Ostatnio w ramach podsumowań starego roku, a w tym roku montowałem kuchnie w Pandzie zrobiłem małe obliczenia dość na wyrost tzn. że w konfrontacji z obliczeniami mojego kolegi który montował LPG w tym roku do mondeo 1,6 i który pali średnio 12-13LPG na 100 a benzyny brało 10-11 to on już sobie wyliczył, że jest 1000zł do przodu mimo iż przejechał w tym czasie praktycznie ten sam dystans co my w Pandzie ale ja mniej optymistycznie liczę w myśl zasady lepiej się miło zaskoczyć niż nie miło rozczarować:)
W Pandzie jest tak;
średnio pali między 7,0 -7,8 LPG na 100km minimalne zarejestrowane spalanie to 6,8l/100km maksymalne to 9,8l/100km.
Koszta;
Latem mniej na paliwo rozruchowe oczywiście zimą więcej bo nawet do 4-5km po mrozach w nocy -15 ale już każde następne odpalenie tego dnia nie wymaga aż tak długiego odcinka rozruchowego, latem nie dojeżdżamy do wsi na PB więc ok 500metrów.
Licząc przyjmujemy średni koszt LPG na poziomie 2,69zł za litr oraz średni koszt BP 5,73zł.
Czyli palimy gazu; 7,5 x 2,69 + paliwo rozruchowe jeżeli palimy 6,5 litra BP na 100km to 5km = 0,325 litra x 5,73zł = 1,86zł (przyjąłem niskie spalanie BP na zimnym silniku ale 5km na rozruch)
Czyli przyjmując za średnie spalanie lato zima (lato na klimie - zimą zimno) 7,5 litra LPG na 100km zakładając rozruch na BP lato zima na poziomie 5km (trudno to oszacować bo często odpalasz i jedziesz 100km, a czasem się kręcisz w piętkę koło komina tylko, że wtedy masz już rozgrzane auto i zaraz po odpaleniu przechodzi na LPG więc założenie 5km na rozruch na BP lato/zima jest sporym zapasem) to koszta przejazdu 100km na LPG;
7,5 x 2,69 + 0,325 x 5,73 (+/-10%) = 20,175 + 1,86 = 22,035zł
Porównajmy to ze spalaniem BP;
Auto na BP paliło; 6,2-6,8 l na 100km uśrednijmy to na 6,5l więc;
6,5 x 5,73 = 37,245zł na 100km
Czyli różnica w kosztach (pomijam wymiany olejów, świec materiałów eksploatacyjnych jako, że są takie same na BP jak i LPG) 37,245 - 22,035 = 15,21zł na 100km
Na gazie przejechaliśmy obecnie 13kkm więc należy doliczyć dodatkowe koszta w postaci przeglądu instalacji po co 10kkm - 148zł (w tym filtry regulacja etc.) oraz wyższy koszt przeglądu normalnie 98zł z LPG 162zł czyli 64zł więcej.
Czyli dotychczasowe koszta przejechania tych kilometrów na LPG wraz z przeglądami wynoszą; 3076,55zł
Koszt przejechania tych kilometrów na BP wyniósł by; 4841,85zł
różnica; 1765,3zł
Koszt instalacji to 2100zł w naszym przypadku wychodzi na to, że już niedługo zaczniemy oszczędzać
Tak wyglądają moje mniej lub bardziej błędne obliczenia
pozdrawiam Michał
PS; Agent tak zrób jak mój kumpel wyremontuj zawieszenie zrób autko na tip top i sprzedaj bo na pewno odzyskasz przy sprzedaży to co włożysz - może jednak wyremontowane autko warto zostawić?
PS2; aa i tego obliczenia były dla jazdy mojej żony głównie bo to ona jeździ Pandą mi pożyczyła auto w zeszłym tygodniu i w trasie (jechałem na działkę nad jezioro gdzie mi się włamali) wyżłopała 9,2 LPG
Z tym że wydaje mi się, że po drodze na stacji na której tankowałem nie dobili gazu tzn. gazownik mi tłumaczył, że na stacji zależy od pracownika do jakiego ciśnienia tankuje.