Szarpanie przy zwalnianiu i naciskaniu gazu.

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Szarpanie przy zwalnianiu i naciskaniu gazu.

Numer postu:#46  Postprzez ja84 » Cz 22:19, 11 kwi 2013

Forsaken napisał(a):Nie, tylko na gazie.
Jedyny plus wymiany kabli ale za to dla mnie bardzo duży to świetne odpalanie nawet jak auto zgaszę na lpg i od razu go odpalę.
Wcześniej trochę go dławiło.

Ja też mam podobny problem, na gazie mi szarpało przy dodawaniu gazu, dławiło samochód, wyrzucało ciągle checkengine, wymieniłem kable, świece i na gazie nie szarpie (wyrzuca checkengine 3 cylinder, mułowaty jest, ale ładnie działa, zastanawiam się czy to nie jest cewka, dlaczego ten 3 cylinder), ale jak samochód jest zimny to na paliwie szarpie po pewnym czasie podczas jazdy, po przełączeniu na lpg objawy znikają, więc świece i kable podziałały, ale coś jeszcze uszkodzone (przy postoju i odpaleniu czuć drgania na kierownicy, trochę to dziwne). Jak myślicie co może być nie tak, może mapa paliwa się rozjechała, na lpg zrobiłem 40 tys. km.
ja84
Bywalec

Panda: 1.1 54KM LPG

Numer postu:#47  Postprzez przemekbial » Cz 23:24, 11 kwi 2013

Witam. Śledzę temat od jakiegoś czasu. U mnie również szarpie podczas zwalniania i naciskania pedału gazu. Wymienianie świece, przewody, cewki i nic. Na komputerze błędów brak. Może uda się odnaleźć sedno sprawy. Odnośnie drgań to również posiadam. Walczę od dłuższego czasu i niestety nic się nie zmieniło. Pozdrawiam
przemekbial
Bywalec

Panda: 1.1 Active, 2006 r.
Imię: Przemek

Numer postu:#48  Postprzez Forsaken » Pt 23:50, 12 kwi 2013

W moim przypadku sytuację poprawiło czyszczeni przepustnicy krokowców a przede wszystkim zatkanie powrotu spalin.
Na benzynie 100 wypas na gazie 80% zadowolenia. Podejrzewam że wymiana reduktora rozwiąże problem całkowicie.
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Numer postu:#49  Postprzez weksla » Cz 22:42, 18 kwi 2013

hej.
Kilka dni temu czyściłem przepustnice. Do czasu czyszczenia obroty były ok poza małymi szarpnięciami przy popuszczaniu gazu. Przepustnice wymontowałem wyczyściłem wd i zmywaczem do hamulców łącznie z kanalikiem do krokowca.
Dodam że niestety przepustnica upadła mi na beton podczas czyszczenia:( Wizualnie nic się nie stało.
Założyłem i niby ok, jednak nie do końca gdyż auto ma problem z utrzymaniem obrotów na biegu jałowym (nie zawsze) i tak jakby się zacina np dziś zacieło się podczas hamowania i gazowało do 4 tyś obr naa światłach. strach jeździć. teraz pytanie czy ja coś źle założyłem ( przepustnica otwiera się i zamyka w pełnym zakresie bo sprawdzałem b ez filtra powietrza) czy poprostu zaszkodzil jej upadek i trzeba kupić nową?
Co sądzicie?
Moze trzeba to jakoś skalibrować?
Fiat Panda 1.2 Dynamic

A to moje II auto: http://www.stdrivers.pl/index.php/topic,51.0.html
weksla
Bywalec

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#50  Postprzez Forsaken » Cz 23:27, 18 kwi 2013

Kalibrować nie trzeba bo po podpięciu do aku krokowiec sam się ustawia. Jest szansa że masz mimo wszystko zapchany nadal kanalik.
Syfy mogły spłynąć i go trochę bukują. Spróbuj go jeszcze raz porządnie przeczyścić.
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Numer postu:#51  Postprzez Forsaken » Pn 9:55, 27 maja 2013

Kotlet ponownie odgrzany.
Podczas powrotu ze zlotu powróciło szarpanie. :-( I niestety na obu rodzajach paliwa zresztą reduktor lpg założona nówka nie śmigana więc ten temat odpada.

Problem występuje:

1. gdy puszczam sprzęgło po zmianie biegu (nawet gdy robię to bardzo delikatnie)
2. Gdy dodaję gazu
3. Gdy puszczam gaz

Nie jest to równomierne na każdym biegu.
Na niższych mocniej na wyższych słabo lub w ogóle.

Czy zatem mogą to być luzy skrzyni biegów a może coś ze sprzęgłem?
Sprzęgło wymieniłem ok 30000km temu ale może ma jakaś wadę..
Krótko mówiąc gdy tylko próbuje się przenieść obciążenie na skrzynie biegów lub je zredukować odejmując nogę z gazu następuje lekkie szarpnięcie. Nie jest ono mocne ale irytujące na dłuższą metę..
Czy ma ktoś jakieś pomysły co robić?
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Numer postu:#52  Postprzez matyja » Pn 15:52, 27 maja 2013

nie będę ciągnąć kilku tematów z tym samym problemem..., tym bardziej, że wiele już było mówione o tym na forum... szukając informacji w Internecie, zauważyłem, że inne Fiaty też tak mają. przyczyn było co najmniej kilka :D

u mnie, do tej pory czyszczenie przepustnicy nie pomogło. na razie zamówiłem dwie poduszki silnika (tę środkową i tę od strony sprzęgła) - będą one wymienione w piątek.
łapa od strony rozrządu wydaje się u mnie być OK. po za tym, jest ona troszkę droższa, ale jej wymiana wydaje się znacznie prostsza, bo jest ona na wierzchu, więc ewentualnie będę to mógł zrobić samemu

co do sprzęgła, to fakturę mam z 09.01.2012, więc jest ono jeszcze na gwarancji - obecnie przebieg na nim będzie około 22-25kkm i zdaje się, że przed jego wymianą problem również występował...
kupiłem wtedy LuK'a. miałem pewne obiekcje, bo podobno te sprzęgła bywają regenerowane..., no, ale cena grała wtedy pierwsze skrzypce i elementy wyglądały na nówki
nie było ono drogie, bo kosztowało 184 zł i kupiłem je w sklepie na Pachońskiego w Krakowie

chodzi mi jeszcze po głowie sama przepustnica, a konkretnie silniczek krokowy. niby działa po teście w MES'ie, ale wydaje mi się, że obroty nie schodzą jakoś bardzo płynnie...
może jestem przewrażliwiony, ale mam już po prostu dość tego skakania i takiego szarpnięcia samochodu, po spuszczeniu nogi z gazu

tutaj filmik, jak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=dm4wx57jttk
pierwsze 3x są na benzynie, 3 ostatnie na gazie (słychać przełączenie centralki z benzyny na gaz)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#53  Postprzez mija » Pn 17:49, 27 maja 2013

Matyja na tym filmiku niewiele widać szarpnięć generalnie trudno cokolwiek po nim wywnioskować jeżeli chodzi Ci o to że zanim ustabilizuje obroty ma takie podpicie o 100 to nie wiem czy to jest wada czegokolwiek. Szwagier kupił RAV4 i tam jest tak że przy zmianie biegów na wyższy (choć nie zawsze) komp podtrzymuje obroty, jak się wsiada do jego auta tak z marszu to aż trudno zamienić bieg bez miedzy-gazu. W mojej Hondzie 2,0 VTEC znowu obroty spadają tak szybko, że nawet się dziwiliśmy bo i tu japoniec i tu japoniec i to wysokoobrotowe i to drugie też, tylko moja wkręca się chętniej i szybciej w wysokie obroty i po zdjęciu nogi z gazu momentalnie strzałka leci w dół, a u szwagra opada góra o 1000 obrotów i dopiero po chwili jeżeli nie dostaje biegu to opada na wolne obroty.
Wydaje mi się, że na pewno nie czepiał byś się drobiazgu więc wnioskuję, że jadąc normalnie na obrotach i zmieniając bieg występuje poszarpywanie tak? Czy też szarpnięcia są odczuwalne jak jedziesz np na 4 biegu masz 3 tysiące obrotów i puszczasz gaz i wtedy Ci nie schodzi od razu tylko poszarpuje?
Opisz w jakim momencie to występuje?

Forsaken u ciebie lepiej odpala bo masz zaślepiony powrót paliwa. Jeżeli dobrze czytam twoje posty to u ciebie drgania są związane bezpośrednio ze skrzynią biegów tzn. ze zmianą przełożenia. Co z łapą tylną mocującą zespół napędowy, ta dolną co idzie do sanek?
Czy wymieniałeś kompletne sprzęgło z łożyskiem oporowym, dociskiem etc.?
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#54  Postprzez matyja » Pn 21:14, 27 maja 2013

szarpanie objawia się na 1,2,3 biegu, na 4 jest praktycznie niezauważalne
sytuacja prosta - spuszczam nogę z gazu, niezależnie od ilości obrotów, auto błyskawicznie hamuje... jest w tym momencie takie szarpnięcie. na 1 i 2 biegu często dochodzi kangur

taka sytuacja nie występuje, jak delikatnie, stopniowo będę zjeżdżał pedałem gazu

co do sprzęgła to pewnie wymienił komplet, bo chyba tylko takie zestawy są dostępne w sprzedaży do naszych samochodów
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#55  Postprzez mija » Pn 22:40, 27 maja 2013

Próbowałeś regulować sprzęgło? Jakie ma martwe pole działania? Skrzynia działa z opóźnieniem czy bezpośrednio ruszasz po puszczeniu sprzęgła?
mija
Profesjonalista

