Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Numer postu:#151  Postprzez Franek16i » Wt 19:50, 04 wrz 2012

moja ostatnio pali kolo 8 w miesie waha sie od 7.8-do 8.7 zalezy jakie korki ile swiatel itp, instalacja na mikserze:P czyli na mieszalniku ? :P fakt mialem regulowany gaz wymieniany filtr i cos tam jeszcze przyregulowane:P takze jest dobrze:)
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#152  Postprzez victor89 » Śr 17:29, 05 wrz 2012

Styl emeryt kapelusznik (wieje pustką na koncie)
450km przejechane - 360km trasa 90km miasto (Varsovia) na 29L lpg.
6,4L Lpg :)
Sama trasa bez tych pieruńskich korków - znowu 6 byłaby osiągalna.

A muszę wymienić filtry.
Fazy ciekłej ma już 26 tys fazy lotnej 13tys.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#153  Postprzez mija » Cz 21:57, 06 wrz 2012

Dużo zależy od tankowania tzn od tego gdzie i wydaje się trudniej policzyć spalanie LPG niż benzyny bo różnie sa ustawione pistolety do gazu na stacjach.

Tankuje na Bliska, Lukoil, Orlen ew. inne sprawdzone przez znajomych lub prze zemnie stacje (nie polecam Shela przynajmniej w mojej okolicy)

Misiek apli różnie w zależności od stylu jazdy najwięcej w trasie 3 osoby jakieś nie za duże pakunki + klima i but do oporu tzn. tyle co na gazie daje radę według licznika 160 ale gps mówi, że raczej do 152 dochodzimy to 9,2LPG - tylko strasznie głośna listwa wtryskowa od 130km/h się robi

Ekonomicznie w miarę ale nadal raczej szybko to 7,5l lpg na 100km trasa - z klimą

Nie mam nigdy samego miasta zawsze cykl mieszany wychodzi między 7,6-8,4 zazwyczaj 8,2 nie zależnie czy żona czy ja choć okazuje się, że od czasu LPG żona jeździ mniej ekonomicznie niż ja.

Nie mam jeszcze doświadczenia z jazdą zimą gaz mam od wiosny.

Dopiero teraz wyczyściłem przepustnicę i krokowca i jak by inny samochód nie szybszy ale dynamiczniej wchodzi na obroty - jeździ odczuwalnie lepiej nie szarpie. Nie jest zamulony.

Instalacja to KME z takim niby droższym w serwisie ale wydajniejszym srebrnym reduktorem i wtryskami reg - wtryski jak już pisałem głośnawe :(
Chodzi bez problemów w pełnym zakresie obrotów, przepina się na gaz stosunkowo szybko i nie odczuwalnie, już zaczyna się etap w aucie, że gorzej pracuje na benzynie niż na gazie chociaż instalacja jest w aucie od niedawna.
Bardzo kiepski wskaźnik poziomu LPG generalnie trzeba jeździć na licznik :(

Jazda nawet gdyby spalał 10lpg wychodzi mi taniej niż na kolegi Saxo w dieslu które jakieś ekstremalnie niskie ma spalanie ale wychodzi koło 30zł za 100km oszczędnej jazdy bez klimy.
U mnie to jakieś 26zł z paliwem na rozruch max przy najwyższym zanotowanym spalaniu :)

aaaa i bez klimy trasa 120-130 km / h to wyszedł 7,2 ale to było zanim wyczyściłem przepustnicę.

aaa 2222 i autko wydaje się na gazie gorzej jeździć z dużymi prędkościami tzn. do 140 jest ok później słabo przyśpiesza słabo jedzie i do 140 to tak 2/3 pedału gazu muszę wcisnąć, a później ciśniesz ciśniesz i niewiele to daje po za spalaniem podejrzewam, że kończy się wydajność wtryskiwaczy ale generalnie te maksymalne prędkości to na autobahnen w drodze na wakacje, a w pl za dużo się nie da więc muszą te wtryski wystarczyć :)

aaaa 33333 i cały czas wożę ze sobą odważnik tzn. pełen bak bp tak mi polecił montujący lpg tankuje bp do full jak mi sie na odpalaniu zużyje do połowy baku to dolewam do pełna, po przeczytaniu postów osób które mają problem z pompą mogę wozić ten odważnik :)
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#154  Postprzez Worczynski » Pt 9:50, 07 wrz 2012

@mija:
Jeśli auto traci mapę benzynową, znaczy się jeździ gorzej na brynie niż na gazie polecam regulację, albo ma za ubogo, albo za bogato na gazie. Już tłumaczę, kiedy masz za bogato na gazie sterownik benzynowy koryguje mapę benzynową, żeby w jego mniemaniu skorygować dawkę paliwową. W efekcie masz rozjechane mapy benzynowe, podczas gdy na gazie jest super. Miałem podobny problem i musiałem przed przeglądem pojeździć koło 100km na benzynce, żeby sterownik bryny złapał właściwe nastawy i wobec niego wyregulował mi gazer LPG tak, że mapa benzynowa nie traci wigoru :)

Wtryski LPG nie są niestety bezszelestne, REGI dość klepią, ale jeśli uważasz, że głośno wbij do auta z LandiRenzo z wtryskami MED, to jest najgorsze z najgorszych klepanie :) Moje AC W01 są stosunkowo ciche, słychać coś tam, ale nie przebijają się przez klepiące zawory :) I napewno nie jesteś Pandą w stanie wyczerpać wydajności wtryskiwaczy, REG mają minimum 20kilka koni z garnka wydajności, samochód na LPG po prostu tak ma, że blisko maksimum jedzie wolniej niż benzyna, zresztą w Pandzie przyśpieszenie od 130-150 trwa wieczność to różnica chyba nie tak wielka :)

Nawiasem: u mnie zwróciło się już 1700 złotych, jeszcze 600 i jestem na zero po montażu LPG :) 5 miesięcy, czyli co miesiąc 340złotych mniej niż analogicznie na brynie :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#155  Postprzez mija » Pt 11:09, 07 wrz 2012

Worczynski

Cześć
Myślę, że nie chodzi mi tyle od rozjechanie mapy benzyny ile o to, że wtryski mniej pracują jak pojeżdżę na benzynie ze 30km bujając go w obrotach to te lekkie szarpnięcia między 2a3tysiącami obrotów ustają i chodzi jak trzeba.

