Paliwo w Święta i w 2013

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Paliwo w Święta i w 2013

Numer postu:#16  Postprzez Łukasz » Wt 20:07, 18 gru 2012

"Zgodzić się zgodzę, tylko wiadomo... plany wyborcze jakie są prezentowane nam, a plany do realizacji po wygranych wyborach niestety rzadko się pokrywają "

Czas jednak brutalnie weryfikuje obietnice wyborcze...jednak stale z zadziwieniem patrzę jak "potencjalny polski wyborca" daje się robić w konia, daje sobą manipulować. Wystarczy spojrzeć na wskażniki ekonomiczne kraju, poziom bezrobocia, tworzenie nowych miejsc pracy ( nie tworzy się nowych ) stan służby zdrowia, szkolnictwa, bezpieczeństwa energetycznego aby stwierdzić, że nie jest wcale tak świetnie i różowo jak się cały czas wmawia zapatrzonemu w telewizję narodowi.
Czas wyłączyć telewizję, która nastowiona jest na tanią sensację i emocje i niejednokrotnie brak jej rzetelności i profesjinalizmu. Nie wspomnę o obiektywnym przedstawianiu faktów...Telewizji nie oglądam już od dawna i mimo wszystko wiem co się w Polsce i na świecie dzieje. "Biedniejszy" jestem tylko o te niepotrzebne emocje, które TV w swoim przekazie skupia. Polecam wyłączyć TV a włączyć myślenie :)
Łukasz
Wymiatacz

Panda: 1.2 My Life 69 km
Imię: Łukasz

Numer postu:#17  Postprzez PANDARIA » Wt 20:13, 18 gru 2012

To też jest oczywiście prawda ^^ Ale my tu generalizujemy i niestety dzieje się jak się dzieje.
Nie narzekam na poziom pensji w Polsce, ale na nieproporcjonalność cen podstawowych produktów do naszych zarobków.
O ile podniesienie zarobków zależy od naszych chęci i kwalifikacji, o tyle nie możemy nic poradzić w temacie obniżenia cen np. paliwa, bo to niestety nie leży w zakresie naszych kompetencji.

Pomyśleć, że jak byłam mala rodzice tankowali poloneza i jeździli nim po Polsce, a ja teraz Pandą przeliczam każdą podróż do Łodzi xD
Obrazek
P A N D A D A R I I : viewtopic.php?f=45&t=2953
PANDARIA
Miss

Panda: Pistacja 1.1
Imię: Daria

Numer postu:#18  Postprzez Camcioo » Wt 20:25, 18 gru 2012

Według mnie rząd jaki by nie był nie będzie miał wpływu na ceny paliwa czemu? bo każdy lubi pieniądze. Co do bezrobocia to te procenty które pokazują są fikcją, prawie wszyscy Ci ludzie są zarejestrowani jako bez robotni, ale pracują bez umowy. Tak na prawdę to bezrobotnych jest z max 4%.
Co do ekonomii w kraju jest ciężko dlaczego? Bo na siłę wepchnęli nas do unii mimo że nas tam nie chcieli. Każdy kraj który wszedł zasłużył na to, a my weszliśmy na warunkach. Gonimy Europę, ale jest to po za zasięgiem. Dlatego tak jest jak jest. W Norwegii minimalna to 2200 euro? u nas 300 euro. Miejsca pracy powstają prywatne, ludzie nie chcą pracować (wiem to z autopsji) wydaje się śmieszne ale tak jest. Zależy jaka branża, wszyscy narzekają na pracodawców że sępią chcą wykorzystać pracownika, owszem może są tacy ale w 95% pracodawca nie jest wstanie więcej zapłacić nawet jak by chciał. Było Euro oczywistym było że paliwo musiało 6zł kosztować żeby się zrównać z UE po mistrzostwach cena spada do ilu spadnie nie wiem ale myślę że do ok 5 zł i tyle bd kosztować.
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#19  Postprzez Łukasz » Wt 20:32, 18 gru 2012

Na wiele rzeczy mamy wpływ...Uwierz naprawdę mamy, jednak problem w tym, że samemu się nic nie zmieni albo zmieni bardzo niewiele. Zawsze do chęci trzeba dołączyć odpowiednią liczbę osób i już można zacząć coś zmieniać :)
Nie zawsze trzeba zaczynać od rzeczy wielkich...a często zmiany warto zaczynać od siebie i najbliższego otoczenia :)