Numer postu:#56  Postprzez matyja » Pn 23:46, 27 maja 2013

mija napisał(a):Próbowałeś regulować sprzęgło? Jakie ma martwe pole działania? Skrzynia działa z opóźnieniem czy bezpośrednio ruszasz po puszczeniu sprzęgła?

sprzęgła nie regulowałem - bierze ono w normalnej pozycji, z resztą przed wymianą było to samo
mogę w piątek powiedzieć, żeby wyregulował, ale nie wiem, czy jest sens...
generalnie u mnie jest tak, że autko nie przyspiesza od razu po wciśnięciu gazu, jest takie jakby pół sekundy opóźnienia i leciutkie szarpniecie. ciężko to opisać, być może tak było od początku. za długo jeżdżę już takim samoochodem
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Numer postu:#57  Postprzez Forsaken » Wt 8:34, 28 maja 2013

Wymieniłem łapę nr 3 ze zdjęcia. Mechanik twierdzi że jeśli ma z którejś szarpać to tylko z tej.
http://imageshack.us/photo/my-images/196/69499203.png/
Sprzęgło wymieniłem całe na LUK (a przynajmniej tak mówił mechanik) :-)
Jak się przejechał moim autem to stwierdził że mam luzy na skrzyni. I że we fiatach to norma bo nie przykładają się do tych części i często lecą na regenerację.
Wolałbym aby to było sprzęgło dlatego przed oddaniem skrzyni poproszę o upewnienie się na 1000% bo koszt takiej operacji to ok 600zł... Jak będę robił tulejki wahaczy a mam to do wymiany poproszę o sprawdzenie sprzęgła.

U mnie tez autko szarpie po dodaniu gazu tak jak to opisuje mtyja. Dodam że jak jadę i bardzo szybko puszczam i zwalniam gaz bardzo lekko wciskając pedał auto cały czas się telepie .Tak jak by gdzieś był luz tylko pytanie gdzie...?
Ewidentnie moment w którym podawana lub zwalniana jest siła z napędu na skrzynię.
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Numer postu:#58  Postprzez mija » Wt 11:00, 28 maja 2013

Forsaken napisał(a):Wymieniłem łapę nr 3 ze zdjęcia. Mechanik twierdzi że jeśli ma z którejś s......

Tak moim zdaniem też jedyna możliwość szarpania to tu i o tą łapę mi chodziło.
Piotrek obawiam się, ze możesz mieć problem z łożyskiem w skrzyni nie wiem czy na pewno i wiesz jest to gdybanie przez internet ale prawda jest też taka, że ja już skrzynię mimo małego przebiegu wymieniałem.
Lepiej się zorientować do końca, na pewno nie ma co robić na zapas ale warto zdiagnozować. Wydaje mi się, że wymiana samego łożyska jeżeli skrzynia nie ma zmielonych trybów to mechanik zrobi we własnym zakresie za dużo mniej niż 600zł.
600zł to ja płaciłem za używaną skrzynie co w połączeniu z nowym sprzęgłem i robocizną (bo potrzebowałem auta i nie miałem możliwości zrobić tego samemu :( ) to całość wyszła chyba 1150zł. Przebieg miałem ok 88kkm ja mam trochę nie typowo bo panda z początku produkcji i tu było trudno dobrać skrzynię i sprzęgło dopiero trafiłem na sprzęgło za 3 razem niestety w ori. z fiata bo LUK i Valleo było nieco inne niż to moje stare dopiero po numerach starego sprowadziliśmy z mechanikiem ori. to był cyrk i jak zwykle auto potrzebne na gwałt, a tu zoonk.

Piotrek zdiagnozuj póki czas, u mnie okazało się po rozpołowieniu starej skrzyni, że powodem awarii skrzyni było łożysko wewnątrz które się posypało i jego elementy poszły w tryby co zaowocowało zmieleniem 5 biegu oraz uszkodzeniem trybów 3 i 4 oraz w niewielkim stopniu 1,2 - choć też się już do niczego nie nadawało więc o regeneracji nie było mowy musiałem szukać skrzyni.
mija
Profesjonalista

Numer postu:#59  Postprzez bambrys » Wt 12:57, 28 maja 2013

Panowie u mnie też coś takiego występuje , bardziej odczuwalne na zimnym silniku . Każdy pisze że mu szarpie podczas jazdy, ale to nie do końca tak jest bo jak pojechałem do mechanika to on ręcznie dodawał lekko gazu przepustnicą i co np 4, 5 dodanie gazu przy schodzeniu z obrotów bardzo szarpało silnikiem . Więc moim zdaniem przyczyna leży nie tak w przepustnicy i mocowaniach silnika a samym sterownikiem silnika. Na allegro są regenerowane sterowniki i tam jest opisanych wiele przyczyn w tym właśnie szarpanie. Warto to sprawdzić bo to podobno częsta dolegliwość naszych silników.
Obrazek
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Numer postu:#60  Postprzez Forsaken » Wt 13:19, 28 maja 2013

Pytanie tylko jak to sprawdzić?
Oczywistym jest że nie chce pchać się w niepotrzebne koszty.
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne