opony - czas na zmianę?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

opony - czas na zmianę?

Numer postu:#1  Postprzez Kamillo » N 12:52, 13 maja 2012

Witam i jeśli temat nie jest we właściwym dziale, to proszę Moderatorów o przeniesienie:)

W zeszłym tygodniu w dni, kiedy temp. poszybowała w okolice +30 st C Żona skarżyła się, że przy trochę mocniejszym naciskaniu pedału hamulca opony zaczynają wydawać piski. przejechał się Pandą i... fakt, do granic działania ABS'u jeszcze daleko, a opony popiskują. szybszy wjazd na rondo i efekt ten sam - słychać popiskiwanie.

W naszej Pandzie - obeny przebieg 48007 km - są opony od nowości: wybita data 29 tydzień 2004. jakby na to nie patrzeć guma swoje lata ma i pomimo pokaźnego jeszcze bieżnika zastanawiam się na zmianą. niby opony wyglądają dobrze - myślę tu o ściance bocznej - nie ma jakichś wyraźnych "ran" i popękania, ale lekkie zmarszczki się pojawiają. Stąd dwa pytania:

1. sugerujecie że to dobry czas na zmianę gum?
2. jeśli wymiana to nie ukrywam, że zastanawiam się nad dwoma modelami:

a) Fulda EcoControl 155/80 R 13 79T (bo bardzo dobrze sprawdziły sie w moim poprzednim Punto IIFL)
http://www.salon-opon.com/index.php?str ... na&id=6894

b) Semperit Comfort-life2 155/80 R13 79T
http://1234opony.istore.pl/pl/semperit- ... rtner=1984

każda opinia będzie cenna:))
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Re: opony - czas na zmianę?

Numer postu:#2  Postprzez marco80 » N 13:07, 13 maja 2012

Górna granica używania opon to niby 8 lat(właśnie ze względu na starzenie się gumy)wszystko zależy od kasy i podejścia do bezpieczeństwa moim zdaniem jeszcze sezon by wytrzymały tym bardziej że małżonka nie wyciska z autka ostatnich soków a jeżeli chodzi o oponki to nr 1
marco80
Specjalista

Panda: C2 VTS
Imię: marek

Numer postu:#3  Postprzez t-przemek » N 13:07, 13 maja 2012

a jaki model opony masz teraz na aucie?? bo to zależy do producenta i rodzaju zastosowanej gumy. W moim wcześniejszym aucie również miałem opony, które piszczały przy byle przyśpieszeniu, delikatnym do hamowaniu i nieco dynamiczniejszym wejściem w zakręt, a na bruku to już wgl był koszmar, a sytuacje potęgowały również wyższe temperatury. (Później podam ci producenta tych opon) Ja na twoim miejscu nie zmieniał był tych opon, tylko dlatego, że piszczą :) za duży wydatek dla takiej pierdoły, żeby przestały piszczeć :) chyba, że naprawdę cię to aż tak wkurza :D
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Numer postu:#4  Postprzez Kamillo » N 13:15, 13 maja 2012

założone są obecnie ContiEcoContact 3. i akurat ja mam złą opinieo Conti.
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#5  Postprzez Jarecki8810 » N 14:10, 13 maja 2012

Jeśli już koniecznie musi być taki rozmiar to ja bym kupił te:

http://www.salon-opon.com/opony/letnie/Uniroyal/RAINEXPERT/155-80R13/_o8791.html

Bo miałem je w innym samochodzie (i w innym rozmiarze) i dobrze trzymały. Również na mokrym.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Numer postu:#6  Postprzez Kamillo » N 14:22, 13 maja 2012

rozmiar powinen być ten: będą zakładane na felgi amuliniowe, więc bardzo poszaleć się nie da z rozmiarówką. też patrzyłem na te Uniroyale, ale nie znałem żadnej opinii, więc dzięki za słowo o nich.
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#7  Postprzez zamberek » N 15:10, 13 maja 2012

A z tego co ja wiem to opona już po 5 latach użytkowania traci swoje właściwości i parcieje, tak woęc na opone 5-6 lat to w zupełności wystarczy ;) Chociaż są ludzie co jeżdżą po 10 na jednych oponach ;) moje też już popiskują jak jest cieplej a opony są z 09/08 ale nie przeszkadza mi to ;)
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#8  Postprzez Jarecki8810 » N 15:42, 13 maja 2012

Kamillo napisał(a):rozmiar powinen być ten: będą zakładane na felgi amuliniowe, więc bardzo poszaleć się nie da z rozmiarówką. też patrzyłem na te Uniroyale, ale nie znałem żadnej opinii, więc dzięki za słowo o nich.

A już masz te felgi czy będziesz dopiero kupował?
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Numer postu:#9  Postprzez bombel » N 16:28, 13 maja 2012

Kamillo napisał(a):założone są obecnie ContiEcoContact 3. i akurat ja mam złą opinieo Conti.

też mam te koła od nowości :oops: niestety one tanie nie są (jeśli chodzi o zakup nowych) a co do ich jakości to pozostawiają wiele do życzenia szczególnie na mokrej nawierzchni już pare/parenaście razy na nich się przejechałem po mokrym asfalcie - brak ABS-u niestety i jazda jak na sankach :P

u mnie koła niestety dot ..03 i nalatane 60k, miałem w tym roku zmieniać ale z uwagi na ceny nowych gum jeszcze się powstrzymałem, na własne ryzyko mam świadomość że moje gumy mają już o zgrozo 9lat ale na wyważaniu po oględzinach oprócz tego że 2003r produkcji gość mówił że o dziwo wyglądają ok no tylko ten dot ..03 straszy :P

Na nast sezon juz raczej się nie obejdzie bez wydatków, polecano mi Uniroyal RainExpert i to już od kilku osób, niestety lub stety Pani mi zawołała początkowo 186zł/szt ale jak zobaczyła moją mine to rzuciła że ewentualnie za 180zł/szt - i tak sporo :/

widze że na necie chyba trzeba będzie kupić, zapłacić te 60zł za założenie i wyważke i tyle :D i tak będzie taniej niż 4x180zł z założeniem u nich i wyważaniem GRATIS :zakrecony:

a tutaj są najtańsze gumy na necie

http://www.naszeopony.pl/

tu za Uniroyal-e chcą 131,86zł także cena już bardzo sympatyczna
bombel
Maniak

Panda: 1.1 + NOS ;)
Imię: Sebastian

Numer postu:#10  Postprzez Kamillo » N 17:21, 13 maja 2012

Jarecki8810 mam te felgi - dostałem z oponami od poprzedniego właściciela.
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#11  Postprzez Dreamcatcher » N 17:32, 13 maja 2012

Bomblu: co do uniroyali to mówimy o 13"? jeśli wyjdzie plan co by w tym roku kupić ale to na przyszły rok miał bym parę letnich na sprzedaż. kupione i założone rok temu. Akurat by na tył były.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#12  Postprzez bombel » N 21:23, 13 maja 2012

Dreamcatcher napisał(a):Bomblu: co do uniroyali to mówimy o 13"? jeśli wyjdzie plan co by w tym roku kupić ale to na przyszły rok miał bym parę letnich na sprzedaż. kupione i założone rok temu. Akurat by na tył były.

Taa o 13stkach ja nie planuje póki co zmieniać rozmiarówki, zagmatwałeś trochę opis ale wnioskuję że ew 2szt miałbyś na zbyciu :?:
bombel
Maniak

Numer postu:#13  Postprzez Dreamcatcher » N 21:33, 13 maja 2012

parę czyli jak słusznie wnioskujesz sztuk dwie. chyba że na alusy nie zdobędę kasy to nie. po wakacjach więcej wiedział będę.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#14  Postprzez bombel » N 21:36, 13 maja 2012

Dreamcatcher napisał(a):parę czyli jak słusznie wnioskujesz sztuk dwie. chyba że na alu nie zdobędę kasy to nie.

no zobaczymy, ja też prawdopodobnie będe planował zakup na wiosne 2013 :D także jeszcze daleko czasowo to wychodzi i jak wiemy do tego czasu wieeeeeeeeele się moze zmienic, jak cos bedzie w temacie to pewno sie jakoś zgramy ew :ok:
bombel
Maniak

Numer postu:#15  Postprzez Kamillo » So 21:30, 06 paź 2012

szybkie odświeżenie tematu: ponieważ na wiosnę Panda musi dostać nowe butki letnie dlatego proszę o opinię co do opon. a że planuję ich zakup teraz, na koniec sezonu letniego to proszę o Wasze zdanie. nie ukrywam też, że mam swoje trzy typy:

1: znane na Forum Uniroyale: http://1234opony.istore.pl/pl/uniroyal- ... rtner=1984

lub

2: Fuldy, które miałem kiedyś wPunti II FL: http://1234opony.istore.pl/pl/fulda-eco ... rtner=1984

oraz

3: model Fuldy o którym nie słyszałem żadnych opinii: http://salon-opon.com/index.php?strona=opona&id=6929
(tu tylko opona poglądowa, bo to nie ten rozmiar, oczywiście szukałbym 155/80 R13)

i proszę nie przekonywać mnie do żadnych Toyo, Falkenów, a zwłaszcza Continentali (bo te ostatnie to najgorsze dziadostwo...). Wyboru dokonam z pośród tych trzech przedstawionych w poście.
dzięki za opinię i pomoc:)
Kamillo
Instruktor

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne