Przyjaciele i wrogowie - o co chodzi?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Przyjaciele i wrogowie - o co chodzi?

Numer postu:#1  Postprzez Kamillo » So 0:38, 11 maja 2013

Witam!

Ponieważ nie bardzo wiedziałem do kogo z Adminów/Modertorów zwrócić się z zapytaniem, dlatego napisze tutaj.
Jak wiecie nie jestem na Forum od początku jego istnienia - dołączyłem w październiku 2011 po zakupie Fiata Pandy. Wielokrotnie wchodząc na czyjś profil patrzyłem na opcję "Dodaj do przyjaciół" i "Dodaj do wrogów" i tego dotyczą moje wątpliwości.

Otóż wielokrotnie już miałem zamiar kliknąć "Dodaj do przyjaciół", jednak za każdym razem się wstrzymywałem. Myślałem sobie: "Po co tworzyć grupki wzajemnej adoracji?", i "Czy rzeczywiście jest sens klikać, że ktoś na Forum jest moim worgiem?".

Dlatego byłbym wdzięczny za wyjaśnienie, czemu te funkcje mają służyć. Bo jeśli Forum jest naszym miejscem, ludzi którzy pokochali/polubili/mają z rozsądku (niepotrzbne skreślić) Pandę, to nie muszę tworzyć listy wrogów tylko dlatego, że się z kimś nie zgadzam co do np. moim zdaniem źle trafionego modu. Uważam, że skoro spotykam na tym Forum ludzi z całej Polski - i nie tylko - to mogę się z nimi zgadzać lub nie, ale muszę i chcę ich szanować i tolerować ich odmienne zdanie.

Sumując: Czy rzeczywiście te funkcje są na Forum potrzebne? jeśli tak, to jaki - w zamyśle twórców Forum - był, czy może jest do dziś - ich sens?

Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości :D

P.S. Nie chcę tu tworzyć wątku do obrzucania się błotem, kłótni czy zlikwidować czy utrzymać opcję "Dodaj do..." - proszę o rzeczowe, pozbawione złych emocji odpwiedzi :D
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Re: Przyjaciele i wrogowie - o co chodzi?

Numer postu:#2  Postprzez Dorian1.1 » So 0:45, 11 maja 2013

Ja osobiście muszę przyznać też mnie to zastanawiało ale uznałem iż jest to właśnie niepotrzebne toteż nie używam tejże opcji :)
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#3  Postprzez Deacon » So 0:47, 11 maja 2013

Nie znam się na php ale z tego co kojarzę, to forum nie jest budowane od podstaw tylko jest na jakimś "szablonie". Potem się je modyfikuje pod swoje potrzeby. Te funkcje po prostu były w danym szablonie. Nikt ich nie robił specjalnie na naszym forum :) Ja tego nigdy nie używałem.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#4  Postprzez Kamillo » So 0:49, 11 maja 2013

no jest na Forum naprawdę mnóstwo super-sympatycznych osób i dużo, dużo razy miałem zamiar klikać "dodaj do przyjaciół", ale od razu myślałem, że to w sumie takie głupie i puste. Skutek taki, że rezegnowałem z tej funkcji. Poza tym mi kojarzy się z dodawaniem na potęgę "przyjaciół" na nk czy fb, bo jak masz duuużo to super wygląda (nota bene - nie ma mnie ani na nk ani na fb, ani na tweeterze ani na gronie - tak, tak, było takie coś :) ) jak chcę komuś kliknąć link/zagłosować na fotkę - robi to moja Żona ze swojego profilu na fb.
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#5  Postprzez Szopek » So 7:48, 11 maja 2013

Kamil, chyba nikt nie używa tych opcji, nie używaj i Ty :D
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.3 M-jet (Black&Yellow edition)

Numer postu:#6  Postprzez Kamillo » So 12:35, 11 maja 2013

no i tego się będę Kamil trzymał :D
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#7  Postprzez dżoana » Pt 0:49, 31 maja 2013

Przepraszam, że odkopuję temat, ale jako nowa na forum zaczęłam sprawdzać różne opcje.
Dodawanie do 'przyjaciół' może mi się przydać. Jeszcze nie znam wszystkich nicków, a grupa zapisanych w ten sposób osób wyskakuje po lewej po przejściu do prywatnych wiadomości- jeśli z kimś często piszę, to mam wszystkich pod ręką, mogę sobie kliknąć, zobaczyć profil i od razu wysłać wiadomość, bez konieczności wpisywania nicku ^^
Ale generalnie to chyba jedyna funkcjonalność takiej opcji ;p
Fu*k the world, I'm a panda!
dżoana
Miss

Panda: bartus2737 :)
Imię: Asia

Numer postu:#8  Postprzez matyja » Pt 1:00, 31 maja 2013

wiecie... silniki forów (czy to phpBB, czy vBulletin, czy inne) nie są pisane pod konkretne forum - są one ogólnego użytku, do konfiguracji przez Administratora
nie wiem, jak jest w phpBB, bo nie jestem entuzjastą tego silnika (od bardzo dawna pracuję na vBulletin'ie), ale w ustawieniach powinna być możliwość włączenia/wyłączenia (nie)przydatnych funkcji

te wszystkie znajomości, to coś a'la nk, czy facebook... tak na prawdę, na tak małym forum, jak PCP, nie ma konieczności korzystania z tych opcji :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#9  Postprzez michal » Pt 9:40, 31 maja 2013

dżoana napisał(a):...grupa zapisanych w ten sposób osób wyskakuje po lewej po przejściu do prywatnych wiadomości- jeśli z kimś często piszę, to mam wszystkich pod ręką, mogę sobie kliknąć, zobaczyć profil i od razu wysłać wiadomość, bez konieczności wpisywania nicku ^^
Ale generalnie to chyba jedyna funkcjonalność takiej opcji ;p

Może i jedyna ale może być przydatna dla osób, które organizując spot wysyłają informację o nim na PW. :)
Czyli jednak da się wykorzystać to w jakimś konkretnym celu, na przykład tworząc sobie grupę aktywnych spotowiczów z własnego regionu, a nie szukać ich po całym forum, jeśli zajdzie potrzeba poinformowania danego delikwenta. :D
michal
Profesjonalista

Panda: II 1.1 Actual

Numer postu:#10  Postprzez dżoana » Pt 9:50, 31 maja 2013

Dokładnie. Warto sobie czasem ułatwić życie :D
dżoana
Miss

Numer postu:#11  Postprzez mipan » Pt 10:07, 31 maja 2013

"Przyjaciele" i "Wrogowie", lub częściej "Ignorowani" to typowe opcje, jakich dostarczają skrypty programowe różnych forów. Możliwości te bywają wykorzystywane tam, gdzie ludzie zażarcie dyskutują na różne tematy (polityczne, społeczne czy religijne), kłócąc się przy tym, a przy okazji zaliczają się wzajemnie do wyżej wspomnianych grup. :hahaha:
Na forum o charakterze technicznym, opcje te wydają się mniej przydatne, ale... wszystko dla ludzi. :)
mipan
Aktywny

Panda: Active 1.1

Numer postu:#12  Postprzez menesz1974 » Pt 10:12, 31 maja 2013

ja tej opcji nie używam i nie mam zamiaru wszyscy tu jesteśmy przyjaciółmi ,czasami mamy tylko inne zdanie ale to nie powód by od razu kogoś kto nie podziela naszego zdania,wysyłać na czarna liste :D
menesz1974 PCP
Potrzebujesz pomocy a jesteś w mojej okolicy, pomogę:
holowanie, kawa,herbata,internet
Nie doradzam bo się nie znam, jedynie opisuję co mi się przydarzyło.
menesz1974
Wymiatacz

Panda: 1,1 srebna strzala
Imię: Andrzej

Numer postu:#13  Postprzez dżoana » Pt 10:16, 31 maja 2013

Jak mnie bartus2737 czymś zdenerwuję, to go będę za karę do "wrogów" wrzucać :D takie ciche dni :D
dżoana
Miss

Numer postu:#14  Postprzez michal » Pt 10:21, 31 maja 2013

Hmm, tylko że forum to według mojej opinii, nie jest typowo techniczne, chociaż większość osób, która się tutaj rejestruje, pewnie tylko w ten sposób je postrzega.
Według mnie jest to forum techniczno - społecznościowe, gdyż oprócz informacji czysto technicznych, tworzymy jakąś grupę znajomych, spotykamy się i w pewnym stopniu przyjaźnimy. :)

A wcześniej wspomniałem o tych grupach spotowiczów, bo gdzieś tu ktoś kiedyś proponował zrobienie takich grup, żeby było wiadomo kto należy do jakiej grupy według województw, funkcja ta (oczywiście przyjaciele - nie wrogowie) może być rozwiązaniem tego problemu, tylko wiadomo, każdy musiałby stworzyć własną, a nie każdemu się chce. :D

Także koniec końców i tak wyjdzie, że jest to funkcja zbędna dla większości ale jednostki, jak widać na przykładzie dżoany, wykorzystują ją i jest im pomocna. :)
michal
Profesjonalista

Panda: II 1.1 Actual

Numer postu:#15  Postprzez bobofrut » Pt 13:22, 31 maja 2013

Wspominana lista "przyjaciół i nie" przydaje mi się jako książka adresowa PW i nic więcej. Właściwie to nikomu nie przeszkadza ani nie szkodzi ;) niech zostanie.

Według mnie jest to forum techniczno - społecznościowe, gdyż oprócz informacji czysto technicznych, tworzymy jakąś grupę znajomych, spotykamy się i w pewnym stopniu przyjaźnimy.

Dobrze powiedziane :)
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Następna strona

Powrót do Luźne tematy...