Miękki pedał hamulca

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Miękki pedał hamulca

Numer postu:#1  Postprzez Deacon » Wt 0:44, 13 lis 2012

witam

od paru dni pedał hamulca stał się jakiś taki miękki. wcześniej naciskałem i łapało u samej góry a teraz noga schodzi w dół.
płyn w zbiorniczku full, nigdzie na ziemi nie widzę mokrej plamy, klocków jeszcze jest ho-ho :) jak na zgaszonym silniku pompuję hamulec to rośnie, jak odpalę to leci w dół - czyli jest ok. jak na odpalonym silniku pompuję to rośnie i zaraz schodzi w dół ale... w tylnym prawym kole słyszę wtedy jakby coś się "rozprężało" - takie tyr tyr tyr :) aha - pedał podczas pompowania robi takie psyt psyt psyt :) co to może być? cylinderek się jakiś zaciął? dodam może, że kilka razy już miałem pewien objaw, który występował jak padał deszcz i jeździłem po mokrym. otóż na drugi dzień jak wyjeżdżałem z garażu, spuściłem ręczny to podczas cofania coś strzelało właśnie w prawym tylnym kole - jakby coś się zapiekało/zastawało.
macie jakieś pomysły?
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Re: Miękki pedał hamulca

Numer postu:#2  Postprzez Dorian1.1 » Wt 1:16, 13 lis 2012

Na Twoim miejscu sprawdzilbym czy podczas hamowania nie puchnie jakis przewod wlasnie przy tylnym kole, o ile są jakieś gumowe bo poprostu nie pamietam. Jesli tam nic nie zauwazysz skusilbym sie na rozebranie tylnego bębna o zobaczenie stanu cylinderka.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#3  Postprzez OsiemKilo » Wt 11:29, 13 lis 2012

To strzelanie to były pewnie zastane szczęki. W pierwszej kolejności sprawdź przewody elastyczne, czy nie puchną.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#4  Postprzez Deacon » Wt 17:27, 13 lis 2012

odkrecilem kolo, odkrecilem te dwie szpilki ustalajace ale beben nie chce zejsc. chyba, ze cos wiecej trzeba jeszcze odkrecic? tym nie mniej na zaciagnietym recznym moge sobie swobodnie obracac bebnem. slychac przy tym lekkie tarcie. jak podpompuje pedal hamulca to robi sie maly opor ale dalej moge krecic bebnem. kolo lewe tylne trzyma pieknie i ani drgnie. dookola wszystko suche, plynu nie ubywa. stawiam, ze "cos" sie posypalo w bebnie. bebny mam od nowosci i maja zrobione ok 110tys km. chyba zamowie sobie nowy zestaw czyli bebny , szczeki, zestaw naprawczy, cylinderki, samoregulatory oraz nowy plyn.
Deacon
Admin na emeryturze

Numer postu:#5  Postprzez Dorian1.1 » Wt 17:43, 13 lis 2012

Jesli masz za duzo kasy to spoko:-) napewno trzeba konkretnie obstukac bęben, mozliwe tez ze trzeba odkrecic lozysko na klucz 30/32 chyba wtedy konkretnie potraktuj mlotkiem beben uparcie ale powinien zejsc. Najprawdopodobniej bd mial szczeki do wymiany.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#6  Postprzez Romix13 » Wt 18:33, 13 lis 2012

Deacon napisał(a):odkrecilem kolo, odkrecilem te dwie szpilki ustalajace ale beben nie chce zejsc. chyba, ze cos wiecej trzeba jeszcze odkrecic? tym nie mniej na zaciagnietym recznym moge sobie swobodnie obracac bebnem. slychac przy tym lekkie tarcie. jak podpompuje pedal hamulca to robi sie maly opor ale dalej moge krecic bebnem. kolo lewe tylne trzyma pieknie i ani drgnie. dookola wszystko suche, plynu nie ubywa. stawiam, ze "cos" sie posypalo w bebnie. bebny mam od nowosci i maja zrobione ok 110tys km. chyba zamowie sobie nowy zestaw czyli bebny , szczeki, zestaw naprawczy, cylinderki, samoregulatory oraz nowy plyn.

Deacon jak odkręciłeś szpilki to bęben musi zejść , zbij go młotkiem klepiąc na przemian z jednej a potem z drugiej str.(ręczny ma być spuszczony) jeśli nie schodzi to trzyma bo bęben ma ranty zrobione, wtedy popuść śruby regulacyjne bardziej od ręcznego i zejdzie. Druga sprawa jak Ci ręczny na jedno koło tylko łapie to samoregulator nie przeskakuje na ząbkach.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#7  Postprzez Deacon » Wt 18:43, 13 lis 2012

czyli samoregulator mog pasc? jak mam zmieniac to zmienie i tak wszystko :) chyba, ze wrzuce na tyl tarcze :D
Deacon
Admin na emeryturze

Numer postu:#8  Postprzez Romix13 » Wt 18:51, 13 lis 2012

Raczej nie padł tylko się zapiekł lub przyciął z brudu :) to jest przyczyna nie łapania na 1 koło, ale czy miękkiego pedału to już nie wiem, ale i tak rozbierz to zobaczysz :) u mnie czasem tak się dzieje, jakimś magicznym sposobem sąsiad mechanik wtedy szpicem metalowym przez otworek śrub wciska tą zapadkę bez rozbierania i już jest git :)
do tej pory nie mogę tego ogarnąć w którym miejscu trafić obracając bębnem :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#9  Postprzez dziadek » Wt 19:08, 13 lis 2012

Witam, jest pewnie duży rant na bębnie, a szczęki są rozsunięte przez samo regulator.
dziadek
Aktywny

Panda: 1,2 dynamic

Numer postu:#10  Postprzez Dorian1.1 » Wt 19:25, 13 lis 2012

dziadek napisał(a):Witam, jest pewnie duży rant na bębnie, a szczęki są rozsunięte przez samo regulator.

Przy 110tys nie powinien byc az tak wielki, tak mi sie mocno wydaje przynajmniej. Sa auta z duzo wiekszym przebiegiem gdzie bebny sa w stanie nienajgorszym.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#11  Postprzez OsiemKilo » Wt 20:42, 13 lis 2012

Dorian1.1 napisał(a):Jesli masz za duzo kasy to spoko:-) napewno trzeba konkretnie obstukac bęben, mozliwe tez ze trzeba odkrecic lozysko na klucz 30/32 chyba wtedy konkretnie potraktuj mlotkiem beben uparcie ale powinien zejsc. Najprawdopodobniej bd mial szczeki do wymiany.

Broń Boże nie odkręcaj lożyska bo jak zaczniesz szarpać bęben to zejdzie razem z piastą. Lożysko się rozleci i bedziesz miał dodatkowe koszty, niemałe.
Stukaj młotkiem w bęben, albo przez otwory na śruby spróbuj rozbroić środek bębna. Gdzieś w necie jest manual robienia bębnów w punto. Ponoć są podobne jak w pandzie.
Chyba, że masz opcje zamiany na tarcze, to wymieniaj a bębny na szmelc!
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#12  Postprzez Franek16i » Wt 23:24, 13 lis 2012

Deacon :d ja mam podobnie tylko pedal git hamulce git ale ten dzwiek u mnie jest za to z lewej strony :/ jak rozbierszesz i obczaisz co to daj znac:D ja bede sprawdzxal przy zmianie kol na zimowe:D pzdr:)
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#13  Postprzez Dorian1.1 » Wt 23:47, 13 lis 2012

OsiemKilo napisał(a):
Dorian1.1 napisał(a):Jesli masz za duzo kasy to spoko:-) napewno trzeba konkretnie obstukac bęben, mozliwe tez ze trzeba odkrecic lozysko na klucz 30/32 chyba wtedy konkretnie potraktuj mlotkiem beben uparcie ale powinien zejsc. Najprawdopodobniej bd mial szczeki do wymiany.

Broń Boże nie odkręcaj lożyska bo jak zaczniesz szarpać bęben to zejdzie razem z piastą. Lożysko się rozleci i bedziesz miał dodatkowe koszty, niemałe.
Stukaj młotkiem w bęben, albo przez otwory na śruby spróbuj rozbroić środek bębna. Gdzieś w necie jest manual robienia bębnów w punto. Ponoć są podobne jak w pandzie.
Chyba, że masz opcje zamiany na tarcze, to wymieniaj a bębny na szmelc!

Jeśli się myliłem to przepraszam... W niektórych autach do zdjecia bebna trzeba odkrecic lożysko poprostu dlatego pisałem, ze jest takie prawdopodobienstwo. Za wprowadzenie w blad co do Pandy jeszcze raz przepraszam.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#14  Postprzez Deacon » Śr 0:10, 14 lis 2012

zamowilem juz komplet bebnow ze wszystkim. auto potrzebne i nie mam czasu szukac tarcz od 100HP. mam nadzieje, ze to bedzie to :)
Deacon
Admin na emeryturze

Numer postu:#15  Postprzez OsiemKilo » Śr 8:49, 14 lis 2012

Linki do ręcznego też?
OsiemKilo
Maniak