Wyciek płynu chłodniczego

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wyciek płynu chłodniczego

Numer postu:#1  Postprzez Szopek » Pt 22:29, 07 gru 2012

Cześć. Wczorajszego dnia po wyjeździe z garażu zauważyłem plamę płynu na posadzce. Troche mnie to zmartwiło, więc od razu panda wjechała na kanał. Oto zastałem:
Obrazek
Obrazek

Do tej pory nie jestem pewien miejsca wycieku, bo jest strasznie mało miejsca, w dodatku przeszkadza katalizator. Na drugim zdjęciu zaznaczyłem możliwe miejsce wycieku, tylko pytanie czy jest możliwe, aby płyn wyciekał między tą metalową rurą cieczy a silnikiem? Ma ktoś jakieś pomysły? Jak się tam dostać w jak najprostszy sposób?

PS. mam na myśli tą rurę:
Obrazek
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.3 M-jet (Black&Yellow edition)
Imię: Kamil

Re: Wyciek płynu chłodniczego

Numer postu:#2  Postprzez Dorian1.1 » So 1:58, 08 gru 2012

Niestety możliwe, że to z tej rury. Masz zalany typowo dobry płyn czy nie wiadomo jakiego pochodzenia? Może zmroziło Tobie go i tam gdzieś puscila ta rurka, z tego co wiem to niestety nie ma tam latwego dostepu sądzac po 3foto trzeba odkrecic kata od kolektora i opuscic wydech zeby cokolwiek zrobić...
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#3  Postprzez Szopek » So 10:22, 08 gru 2012

Nie ma możliwości żeby go zmroziło, bo jest garażowany. Od jakiegoś czasu ubywało mi płynu, ale w dosłownie minimalnych ilościach. Dzisiaj rano jeszcze raz zaglądałem i możliwe, że cieknie spod uszczelki w okolicy bocznej obudowy pompy wody, a tam jest miejsce :D No nic, dzisiaj podjade do znajomego mechanika.

Mam diagonozę, cieknie między układem chłodzenia a oleju, prawdopodobnie za chłodniczką oleju puściła uszczelka.
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#4  Postprzez Dreamcatcher » So 13:22, 08 gru 2012

Kurcze. Mi też minimalnie ubywa, ale jak na przeglądzie byłem to nic nie znaleźli. Powiedz mi jakie miałes wczesniej ubytki i czy po ostatnim wycieku ubytek w zbiorniczku był wyraźny?
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#5  Postprzez bobofrut » So 13:30, 08 gru 2012

Wyciekał mi płyn, w końcu zaczął samochód "bulgotac" (czyli zapowietrzało sie), dolałem (znaczną ilośc) płynu, pojechałem do mechanika. Powiedział,że - pompa wody. Także, to też może byc przyczyną. W tym tygodniu będę musiał to załatwic.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#6  Postprzez Szopek » So 20:30, 08 gru 2012

Dreamcatcher napisał(a):Kurcze. Mi też minimalnie ubywa, ale jak na przeglądzie byłem to nic nie znaleźli. Powiedz mi jakie miałes wczesniej ubytki i czy po ostatnim wycieku ubytek w zbiorniczku był wyraźny?

Cały czas jest to minimalny ubytek ze zbiorniczka. Pewnie płyn uciekał od dłuższego czasu, ale wiadomo było lato, ciepła jesień, więc płyn szybko parował. To wszystko zauważyłem dopiero po paru dniach nie jeżdżenia pandą.

Bobofrut - pompa wody jest nie ruszona, mechanik sprawdził, nie cieknie z niej również, więc jest sprawna. Chwilowo z braku gotówki będę jeździł z tym wyciekiem. Jak coś zadziałam w tym temacie będę informował
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#7  Postprzez bobofrut » N 2:14, 09 gru 2012

Jak to powiedział mechanik - "oring przy tej rurce mógł się "zestarzec", grosze" albo pompa :P u mnie to gorsze o,O Cieszę się Szopek, że to nie pompa. Działaj ;)
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#8  Postprzez Szopek » Pn 16:25, 10 gru 2012

Dzisiaj stał się cud, z pandy przestało cieknąć. Przyznaje, że nie wiem jakim cudem, ale jest sucho (nawet gdy stała wcześniej to ciekło, teraz nie).
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#9  Postprzez qbus_b » Pn 17:57, 10 gru 2012

Dziwne bo u mnie ubytek płynu też jest zauważalny dolewka tak około 1l przez 20 tkm. Czy to jest normalne ? Do tej pory w żadnym innym samochodzie nie musiałem dolewać płynu chłodniczego (używam oryginalnego Paraflu).
qbus_b
Świeżak

Panda: multijet dynamic

Numer postu:#10  Postprzez zamberek » Pn 18:55, 10 gru 2012

qbus_b napisał(a):Dziwne bo u mnie ubytek płynu też jest zauważalny dolewka tak około 1l przez 20 tkm. Czy to jest normalne ? Do tej pory w żadnym innym samochodzie nie musiałem dolewać płynu chłodniczego (używam oryginalnego Paraflu).

Może po porostu korozja na chłodnicy? i powolutku sobie ucieka...zaglądałeś tam?
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#11  Postprzez shrek1973 » Pt 18:00, 11 sty 2013

Drodzy uźytkownicy. Ten temacik przerabiałem zaraz po zakupie autka. Moim zdaniem obiawy pasują do padniętego uszczelnienia tej zaznaczonej na zdjęciach rury na wyjściu z pompy. Albo jest tam oring albo wargowa uszczelka jak u mnie. Koszt kilka lub kilkanaście złotych ,wymiana w warsztacie chyba ze 30
shrek1973
Świeżak

Panda: 1.1 2004 golas

Numer postu:#12  Postprzez bobofrut » Pt 18:32, 11 sty 2013

Szopek napisał(a):Dzisiaj stał się cud, z pandy przestało cieknąć. Przyznaje, że nie wiem jakim cudem, ale jest sucho (nawet gdy stała wcześniej to ciekło, teraz nie).

Szopek, u mnie było podobnie, raz leciało plama na podłodze w garażu a w następnym tygodniu sucho !
Dałem samochód do mechanika, odkręca i dzowni do mnie, że czemu chce wymieniac pompe jak jest sucho !
Ja mówię mu, że dolewam ciągle płyn chłodzący itd itd, i mówi "ok to jutro niech pochodzi i zaobserwuję jeszcze".
Ok przyjeżdzam jutro a on wymienił pompę bo to jednak przyczyna. Pokazał mi jej uszkodzenie i powiedział, że w zależności jak się ułożyła (bo nie kręciła się gładko tylko przeskakiwała jakby na trybach jakichś) to leciało. I to prawda, raz plama była raz nie. Zmieniona pompa i spokój, nie dolewam płynu, jak będzie dalej, będę relacjonował. Przypuszczam, że u Ciebie też tak może byc lub tj napisał kolega
shrek1973
Drodzy uźytkownicy. Ten temacik przerabiałem zaraz po zakupie autka. Moim zdaniem obiawy pasują do padniętego uszczelnienia tej zaznaczonej na zdjęciach rury na wyjściu z pompy. Albo jest tam oring albo wargowa uszczelka jak u mnie. Koszt kilka lub kilkanaście złotych ,wymiana w warsztacie chyba ze 30
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#13  Postprzez krzysiek » Wt 14:02, 29 sty 2013

Też miałem identyczny problem, ale u mnie na szczęście szlaufik był lekko przetarty na boku, ale już zdołałem to ogarnąć i nie ma wycieku, wcześniej również mi ubywało co raz płynu i wkoło miałem plame pod samochodem.
krzysiek
Aktywny

Panda: 1,2 69km BRC

Powrót do Mechanika - problemy techniczne