Panda MultiJet Problem z odpowietrzaniem układu chłodzenia

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Panda MultiJet Problem z odpowietrzaniem układu chłodzenia

Numer postu:#1  Postprzez kev21 » So 12:19, 19 sty 2013

Witam,
Wiec tak, przed awarią bylo ok, lekka stłuczka, wymiana chłodnicy + oczywiscie nowe zalanie płynem , układ odpowietrzony na zimno (zaworek u gory chłodnicy) potem na rozgrzanym silniku to samo tzn odkrecenie zaworka na chłodnicy , az do mometu ciągłego strumienia płynu, i dupa.
Jak jadę ponad 80 km/h to powiedzmy ze jakos dojdzie na połowy, jak zatrzymam sie od razu spada o 2-3 kreski nawet jak długo postoje do 1/4 całego wskaznika temp. jak podjezdzam pod gore tez spada itd, powiedziałbym na bank jest gdzies powietrze, ale jak to do cholery odpowietrzyc?
Główne pytanie to czy jest jeszcze gdzies odpowietrznik w dieslu 1.3 70km? .. wiem wiem tematow juz kilka było, ludzie piszą o tym zawoze na chłodnicy, ale nieliczny piszą o drugim na "wężu głównym" i niewiem czy to w kazdej pandzie tez multijet bo ja tego nie widze.
Dajcie jakąś dobrą rade jak odpowietrzyc bo juz mnie ten z pozoru prosty temat męczy.

ps. ta stłuczka w 100% nie ruszyła niczego innego, baa chłodnica tez była cała (nie ciekła) tylko pogięta i zdecydowałem sie wymienic

Z góry wielkie dzięki za porady
kev21
Świeżak

Panda: 2009 MultJet
Imię: Dawid

Re: Panda MultiJet Problem z odpowietrzaniem układu chłodzen

Numer postu:#2  Postprzez zamberek » So 17:35, 19 sty 2013

A może jest to po prostu termostat?
Chyba, że słyszysz bąbelki latające w układzie, wtedy na pewno trzeba odpowietrzyć! Drugi zaworek też w dieselku musi być, ponieważ odpowietrza on nagrzewnice. Ja mam PB i on u mnie jest po prawej stronie silnika grodziowej (stojąc przodem do samochodu).
A i samą czynność dobrze też jest powtórzyć kilka razy ;)
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#3  Postprzez Szopek » So 21:25, 19 sty 2013

Nowa chłodnica, lepsze chłodzenie. Starą miałeś już "zamuloną", więc po termostacie mogło nie być nic widać, teraz jak mówisz sama temperatura spada, więc jest to raczej wina ze strony termostatu ;)
U mnie obecnie padł termostat i mam takie same objawy ;)
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.3 M-jet (Black&Yellow edition)
Imię: Kamil

Numer postu:#4  Postprzez kev21 » N 8:15, 20 sty 2013

Dzieki za sugestie,

Z tym zamuleniem to niewiem, pandziocha z 2009 roku, nie słyszałem o tym by takie rzeczy miały miejsce jak wymiana termostatu po wymianie chłodnicy

Zamberek, nie bąbelków nie słychać, byłby zbieg okoliczności jesli faktycznie jest to termostat, poszukam też tego drugiego zaworka, a ma to moze ktoś na zdjęciu gdzie to jest i jak wygląda?
kev21
Świeżak

Panda: 2009 MultJet
Imię: Dawid

Powrót do Mechanika - problemy techniczne