problemy z zapłonem??

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Numer postu:#16  Postprzez Zwierzak » Pn 13:18, 06 cze 2011

Chodzi o to że sterownik LPG może mieć usterke, która powoduje zakłócanie pracy cewki co jakiś czas.

Jakbyś potrzebował schemat wiązki silnika żeby sprawdzić przewody cewek to pisz
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#17  Postprzez Sotkin » Pn 19:56, 06 cze 2011

Dla mnie to jakiś dziwny mechanik w tym ASO. Jeżeli, jak piszesz, mechanik skonkludował, że jest to usterka Cewki 2, po czym zamienia je miejscami, to dla mnie jest to nielogiczne. Moim zdaniem walnięta jest właśnie ta cewka i należy ją wymienić, a przynajmniej podmienić na próbę. Cewki, jak pisali koledzy powyżej, nie zawsze padają definitywnie, a właśnie potrafią okresowo mieszać w zapłonie. Co do ECU, to uważam że za szybko wydałeś pieniądze.
Sotkin
Aktywny

Panda: 1.1 2003 VAN

Numer postu:#18  Postprzez boguslaw621 » Śr 9:24, 08 cze 2011

Witam ponownie,

trochę to trwało ale mam też inne obowiązki. Ale od początku: opisana przez nie usterka po głębszym zastanowieniu występowała tylko przy "mocnym" nagrzaniu silnika. Więc w pierwszej kolejności cewka. Po wymianie wszystko jest ok. Mam nauczkę, od tej pory najpierw konsultacje na forum, a dopiero potem paluchy w silnik. Szacunek dla kolegów z forum i wielkie dzięki za fachowość. Przy okazji załączyłem kilka zdjęć mojego Misiaka.

pozdrawiam,
boguslaw621
boguslaw621
Świeżak

Panda: 1.2 dynamic

Numer postu:#19  Postprzez Zwierzak » Śr 9:27, 08 cze 2011

Cieszę się, że mogliśmy pomóc :) Jak przez dłuższy czas bedzie ok to znaczy, że trafiona diagnoza :)
Zwierzak
Maniak

Re: problemy z zapłonem??

Numer postu:#20  Postprzez mariansmi » Śr 22:55, 09 maja 2012

Witam. Mam podobny problem z Panda 1.1 2007 rok. Szarpie na rozgrzanym silniku jechac nie idzie. Kontrolka silnika oswieca sie i po kilku dniach gasnie. Po podpieciu komputera wyszlo cewka nr 1 do wymiany. Wymienilem cewke na nowa , kable , swiece i problem dalej jest. Co robic?
mariansmi
Świeżak

Panda: 1.1

Numer postu:#21  Postprzez zamberek » Cz 9:06, 10 maja 2012

To Twój pierwszy post, więc dobrze by było się przywitać, a do tego jest odpowiedni dział.
Dobrze by było jak byś jeszcze coś więcej napisał o swoim misiu np. jaki przebieg, czy posiadasz LPG? bo to też jest ważne.
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#22  Postprzez xswqaz » So 23:02, 19 maja 2012

Witam,
I u mnie pojawił się podobny problem. Auto działa prawidłowo w zakresie obrotów 0 – ok 2200-2400. Gdy próbuje wykręcić go na wyższe obroty zaczyna szarpać autem i zaświeca się żółta kontrolka silnika. Byłem dzisiaj u mechanika, podpiął auto do komputera i nie wykrył żadnych błędów. Jedyne co zdiagnozował, to to, że przy wyjściu na wysokie obroty odcinany jest dopływ paliwa. Podejrzewa centralkę sterowania wtryskiem. To dość drogi element, więc wole dobrze przemyśleć jego ewentualną wymianę. Stąd moje pytanie, co jeszcze warto sprawdzić?
Dodam na koniec, że awaria pojawiła się po nieudolnym myciu chłodnicy myjką ciśnieniową. Coś mogło zawilgnąć. Sprawdziłem już przewody wysokiego napięcia, wyciągnąłem je wysuszyłem suszarką, ale bez efektu. Zaraz po myciu opisane wyżej objawy występowały przy niższych obrotach.

Dane techniczne:
Fiat Panda 1.1 benzyna 2003r., przebieg ok 185tyś.
Z góry dziękuje za pomoc!
xswqaz
Świeżak

Panda: 1.1 VAN

Numer postu:#23  Postprzez Mig » So 16:43, 02 cze 2012

Witam. Podepnę moją usterkę pod ten wątek. Otóż dzisiaj po przejechaniu około 90 km zaświeciła się kontrolka silnika EOBD. Auto nie traciło przy tym obrotów, po prostu silnik zachowywał się normalnie. W drodze powrotnej spokój około 70 km i powtórka z rozrywki. Po zatrzymaniu i ponownym odpaleniu spokój na kilkanaście km i znowu świeci się kontrolka. Znów zatrzymanie, ponowne odpalenie, chwila spokoju, znów kontrolka. Przy tym silnik chodził na normalnych obrotach, auto nie traciło przyspieszenia. Wyraźnie dopiero po przejechaniu pewnej ilości km kontrolka się zapala. Co to może być? Pomoże ktoś?
Mig
Bywalec

Numer postu:#24  Postprzez Szopek » So 16:52, 02 cze 2012

Podjedź do kogoś kto może podłączyć Ci auto pod kompa, jak wywalało błąd to powinno coś pokazać.
Szopek
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.3 M-jet (Black&Yellow edition)
Imię: Kamil

Numer postu:#25  Postprzez Zwierzak » So 17:57, 02 cze 2012

Tak jak pisze kolega Szopek. Zacznij od diagnostyki co to za ustarka, bo tak to jest wróżenie ze szklanej kuli.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Numer postu:#26  Postprzez Mig » So 19:52, 02 cze 2012

Orientujecie się ile taka diagnostyka może kosztować? Niestety kolega w warsztacie nie ma odpowiedniego programu do Fiata i trzeba będzie szukać gdzie indziej... Zastanawiające jest też to, że jak jeżdżę po Wrocławiu (około 15 km w jedną stronę), problemu nie ma. Objawił się na trasie i wyraźnie mają na to wpływ zrobione kilometry.
Mig
Bywalec

Numer postu:#27  Postprzez Zwierzak » So 20:11, 02 cze 2012

Kabel KKL na allegro 35 PLN z wysyłką i do tego darmowa wersja FiatEcuScan - wystarczy, żeby zobaczyć co za błąd.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Numer postu:#28  Postprzez Mig » Wt 12:14, 19 cze 2012

Panda pojeździła po wertepach i przy następnej jeździe kontrolka już się nie świeciła i nie świeci do dzisiaj. Zgłupiałem. Czy to kwestia jakichś styków?
Mig
Bywalec

Numer postu:#29  Postprzez moszczu » Cz 12:20, 12 lip 2012

Podepnę się do tematu. Panda 1.1 2003 r. Odpalając auto silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach (zapala się kontrolka EOBD) dopiero po chwili silnik zaczyna normalnie pracować, przy zimnym silniku czuć że auto przerywa, na rozgrzanym silniku już trochę jest to mniej odczuwalne. Podczas diagnostyki FES wykazał błąd cewki 2 i 3, więc na pierwszy rzut poszły kable WN, następnie wymieniłem cewki i dalej to samo :(
Wczoraj auto znów odmówiło posłuszeństwa, a mianowicie silnik kręcił a nie chciał odpalić, dopiero po jakichś 2 godz załapał i zaczął znów "telepać", już brak mi pomysłów co może być nie tak. Dziś auto odpaliło normalnie, podjechałem zaraz do mechanika i znowu to samo, auto kręci a nie chce odpalić, mechanik mówił, że prawdopodobnie padł sterownik wtrysku :(

Panowie pomóżcie bo nie wiem co robić, bo mogę wydać duże pieniądze na centralkę, której wymiana może okazać się zbędna.

pozdro
moszczu
moszczu
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.
Imię: Michał

Numer postu:#30  Postprzez moszczu » Śr 20:52, 18 lip 2012

Witam. Autko już naprawione :) Co się okazało, padł sterownik silnika tak jak przypuszczałem. Wczoraj wykręciłem sterownik (przedtem najpierw odkręciłem klemę) i zawiozłem do regeneracji.
Dziś odebrałem, założyłem i auto chodzi tak jak powinno :)
moszczu
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Blue Actual 2003r.
Imię: Michał

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne