Wyciek ze skrzyni biegów

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wyciek ze skrzyni biegów

Numer postu:#1  Postprzez Imoro » Wt 12:02, 21 maja 2013

Witam,

ostatnio zauważyłem pod samochodem drobne plany. Po wjechaniu na kanał zauważyłem, że jest delikatny wycieka na połączeniu skrzyni biegów z silnikiem. Czy orientujecie się jakie uszczelki trzeba wymienić i jaki jest ich orientacyjny koszt?

Z góry dziękuję za pomoc

Udało mi się znaleźć informacje, że do kupienia są następujące części - uszczelniacz na wałek skrzyni biegów oraz pierścień uszczelniający wału ręcznej skrzyni biegów - http://www.iparts.pl/auto-czesci/uszcze ... 00769.html - i teraz nie wiem, które kupić :shock:
Ostatnio edytowano Wt 15:18, 21 maja 2013 przez Deacon, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Scalono posty.
Ban-Kai
Imoro
Świeżak

Panda: 1.1; 2004
Imię: Adam

Re: Wycieka

Numer postu:#2  Postprzez Deacon » Wt 15:18, 21 maja 2013

Po 1 - tytułuj wątki jakoś logicznie bo temat "Wycieka" nic nie mówi. Ponieważ jesteś nowy zrobię to za Ciebie. Kolejny taki temat z nic nie mówiącym tytułem poleci do kosza.
Po 2 - nie piszemy posta pod postem tylko używamy opcji "Edytuj". Też zrobię to za Ciebie.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Re: Wyciek ze skrzyni biegów

Numer postu:#3  Postprzez pluto » Wt 15:31, 21 maja 2013

Właśnie wróciłem od mechanika z powodu podobnego wycieku.
Wyciągnięcie skrzyni biegów, uszczelnienie połączenia silnika, wymiana pierścienia uszczelniającego wał + wymiana oleju - całość 550 zł
Obrazek
pluto
Aktywny

Panda: 1.2 Dynamic 2005r.
Imię: Tomek

Numer postu:#4  Postprzez wuja69 » Wt 18:59, 21 maja 2013

[quote="pluto"]Właśnie wróciłem od mechanika z powodu podobnego wycieku.
....., uszczelnienie połączenia silnika, .... - o ,to ciekawe ,możesz wyjaśnić o co w tym chodzi?
wuja69
Bywalec

Panda: 1,1 2007 Lpg
Imię: Janusz

Numer postu:#5  Postprzez Imoro » Śr 11:38, 22 maja 2013

Deacon - bardzo dziękuję za korektę w moim poście. Rady zapamiętam i następnym razem będę bardziej uważny.
Je również jestem po wizycie u mechanika - poszedł uszczelniacz wałka skrzyni biegów. W odróżnieniu od Pluto u mnie robocizna wyniesie 150,00 zł. Gdyby ktoś w Was potrzebował namiar na mojego mechanika - który jak widać jest tani i zapewniam solidny - to służę pomocą.
Ban-Kai
Imoro
Świeżak

Panda: 1.1; 2004
Imię: Adam

Numer postu:#6  Postprzez paulo88 » Pt 0:14, 24 maja 2013

U mnie też zauważyłem, że delikatnie się poci, zdaje się padł oring w lewej półosi. Muszę zweryfikować u mechanika. Niestety, mój mechanik z powodów zdrowotnych nie naprawia już samochodów. Zna ktoś przyzwoitego mechanika na terenie Sosnowca?
paulo88
Świeżak

Panda: 1.3 Multijet Dynamic
Imię: Paweł

Numer postu:#7  Postprzez Pentium » Pt 19:47, 24 maja 2013

paulo88 napisał(a):że delikatnie się poci, zdaje się padł oring w lewej półosi

Niekoniecznie przyczyną jest oring na lewej półosi, może być mała nieszczelność w mechanizmie zmiany biegów, który jest prawie dokładnie nad wyjściem lewej półosi ze skrzyni. U mnie podobnie widać ślady oleju na wyjściu lewej półosi, dokładnie obejrzałem skrzynie od góry i od dołu, wyczyściłem osłonę przegubu i stwierdziłem, że olej wydostający się uszczelnieniem wybieraka skrzyni (patrz temat: uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów) robi sobie kap kap na wyjście lewej półosi ze skrzyni. Ponieważ ilości wydostające się oleju są minimalne, problem ten odkładam na razie ba bok, są ważniejsze problemy i sprawy (choćby jutrzejszy mecz na Wembley :lol: ) niż jedna kropla oleju dziennie, na pewno Pandolina jeszcze "nie znaczy swojego terenu".
Zajrzyj od góry na skrzynię i daj znać co stwierdziłeś.
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne