Numer postu:#1 przez Pipper » So 11:42, 15 sty 2011
Witam!
Jako, że przebieg w Pandzie rośnie, to przydałoby się oleum w krzynce wymienić
Zostać przy Tuteli: TUTELA CAR ZC 75 SYNTH, SAE 75W-80, API GL-5
Czy może VALVOLINE HP 75W-80 API GL5 ?
Zmieniał ktoś i może coś polecić?
Pozdrawiam
Numer postu:#5 przez Pipper » So 12:46, 15 sty 2011
Trochę ciężej biegi wchodzą i pracuje troszkę głośniej niż powinna, albo mi się wydaję .
A że to taka sama skrzynka jak w P2, to będzie wlane 2l oleum-przez odpowietrznik, wedle zaleceń kolegów z IKP
Pytanie sprowadza się do producenta oleju w sumie
Numer postu:#6 przez bambrys » So 17:17, 15 sty 2011
najważniejsze aby olej miał takie same parametry co ten który masz to tak jak z olejem silnikowym ale też mi się wydaje że się nie wymienia oleju w skrzyni a może ci linki co idą od lewarka do skrzyni ciężko chodzą?
Numer postu:#8 przez Pipper » So 21:24, 15 sty 2011
Czy wymieniać, czy nie, decyzja podjęta
Parametry oleju będą zachowane, tak jak w pierwszym poście napisałem.
Teraz w sumie rozchodzi się o producenta oleju, bo rozbieżności cenowe są dość duże
Numer postu:#9 przez bambrys » So 21:31, 15 sty 2011
to weź tańszy jak duża różnica , Tutele zaleca fiat a valvalain to bardzo dobra firma wiec niczym nie ryzykujesz po za tym że ci zostanie grosza na coś innego
Pipper napisał(a):Wolałbym jednak wymienić, 6 lat i 128kkm przelotu. Stąd moje pytanie, jakiego producenta wybrać
Wymieniam po 5 latach nie więcej jak co 60tys (więc i częścieji) zawsze na polskie GL5 SAE75W80 gdyż z 2l kupionego do Pandy sporo zostaje mi na następne samochody i także na tym oleju. Ważne jest aby zmieszane oleje się nie spieniły. Potrafią , to sprawdzem zlewając dla testu (Castrol podrobiony - a nigdy polskie - dlaczego?
Numer postu:#12 przez arnold » Pt 20:08, 20 lis 2015
Słyszałem kiedyś że jest taka magiczna książka jak instrukcja obsługi. Tam na stronie 266 w moim egzemplarzu jest tabelka. I olej ma być klasy lepkosciowej 75w 80. Dlatego często informacje na forach są bezużyteczne. A instrukcję można ściągnąć, jeśli człowiek się sfrajerzył i kupił auto bez papierów.
Numer postu:#13 przez skubie » So 1:05, 21 lis 2015
W mojej instrukcji jest TUTELA CAR ZC 75 SYNTH. Po sprawdzeniu w necie wychodziło na 75w80, ale na różnych forach ludzie zalewali 75w90, więc wolałem się upewnić.