Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?

Numer postu:#136  Postprzez Agent » Cz 15:36, 30 sie 2012

Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno! :rotfl:
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#137  Postprzez victor89 » Cz 15:40, 30 sie 2012

Agent napisał(a):Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno! :rotfl:

No to widzisz - moja pali podobne ilości LPG przy delikatnym traktowaniu.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#138  Postprzez Worczynski » Cz 17:24, 30 sie 2012

Agent napisał(a):Kamilo - chcę kupić Twoją Pandę! Jak tyle pali to biorę w ciemno! :rotfl:

Zamiast kupować Pandę weź wymień te waldemary ( valteki czerwone ) co siedzą u Ciebie pod maską. Precyzję dawkowania gazu mają na poziomie pompy ogrodowej, drugie weź zrób porządne strojenie i da się spalać mniejsze ilości gazu.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#139  Postprzez Vito » Cz 21:49, 30 sie 2012

Worczynski napisał(a):

Zamiast kupować Pandę weź wymień te waldemary ( valteki czerwone ) co siedzą u Ciebie pod maską. Precyzję dawkowania gazu mają na poziomie pompy ogrodowej, drugie weź zrób porządne strojenie i da się spalać mniejsze ilości gazu.

To ja dodam, że należałoby jeszcze cegłę z gazu ściągnąć ( takie przemyślenie po wielu wypowiedziach Agenta na forum :D )
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Numer postu:#140  Postprzez bobofrut » Cz 22:11, 30 sie 2012

Agent napisał(a):Czytam i czytam i po prostu nie wierzę w to co większość tutaj wypisuje. :hahaha:

No kurde, ja na trasie jadąc jak emeryt na piątce 90 km/h (przy wyprzedzaniu jedynie szybciej) ledwo schodzę do 7 L gazu / 100 km. A tu większość wmawia, że 7 L pali Panda w mieście, no litości... :rotfl:
Aha - po Olsztynie w cyklu miejskim (czasem jakaś krótka parokilometrowa trasa poza miasto) nie mogę zejść poniżej 9,7 L gazu / 100 km.
To co, moja Panda jest jakaś inna niż wasza? :roll:

Przy jeździe w trasie ok. 120 km/h to już spalanie przekracza 8,5 l / 100 km, także staram się jeździć przepisowo 90 km/h.

To może nie potrafisz jeździc :D :rotfl: :swir: a tak na serio to sporo Ci pali. Nie wiem czy ktoś ma cos z tego, że sklamie ile pali ze mniej itd bo to nie ma sensu. Ja podaje tutaj w miare na bierząco. Jechałem do zakopca, nie brało benzyny, dluga trasa, mniej wiecej wiem jaka średnia predkosc i wyszlo jak wyszlo, 6,8 Pandarii a mnie 7. 7,5 w mieście to tak normalny wynik mam tzn..w sumie jest to cykl mieszany. I wtedy jak wyjdzie taka srednia to mowie do siebie "o cholercia trzeba zwolnic bo w nast tygodniu będę musiał dokładac xd" .

Worczyński napisał(a):Zamiast kupować Pandę weź wymień te waldemary ( valteki czerwone ) co siedzą u Ciebie pod maską. Precyzję dawkowania gazu mają na poziomie pompy ogrodowej, drugie weź zrób porządne strojenie i da się spalać mniejsze ilości gazu.

Ja mam czerwone waldemary i nie mam z nimi problemu, przerywało mi - okazalo się ze kable, po wymianie jest git.
Pali mi Panda 7 l gazu, nigdy 8miu nie zaliczyłem :swir: . Ja wiem, że nei są to najlepsze wtryskiwacze gazu ale wiem po sobie, że też nie są najgorsze.

Fakt faktem, coś Agent musisz miec nie tak :P Ciekawe co powiesz jak raz mi spaliła 6l gazu (mega sie starałem ale jest to możliwe, chyba, że źle policzyłem benzynkę ale wątpię.)
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#141  Postprzez Worczynski » Pt 1:41, 31 sie 2012

Bobofrut, ja nie mam nic do waldemarów, o ile są odpowiednio skalibrowane. Mają przykrą cechę rozkalibrowywania się po jakimś dystansie, znacznie szybszą niż np OMVL Regfast i moje AC W01 :) Więc u Ciebie waldek jeszcze nie mówi nic złego ( bo instalacja świeża ), a u np Agenta, który pandę kupił z gazem może już nie trybić jak trzeba, bo na gazie już żyje trochę. Ja zauważyłem, że po powtórnym strojeniu wozidła znacznie przyjemniej się cyka na gazie, więc uważam za nieodzowne co 10-15kkm zjawić się u gaziarza i podregulować to i owo, a wtedy spalanie da się utrzymać w ryzach. O oczywistościach jak technika jazdy pisać nie będę, jak kogoś stać na palenie 9litrów LPG to pali tyle, ja wolę z mniejszą werwą jeździć, ale więcej.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#142  Postprzez Agent » Pt 11:12, 31 sie 2012

9 to ja bym chciał żeby mi paliła :swir: Byłem raz u gazownika z Pandą i tak mi na komputerze "wyregulował", że paliła ponad 11 l :roll: Wymienił mi wtedy przynajmniej filtry od gazu, dobre i to.
Wg mnie i tak dobrze, że mieści się w dyszce na sto, w porównaniu do 13-14 l w poprzednim moim aucie (Astra II 1.6 16v) to świetny wynik :mrgreen:
Agent
Wymiatacz

Numer postu:#143  Postprzez Worczynski » Pt 11:17, 31 sie 2012

Agent napisał(a):9 to ja bym chciał żeby mi paliła :swir: Byłem raz u gazownika z Pandą i tak mi na komputerze "wyregulował", że paliła ponad 11 l :roll: Wymienił mi wtedy przynajmniej filtry od gazu, dobre i to.
Wg mnie i tak dobrze, że mieści się w dyszce na sto, w porównaniu do 13-14 l w poprzednim moim aucie (Astra II 1.6 16v) to świetny wynik :mrgreen:

A jeździł z Tobą czy statycznie regulował? Ja bym na twoim miejscu, jak już nie masz gwarancji na LPG pojechał do jakiegoś sprawdzonego gaziarza, albo samemu douczył się i poregulował jak bozia dała :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#144  Postprzez Agent » Pt 11:25, 31 sie 2012

Samemu z kolegą też regulowaliśmy w czasie jazdy, mapa na benzynie pokrywa się z mapą gazu praktycznie. Na gazie nie ma zamuły, auto tak samo fajnie jedzie jak na benie, o ile o silniku 1.1 można mówić, że "jedzie".
Agent
Wymiatacz

Numer postu:#145  Postprzez victor89 » Pt 12:13, 31 sie 2012

Najefektywniejsze strojenie przebiega przy użyciu szerokopasmowej sondy AFR, czasami te wykresiki mogą się mylić dość mocno w stosunku do tego jaka jest rzeczywistość. Okazuje się że idealna mieszanka LPG/powietrze w 70% nie daje dobrego pokrycia mapy PB.
To chyba Ty Agent pisałeś że licznik pokazuje Ci bardzo zaniżoną ilość spalanego paliwa/100km co sugerowałoby zbyt bogatą mieszankę.
Być może też masz jakieś zagięcia i gaz nie ma swobodnej drogi od butli do silnika, lub bardzo brudny filtr powietrza.

Albo masz taki styl jazdy i nic już spalania nie zmieni :)
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#146  Postprzez bobofrut » Pt 13:06, 31 sie 2012

Worczynski napisał(a):Bobofrut, ja nie mam nic do waldemarów, o ile są odpowiednio skalibrowane. Mają przykrą cechę rozkalibrowywania się po jakimś dystansie, znacznie szybszą niż np OMVL Regfast i moje AC W01 :) Więc u Ciebie waldek jeszcze nie mówi nic złego ( bo instalacja świeża ), a u np Agenta, który pandę kupił z gazem może już nie trybić jak trzeba, bo na gazie już żyje trochę. Ja zauważyłem, że po powtórnym strojeniu wozidła znacznie przyjemniej się cyka na gazie, więc uważam za nieodzowne co 10-15kkm zjawić się u gaziarza i podregulować to i owo, a wtedy spalanie da się utrzymać w ryzach. O oczywistościach jak technika jazdy pisać nie będę, jak kogoś stać na palenie 9litrów LPG to pali tyle, ja wolę z mniejszą werwą jeździć, ale więcej.

Ja co 10tyś jeżdzę do gazownika na regulację i jest na razie ok. Ogólnie to wtryski się wymienia..a nie jeździ na jednych 5lat, bo one tyle nie będą sprawnie pracowały, zwłaszcza Waldki, mają jakąś tam żywottnośc i tyle, wymiana jest tania i to jest plus w minusie ;)
Ja na miejscu Agenta bym wymienił wtryski http://allegro.pl/listwa-valtek-4-cyl-oryginalnie-kalibrowana-i2569578772.html
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#147  Postprzez Borys » Pt 17:32, 31 sie 2012

Zakładając gaz do Albei gazownik zdecydowanie odradził wtryskiwacze Valtek czerwone. Miałem je zamontowane w matizie i były problemy. Decydując się na montaż instalacji LPG w Albei polecił Magic Jet i wszystko już było ok. Wiadomo zakładając już gaz do Pandy zdecydowałem się na Hany i jak na razie super. Ale ja osobiście odradzam Valteki. Jeżeli nie chcesz mieć problemów z LPG nie oszczędzaj na poszczególny elementach instalacji.
Mój żółty budyń viewtopic.php?f=45&t=2469
Borys
Leader Team

Panda: 1,2 69 KM LPG

Numer postu:#148  Postprzez Agent » Pt 17:39, 31 sie 2012

Ja kupiłem furę to już miała założoną instalacje LPG. Ze swoich obliczeń wnioskuję, że auto na gazie zrobiło ok. 60-80 tys. km.
Agent
Wymiatacz

Numer postu:#149  Postprzez bobofrut » Pt 21:10, 31 sie 2012

Agent napisał(a):Ja kupiłem furę to już miała założoną instalacje LPG. Ze swoich obliczeń wnioskuję, że auto na gazie zrobiło ok. 60-80 tys. km.

To już valteki do wywalenia. Takie slyszałem opinie. Kupisz droższe to trochę dłużej pochodzą ale tez nie wiadomo ile. :ok:
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Numer postu:#150  Postprzez Agent » Pn 0:28, 03 wrz 2012

Zatankowałem kilka dni temu do pełna, do pustego baku. Weszło 30,79 l gazu. Wyjeździłem do końca, zrobiłem 355 km 100 % po mieście. Średnia wyszła uwaga uwaga... 8,67 l / 100 km :shock: :shock: :shock: Jeszcze nigdy tak mało mi nie spalił w cyklu miejskim, pewnie coś na benzyniarni nie tak nalali, albo wyjątkowo dobry gaz był :D Fakt, że większość tych kilometrów zrobiłem raczej spokojnie, chociaż było kilka sprintów i "przewozów" po mieście... No nic, będę obserwował dalej :mrgreen:
Agent
Wymiatacz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźne tematy...