4% bezrobotnych owszem...ale w Holandii bądż też w Luksemburgu. Oczywiście poziom bezrobocia w Polsce jest mniejszy a nie aż do tego stopnia. Trochę powagi...Najgorsze jest bezrobocie tzw. strukturalne. Gdy zamykają w danym regionie ważny zakład, który zatrudniał okolicznych mieszkańców, jak również bezrobocie, które dotyka ludzi po 50-tym roku życia...w takich przypadkach ciężko o szybkie znalezienie pracy.
Co zmusza polskiego przedsiębiorcę do tego,że opłaca się jemu "zatrudniać" osobę "na czarno"?
Zbyt wysokie obłożenie podatkami...zbytnio rozbudowany aparat urzędniczy w Polsce...przypomnę, że wszystkich "urzędników państwowych, gminnych, powiatowych czy wojewódzkich" utrzymuje polski podatnik. Nie mam tutaj na myśli pracowników służby zdrowia, policji, straży pożarnej czy też nauczycieli, aczkolwiek uważam, że urzędników w naszym kraju jest stanowczo zbyt wielu.
Łukasz
Wymiatacz

Numer postu:#20  Postprzez Camcioo » Wt 20:53, 18 gru 2012

To jest temat rzeka możemy wymieniać się poglądami. Jestem poważny i według mnie jest to ok 4% nie sprawdzisz tego bo niby jak? Zarejestrowani są po to żeby nie płacić ubezpieczenia, a pracują sobie na lewo. Owszem żeby zatrudnić osobę muszę odprowadzić od niego podatek 2,5x większy niż musi zarobić. Pomijam fakt bezrobocia strukturalnego bo potrzebny jest czas by Ci ludzie znaleźli jakąś pracę. Nie można mówić że miejsc pracy nie ma bo to nie prawda. Miejsca pracy są ale trzeba chcieć pracować, ale gro ludzi woli dostawać 350zł zasiłku z MOPS-u niż pójść do pracy za 1000-1200 zł. Dla mnie to jest chore.
Camcioo
Moderator

Numer postu:#21  Postprzez Łukasz » Wt 21:36, 18 gru 2012

Z tym 4% bezrobociem to się nie zgodzę nigdy, realne wynosi pewnie około 7 do 10 % ale cóż, ja nie udowodnię tobie,że takie jest, jak również ty nie udowodnisz mi w żaden sposób, że takiego nie ma :) Możemy mieć inne zdanie na ten temat i tyle.
Nastrój i kondycję naszej zamożności sprawdza sie najszybciej na podstawie konsumpcji, zakupów m.in. nowych aut, nowych mieszkań a coś tutaj szału zapewne nie ma. Pominę fakt, że Polacy żyją na kredyt...biorą kredyty na święta, na rocznice ślubu, na wycieczkę do Grecji czy święci wiedzą jeszcze na co. To świadczyć może o jednym, że nie jesteśmy społeczeństwem majętnym...albo że wszystkie swoje oszczędności przejadamy, bądż też spłacamy należności bankom.
Jeżeli zaś chodzi o bezrobotnych, to sytuacja wymaga z pewnością większej wnikliwości.
Czy w naszym państwie tworzy się miejsca pracy? Otóż nie tworzy się ich prawie wcale, więc nie możemy mówić, że bezrobocie maleje...czy też jest bardzo niskie...Widać to właśnie w tzw. budowlance. Wiele firm po Euro 2012 przestało istnieć...wiele z nich nie jest w stanie spłacać kredytów, które zaciągnięte zostały na rozwój firmy. Również w wielu z nich mieliśmy do czynienia ze zwolnieniami. Owszem "szara strefa" istnieje i nadal bedzie istnieć , będzie też tak na serio przynosić zyski budżetowi państwa...
Ostrożny byłbym z twierdzeniami, że nie opłaca sie ludziom pracować za 1000-1200 złotych, że lepiej dostwać zasiłek wynoszący 350 złotych, Być może niekiedy takie sytuacje mają miejsce. Lecz szczerze powątpiewam, że mając rodzinę na utrzymaniu ktoś odpowiedzialny pozwoli sobie na leżenie i na nie robienie niczego.
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz
Wymiatacz

Numer postu:#22  Postprzez PANDARIA » Wt 21:43, 18 gru 2012

Camcioo napisał(a):To jest temat rzeka możemy wymieniać się poglądami.

Dokładnie! Także zostawmy w spokoju te smutne tematy zwłaszcza w okresie przedświątecznym i po prostu cieszmy się, że zamiast wydawać więcej na paliwo, możemy dorzucić dyszkę do jakiegoś prezentu :klima:
Obrazek
PANDARIA
Miss

Numer postu:#23  Postprzez Camcioo » Wt 22:06, 18 gru 2012

tak jest Jessica :D
Camcioo
Moderator

Numer postu:#24  Postprzez PANDARIA » Wt 22:48, 18 gru 2012

Kamil :wpsyk:
Obrazek
PANDARIA
Miss

Numer postu:#25  Postprzez Camcioo » Wt 23:08, 18 gru 2012

Sorki :zakrecony:
Camcioo
Moderator

Numer postu:#26  Postprzez Dorian1.1 » Śr 17:51, 19 gru 2012

Moim zdaniem, wtrąconym w pół rozmowy z resztą co do gospodarki lepiej nie będzie choćby Hitler rządził może być tylko gorzej. Cieszmy się z tendencji spadkowej ceny paliwa:-) Daria, Kamil ma rację z "Jessicą" :D
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#27  Postprzez Łukasz » Śr 20:13, 19 gru 2012

Hitler proszę ciebie już dawno nie żyje...to tak przypominając karty historii...
Ktoś powiedział, nie pamiętam kto dokładnie, że "ceny paliwa spadają, gdy w gospodarce jest świetnie, bądż też coraz bardziej tragicznie..." moim zdaniem opcja druga jest Polakom coraz bliższa...
Jesteście jeszcze młodzi, więc cechuje was optymizm i to bardzo dobrze...ja już troszeczkę więcej od was widziałem i mnie zdecydowanie bardziej cechuje realizm, wcale nie pesymizm :)
Łukasz
Wymiatacz

Numer postu:#28  Postprzez Camcioo » Śr 20:26, 19 gru 2012

Owszem jestem młody rocznik 91` więc nie pamiętam tamtych czasów o których różni ludzie różnie się wypowiadają :) ale czy to coś zmienia :P jedziemy wszyscy na tym samym wózku i przez nasze działania zależy czy wylądujemy w tym samym "dołku" czy odskoczymy na bok i osiągniemy sukces. :) Który będzie nam gwarantował np obojętność na cenę paliwa tylko proszę pełny bak i tyle :P Kiedyś słyszałem, że każdy człowiek dostaje jedną lub dwie okazje na wzbogacenie się tylko trzeba umieć to zauważyć :P może coś w tym jest faktycznie :P
Wczoraj na siłowni słyszałem że" depardie " ten aktor francuski musiał zmienić kraj co chodzi o podatki bo we Francji musiał by płacić 75%. Wystawił dom na sprzedaż za 30 albo 50mln :P Gość nie skończył podstawówki :D
Camcioo
Moderator

Numer postu:#29  Postprzez Łukasz » Śr 21:02, 19 gru 2012

Tutaj wykształcenie nie ma nic do tego...
Gerard Depardieu - pisownia oryginalna, pożegnał się z własną ojczyzną ponieważ chce go obłożyć zbyt wielkimi podatkami.
To oczywiście pomysł nowego prezydenta Francji, lewicowego do granic możliwości François Hollande, cóż socjaliści tak mają, że zabierają tym, co zarobili, by móc utrzymywać tych, co się delikatnie mówiąć lenią...
Widzisz "Camcioo" piszesz, że nie pamiętasz tamtych czasów, no nie mogłeś...bo ciebie nie było.
Jednak nie pamiętają tych czasów moi rówieśnicy i osoby starsze... i to jest smutne, bo cały czas, mimo wszystko mentalnie tkwią jeszcze w głębokim PRL-u..."Młodzież", że sie tak wyrażę o was niestety zna zbyt słabo historię i na przestrzeni swoich wyborów zaczyna powielać te same błędy co ich rodzice, starsze rodzeństwo itd
Jedziemy jako społeczeństwo na tym samym wózku...z tym, że ten wózek już nie jedzie, nawet nie stoi, tylko się cofa, albo gorzej...nadaje się tylko na złom...
Dlatego jeżeli chcesz osiągnąć jakikolwiek sukces liczyć musisz tylko i wyłącznie na siebie...na najbliższą rodzinę
Pamiętać też trzeba, że ciężkiej pracy, którą w ten sukces włożysz nikt tobie zazdrościć nie będzie...natomiast, gdy już go osiągniesz...sytuacja się diametralnie zmieni :)
Łukasz
Wymiatacz

Numer postu:#30  Postprzez Camcioo » Śr 21:22, 19 gru 2012

No zgadzam się z tobą w 100% :) Ja tam na polityce się nie znam :) ale wątpię żeby było lepiej :P Kłócą się i najbardziej na tym wszystkim cierpią zwykli ludzie :P
Co do sukcesu to trafiłeś w 1000 :P
Camcioo
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...