Problem spalanie, stukanie, silnik

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Problem spalanie, stukanie, silnik

Numer postu:#1  Postprzez Raivar » Pt 12:56, 28 wrz 2012

Witam!

Posiadam Fiata Panda z 2004 roku i jestem jego pierwszym właścicielem, więc znam całą historię jego chorób i leczenia. Panda ma silnik 1.2 benzyna + LPG (gaz jednopunktowy – taki wyjechał z salonu).
Od dłuższego już czasu nie potrafię poradzić sobie z kilkoma problemami, które utrudniają wygodne i sprawne korzystanie z samochodu.
Poniżej opisuję problem, z którym nie daję sobie rady i bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.

Wymieniłem pompę paliwa, ponieważ stara pompa przestała działać, ale problem był już wcześniej.
Pandzioszka nie chciała palić na zimnym silniku za pierwszym razem od dłuższego czasu. Zwykle motor uruchamiał się po trzeciej próbie odpalenia.
W tej chwili jest problem z odpaleniem motoru na benzynie; na LPG chwilkę kręci i odpala.
Przy jeździe na benzynie szarpie silnikiem; na skrzyżowaniu, jak startuję, samochód pod obciążeniem przygasa, chwilowe spalanie jest na poziomie 25 litrów/100km, po przejechaniu jakichś 500m stopniowo spalanie spada do poziomu 8 litrów/100km (przy prędkości około 100km/h).

Jedyne co zauważyłem, to wyleciała z mocowania śruba od filtra powietrza, dzisiaj w zakładzie ją przykleję.
Raivar
Świeżak

Panda: 1.2 benz+LPG, 2004

Re: Problem spalanie, stukanie, silnik

Numer postu:#2  Postprzez Pawell82 » Pt 14:01, 28 wrz 2012

Prawdopodobnie sonda się popsuła lambda, ale trzeba samochód na komputer podłączyć i zobaczyć co Pandzie dolega .
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : viewtopic.php?f=45&t=2851
Pawell82
Księżycowy Jimm

Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011
Imię: Paweł

Numer postu:#3  Postprzez Raivar » Pt 14:26, 28 wrz 2012

Pobrałem oprogramowanie z tej strony http://www.multiecuscan.net/Default.aspx
Co jeszcze muszę mieć? Jaki kabel? I czy jakiś interfejs też muszę mieć/kupić?
Jeżeli możecie, to dajcie jakąś stronę, czy coś, żeby od razu mógł pobrać/kupić.
Raivar
Świeżak

Panda: 1.2 benz+LPG, 2004

Numer postu:#4  Postprzez zamberek » Pt 17:14, 28 wrz 2012

A co z świecami, przewodami i cewkami? Kiedy były wymieniane?
A co oprócz oprogramowania powinieneś mieć polecam ten wątek tu wszystko znajdziesz: viewtopic.php?f=12&t=1170
Ostatnio edytowano N 18:38, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#5  Postprzez Romix13 » Pt 17:31, 28 wrz 2012

Raivar napisał(a):Witam!

Posiadam Fiata Panda z 2004 roku i jestem jego pierwszym właścicielem, więc znam całą historię jego chorób i leczenia. Panda ma silnik 1.2 benzyna + LPG (gaz jednopunktowy – taki wyjechał z salonu).
Od dłuższego już czasu nie potrafię poradzić sobie z kilkoma problemami, które utrudniają wygodne i sprawne korzystanie z samochodu.
Poniżej opisuję problem, z którym nie daję sobie rady i bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.

Wymieniłem pompę paliwa, ponieważ stara pompa przestała działać, ale problem był już wcześniej.
Pandzioszka nie chciała palić na zimnym silniku za pierwszym razem od dłuższego czasu. Zwykle motor uruchamiał się po trzeciej próbie odpalenia.
W tej chwili jest problem z odpaleniem motoru na benzynie; na LPG chwilkę kręci i odpala.
Przy jeździe na benzynie szarpie silnikiem; na skrzyżowaniu, jak startuję, samochód pod obciążeniem przygasa, chwilowe spalanie jest na poziomie 25 litrów/100km, po przejechaniu jakichś 500m stopniowo spalanie spada do poziomu 8 litrów/100km (przy prędkości około 100km/h).

Jedyne co zauważyłem, to wyleciała z mocowania śruba od filtra powietrza, dzisiaj w zakładzie ją przykleję.

przeglądnij trochę forum , bo jest kilka tematów o tym:
:szukaj: viewtopic.php?f=5&t=3390
:szukaj: viewtopic.php?f=3&t=3497
I tak jak zamberek napisał kup co potrzebne do pandy.
A jak uda Ci się już podpiąć pod kompa ,to zapodaj na forum screen loga z FESa
wtedy obadamy co dalej.. :)
Ostatnio edytowano N 18:37, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono linki.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#6  Postprzez Franek16i » Pt 19:01, 28 wrz 2012

spalanie normalne? sprawdz sonde:), ja u siebie wymienialem sonde oryginal nowka, odlaczylem pochlaniacz par paliwa, wymylem przepustnice, i gitarka, szarpac szarpie na benzie. jak jezdzisz na gazie non stop i przelaczysz na benzyne, to szarpie do 40 km na benzie, czasami wyjezdze ze 100-200 km na benzynie i problem znika, ale to najprawdopodobniej przepustnica bedzie z czasem do wymiany:P, a z odpaleniem odlacz pochlaniacz:) nic nie kosztuje:) pozniej sprawdz sonde:) przepustnice tez mozesz wymyc nic nie kosztuje:) oczywiscie mowie o wlasnej robocie;P
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#7  Postprzez johnydeep » Pt 19:22, 28 wrz 2012

No w koncu ktos poleca odlaczenie pochlaniacza poza mna:D a co do spalania mialem to samo, palil mi pewnie kolo 10 - 20 L na sto. Tankowałem ok 100 zł PB a teraz za 30 zl starcza mi na 2 miesiace :D. Juz mowie co bylo problemem :D. Masz 2 generacje w LPG, wiec posiadasz emulator sondy Lambda, jest to puszka, ktora oszukuje sterownik PB ze jedzie na LPG, w momemncie gdy przestaje dzialac ( uszkodzenie, zlacza, kable itp) sterownik PB odczytuje sygnaly sondy z pracy na LPG, a co za tym idzie dostaje bledne dane i rozjerzdza sie mapa PB!!!! Auto szarpie na PB, muli przerywa duzo pali, zle odpala. Walczylem z tym dlugooooo i naprawilem to dziadostwo :D i od prawie roku na PB jazda to sama radosc :D i pali wielkie nic..

Najlepszy program to FIATECUSCAN mozesz darmowe pobrac w zupełnosci wystrczy.

Na emulatorze masz diody, podczas pracy na LPG ma sie swiecic zielona dioda, na PB czerwona, a w momencie przerzucania na LPG przez 2-5 sek swieci sie zółta, a poznie zielona - mozesz to sprawdzic samemu bez jazdy do gaziarzy :)

W skrocie musisz zrobic:
- PODPIAC POD KOMPA po pierwsze
- sprawdzic przepustnice
- sprawdzic sonde
- sprawdzic LPG emulator sondy
- odpiac pochlaniacz
johnydeep
Aktywny

Panda: 2 x PANDA 1.1 turbo lpg 540 HP

Numer postu:#8  Postprzez Franek16i » Pt 20:02, 28 wrz 2012

po tych zabiegach mozna na nowo wgrac mu mapre czy cos takiego:P czy wyzerowac stara czy cos w tym stylu. nie wiem nie znam sie dokladnie. elektryk moj mi cos tam dlubal:P
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#9  Postprzez mija » Pt 21:20, 28 wrz 2012

Czy po rozgrzaniu poprawia się praca silnika?
Równiej pracuje?
Bo obok poruszonych problemów to to stukanie.... kiedy luz zaworowy sprawdzałeś?
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#10  Postprzez OsiemKilo » So 0:55, 29 wrz 2012

A mi według tematu nasuwa się spalanie stukowe... :roll:
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#11  Postprzez Zwierzak » So 6:43, 29 wrz 2012

Pompę kupiłeś oryginał czy najtańszą? Takie objawy może dać pompa o za małej wydajnośći. Poza tym po wymianie pompy i katowaniu silnika na II gen. LPG wypada skasować adaptacje.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Powrót do Mechanika - problemy techniczne