zamarznięta benzyna!!! czy też wyrób benzynopodobny...

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

zamarznięta benzyna!!! czy też wyrób benzynopodobny...

Numer postu:#1  Postprzez Kamillo » Pn 20:18, 06 lut 2012

Panie i Panowie, proszę o uwagę!

dziś rano moje Bravo odpaliło (za 3 zakręceniem wału), silnik popracował jakieś 8-9 sek i zgasł. dalsze próby uruchomienia nic nie dały. po powrocie z pracy ponownie zacząłem próby odpalenia:

przekręcam kluczyk, słychać szum pompy, uruchamiam rozrusznik i.... nic. mogłem tak kręcić i kręcić i nic. podpiałem sie pod akumulator kolego (1.9 TDI) i też nic.

ponieważ wszystko wskazywało na zamarznięte paliwo, dlatego też poszła w ruch opalarka - w komorze silnika, tam gdzie się dało podgrzaliśmy trochę przewody, okolice kolektora ssącego, sondę Lambda i po 4-5 minutach, silnik zaskoczył ledwie przekręciłem kluczyk i... po 1-1,5 sekundy zgasł.

wygląda więc, że rozmroziliśmy trochę benzyny (??? no właśnie, benzyny???), przepalił co było do spalenia i zgasł....

teraz mam problem: nie wiem co za g...o mam w baku (3/4!!!), nie mogę odpalić autka, jutro będę próbował dogadać się z mechanikiem od kumpla (tego od opalarki) i wstawić Bravko do jego zakładu/garażu na dzień i noc.... niech się rozmrozi.

teraz pytanie: jeśli się rozmrozi to co powinienem dalej zrobić:

1. dolać do pełna Pb98 na jakimś BP, Orlenie, czy Lotosie
2. czy, albo raczej co, wlać z dodatków do baku?

stajcja na krótej ostatnio tankowałem - a było to 29 stycznia - to Krab (czy też Crab) w Pawłowicach Śląskich... jak będę następnym razem na Śląsku to wpadnę tam i zrobię im syf.... wiem, to nic nie da, ale może mi trochę ciśnienie spadnie.... K...a, człowiek płaci ok. 5,6 za litr i jeszcze takie g....o sprzedają? oszuści i złodzieje!
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Re: zamarznięta benzyna!!! czy też wyrób benzynopodobny...

Numer postu:#2  Postprzez Miro » Pn 20:23, 06 lut 2012

Zatankował do pełna na orlenie i dolał trochę Bryny (denaturatu) do baku :D
Miro
Maniak

Imię: Mirek

Numer postu:#3  Postprzez marco80 » Pn 20:27, 06 lut 2012

Wątpie w zamarznięte paliwo(to nie diesel) na listwie wtryskowej powinieneś mieć zaworek służący do odpowietrzania jej nacisnij i zobacz co z niego wylatuje w pandzie jest więc myślę że w bravo też powinie być a wodę wiąże najlepiej (jagodzianka na kościach)czyli denaturat
marco80
Specjalista

Panda: C2 VTS
Imię: marek

Numer postu:#4  Postprzez Kamillo » Pn 20:31, 06 lut 2012

marco80 - w Bravo T-JET silnik jest tak zabudowany, że ja tam nawet listry wtryskowej nie widzę. dziś ciemno i zimno więc nic już nie zrobię - zobaczymy co przyniecie jutrzejsze popołunie....
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#5  Postprzez Zwierzak » Pn 20:33, 06 lut 2012

Benzyna to na pewno CI nie zamarzła tylko "ulepszacze" dodane do niej. Jak rozmrozisz dodaj litra denaturatu i powinno pomóc
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#6  Postprzez Kamillo » Pn 20:37, 06 lut 2012

masz rację Zwierzak - oczywiście, że nie benzyna w czystej postaci - ta pewnie zamarza przy min -100 st C. po prostu kupiłem bardzo "chrześciajńskie" paliwo.... aż mi się płakać chce...
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#7  Postprzez marco80 » Pn 21:01, 06 lut 2012

Wiem gdzie jest ta stacja a kawałek dalej masz Shella w Warszowicach no chyba że już na oparach jechałeś :D
marco80
Specjalista

Panda: C2 VTS
Imię: marek

Numer postu:#8  Postprzez Kamillo » Pn 21:04, 06 lut 2012

miałem niemal nic w baku, kończyłem ferii zimowe i na wszelki wypadek wjechałem, żeby sobie kłopoty nie zrobić... a tu masz...
Kamillo
Instruktor

Numer postu:#9  Postprzez seba222 » Wt 6:22, 07 lut 2012

Jeżeli masz aż tak "chrześcijańską" benzynę, że zamarzła, to najpierw sprawdź filtr paliwa, czy przypadkiem on nie zamarzł sam. Poza tym właśnie najlepiej włóż do garażu i czekaj niech odtaje, a to co masz w baku to najlepiej ściągnąć całkowicie - szkoda na tym nawet jeździć. Następnie zalej czymś normalnym i sprawdzonym.

Znajomy ma co prawda diesla, ale od tygodnia auta nie może uruchomić, bo zapala i po 1-2 sekundach gaśnie. Okazało się, że woda zamarza w filtrze paliwa - już wymienił drugi a teraz żałuje, że całego paliwa nie spuścił już po pierwszej podmiance i nagrzaniu w garażu.
Seba222
-----------------------------
seba222
Aktywny

Panda: Fiat Panda 2011 1,2 B+LPG DYNAMIC
Imię: Seba

Numer postu:#10  Postprzez Kamillo » Wt 11:23, 07 lut 2012

seba222, w Bravo nie ma filtra paliwa - tylko przy pompie w baku, jest taka siatka przed ssakiem. ale najprawdopodobniej jutro wieczorem pójdzie do znajomego mechanika od mojego kumpla i będzie się dogrzewał... i rzeczywiście w rozmowie z mechanikiem wspominaliśmy już o wyrzuceniu tej niby-benzyny i czyszczeniu tej siatki.,...
Kamillo
Instruktor

Powrót do Luźne tematy...