Jeśli chodzi o hałas to ja nie mam niczego na ścianie grodziowej - było tak że woda z podszybia skapywała mi na ten dywanik (oryginalne wyciszenie ściany grodziowej) który trochę spuchł wywaliłem ten dywanik i czekają maty bolla z aluminiową folią ale jak jeździłem na BP nie było głośno i się za to nie zabrałem teraz się bardzo o to panda prosi ale jak patrze jakie jest dojście to mi się odechciewa :(

Notabene po modyfikacjach tych cycków z podszybia było lepiej z odprowadzeniem wody z podszybia ale ponieważ się nadal zapychały obecnie je wydłubałem i chyba już ich nie zamontuje teraz jest lepiej, a szybsza ewakuacja wody lepiej wpływa na brak korozji niż to że niby dzięki tym cyckom woda ma spływać nie po ścianie grodziowej.
mija
Profesjonalista

Numer postu:#156  Postprzez Dorian1.1 » Pn 17:09, 10 wrz 2012

Panda 1.1 tryb eco od6.3 -7l tryb normalny 7-8l tryb sport 10-13l sa to wartosci z jazdy w miescie gdy nie mialem problemow z instalacja gazowa.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#157  Postprzez czykit » Pn 20:59, 10 wrz 2012

Dorian1.1 napisał(a):Panda 1.1 sport 10-13l .

a ja myślałem że tylko "szatan" może 13l gazu wypić :hahaha:
Ostatnio edytowano Pn 22:11, 10 wrz 2012 przez Worczynski, łącznie edytowano 1 raz
Powód: literówka
czykit
Aktywny

Panda: van- lpg
Imię: a.....

Numer postu:#158  Postprzez victor89 » Wt 10:50, 11 wrz 2012

A ile pali w turbo mode przy dynamicznej jeździe po trasie Twój szatan czykit?
victor89
Klubowicz

Numer postu:#159  Postprzez czykit » Wt 13:33, 11 wrz 2012

w mieście zmierzone na 26l-200km jazda "sport"
trasa też dynamicznie 9l
czykit
Aktywny

Panda: van- lpg
Imię: a.....

Numer postu:#160  Postprzez victor89 » Wt 14:57, 11 wrz 2012

czykit napisał(a):w mieście zmierzone na 26l-200km jazda "sport"
trasa też dynamicznie 9l

To bardzo ładne spalanie :)
victor89
Klubowicz

Numer postu:#161  Postprzez mija » Śr 1:56, 12 wrz 2012

czykit napisał(a):w mieście zmierzone na 26l-200km jazda "sport"
trasa też dynamicznie 9l

To mało mało jak na osiągi bardzo mało, czapki z głów za tak udane mody które łączą codzienność z przyjemnością, a podobno nie ma rzeczy uniwersalnych ?
mija
Profesjonalista

Numer postu:#162  Postprzez Sebastian120 » N 20:48, 30 wrz 2012

Niedawno założyłem LPG i spalanie jest 20% większe niż na benzynie, udawało mi się schodzić na baku do 4,5 Pb, po wycieczce w bieszczady z Rzeszowa na trasie wyszło 5,7 gazu większość trasy to 70-80 km/h i troche serpentyn w bieszczadach jazda na 2. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze spalania.
Sebastian120
Świeżak

Panda: Dynamic 1.2 69km 2010r.

Numer postu:#163  Postprzez elitspro » Wt 19:11, 02 paź 2012

Mi na trasie wychodzi ok.6-6.5l oczywiście na gazie.
Obrazek
elitspro
Fanatyk na emeryturze

Panda: 1.1 Blue FL

Numer postu:#164  Postprzez Borys » Cz 13:50, 18 paź 2012

U mnie teraz spalanie wyszło 7,9 L/100km. 80% trasa ( jazda spokojna ) i 20% miasto. Zdecydowanie za dużo :(. W przyszłym tygodniu wizyta u gazownika. Wiem że już są chłodniejsze dni ale taki wynik strasznie mi sie nie podoba. Wmieście pewnie byłoby ponad 9 :facepalm:

Jak teraz wygląda to u was ? odczuliście aż taki większe spalanie o tej porze roku ? Dodam tylko ze latem spalanie wychodziło poniżej 7L udało się nawet zrobić raz 6,2 L
Mój żółty budyń viewtopic.php?f=45&t=2469
Borys
Leader Team

Panda: 1,2 69 KM LPG

Numer postu:#165  Postprzez Worczynski » Cz 17:15, 18 paź 2012

Ja tam nie zauważyłem zwiększonego spalania jeszcze, fakt faktem auto garażowane, więc nie traci tak temperatury i po odpaleniu jest na gazie praktycznie w 3s. A pali od 6,9 do 7,6. Nie umiem zrobić większego spalania. Po przeglądzie zawsze mam mniejsze niż większe, więc coś musieli popieprzyć :/ Bo z natury twoje 1.2 69km jest oszczędniejsze od mojego 1.1..
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...