliwo się szybko starzeje i nie ma sensu lać do pełna. Ja tankuję ok. 5-10l Pb raz w miesiącu w lato, zimą 10-15l. Dwa razy w roku dolewam ceramizera do Pb, przed zimą i przed latem i wtedy jeżdżę ok 100 km na Pb. Mam też odpięty pochłaniacz par i od ok. 2 lat mam spokój.
rosomak
Bywalec

Numer postu:#42  Postprzez bombel » Śr 8:25, 12 sie 2015

rosomak napisał(a):Dwa razy w roku dolewam ceramizera do Pb, przed zimą i przed latem i wtedy jeżdżę ok 100 km na Pb. Mam też odpięty pochłaniacz par i od ok. 2 lat mam spokój.

Właśnie zalałem pełny bak z myślą o jakimś dodatku albo stp albo tego caramizera mi też polecał w sklepie motoryzacyjnym - może coś zaleję. A jak odpiąć ten pochłaniacz par :?: Coś tam na forum pisało ale zdjęcia się rozjechały i nic nie widać na nich, a nie chce z tym jechać do ASO bo to pewno prosta sprawa a oni skasują jak za złoto
bombel
Maniak

Numer postu:#43  Postprzez bombel » Pt 15:55, 14 sie 2015

Sorki za post pod postem ale problem jest nadal. Zalałem paliwa na full od niepamiętnych czasów przejechałem na nim ponad 150km i przez caly czas pracy na benzynie auto pali na dotyk. Dzisiaj przełączyłem go na gaz i po trasie wyłączyłem silnik. Gdy chciałem odpalić autko odpaliło dopiero za 2gim razem, za pierwszym go zdusiło :/
bombel
Maniak

Numer postu:#44  Postprzez Regis » Pt 16:49, 14 sie 2015

a spróbuj przełączyć przed zgaszeniem na PB tak żeby minutę - dwie popracował na benzynie ;) Może problem jest gdzieś po stronie gazu lub sterownika jakiegoś?
Regis
Klubowicz na emeryturze

Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Imię: Łukasz

Numer postu:#45  Postprzez gregory1979 » Pt 19:31, 14 sie 2015

A u mnie nie ma znaczenia czy zatankuję do pełna czy pół. Tak samo czy zgaszę na benzynie czy na gazie. A po odpaleniu przez ten moment co się dławi to przy dodaniu gazu strzela sobie.
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne