Kupno nowej skrzyni biegow

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Kupno nowej skrzyni biegow

Numer postu:#16  Postprzez victor89 » Cz 21:30, 08 gru 2011

victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#17  Postprzez Dreamcatcher » So 12:54, 10 gru 2011

skrzynie od Grande Punto raczej nie ma możliwości by przypasowała? właśnie w 14 95KM (od 2006r) były właśnie skrzynie 6-biegowe).
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#18  Postprzez victor89 » Wt 13:24, 13 gru 2011

Skrzynia biegów kupiona.
Z anglika, 27 tys przebiegu, od silnika 1.2 z roku 2009.
Trzeba jedynie zdemontować mocowanie do hydraulicznego sprzęgła i zamontować ze starej skrzyni mocowanie na linkę.
Dałem 800zł.
Montuje we środe lub czwartek gdyż wtedy będzie dopiero wolny warsztat bym mógł sobie pogrzebać :)
victor89
Klubowicz

Numer postu:#19  Postprzez Vito » Wt 23:13, 13 gru 2011

liczymy na fotki z operacji :)
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Numer postu:#20  Postprzez JDK » Wt 23:14, 13 gru 2011

Vito napisał(a):liczymy na fotki z operacji :)

i relacje z jazdy po przekładce :D
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
JDK
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Biała, Był Sunny, Było Cc 1.2, Było Bmw e36 coupe Jest Sej 1.4 16v 6 speed
Imię: Jędrek

Numer postu:#21  Postprzez victor89 » Śr 1:34, 14 gru 2011

Oooo, z fotkami mam nadzieje cokolwiek wyjdzie ;)
Raz już to robiłem, bo do wymiany sprzęgła zrzucałem skrzynię biegów. Mam nadzieje ze tym razem pójdzie szybko ;)
victor89
Klubowicz

Numer postu:#22  Postprzez victor89 » So 16:17, 17 gru 2011

Skrzynia biegów wymieniona :)
Zaczęliśmy z kolegą we czwartek o 17:30. Plan był prosty - do północy wyjechać do domu ;)
Starą skrzynię biegów zrzuciliśmy dokładnie w 2 godziny.
Musielismy ze starej skrzyni przełożyć mocowanie do poduszki, ramię do sprzęgła na linkę (oryginalnie w dawcy było sprzęgło hydrauliczne), wykręcić czujnik prędkości i włożyć kielichy przegubów.
Polegliśmy na wkładaniu kielichów. Są one wyposażone wblokady, zwane zegerami które zapobiegają wysuwaniu się kielicha ze skrzyni biegów. Pogięły nam się więc zawiesiliśmy pracę do dnia kolejnego, by rano dokupić brakujące elementy.

Z ciekawości rozkręcilismy starą skrzynię biegów na czynniki pierwsze. Okazało się że rozwaliło się łożysko wałka odbiorczego. Wieniec się posypał, kulki wyleciały - co było dalej możecie się domyślić :)

Drugiego dnia (piątek) o 13 nastąpił ciąg dalszy prac. Kielichy zostały włożone. Zamontowanie skrzyni biegów przebiegło troche gorzej niż zrzucenie, ze względu na kłopot z włożeniem skrzyni na miejsce i wyosiowaniem wszystkich otworów. Ciężkie jest to bydle i ciezko się wym manewruje, ale w końcu się udało :) Wszystko zostało podpięte, złozone.
Na sam koniec zalaliśmy skrzynię mobilem MOBILUBE SYN LS 75w90 (1850ml) i napełniliśmy kielichy przegubów smarem.

Cóż mogę powiedzieć - skrzynia działa cichutko, nie ma żadnych kłopotów z wrzucaniem biegów, o dziwo wsteczny nie charczy - w starej skrzyni od nowości wydawał dziwne dźwięki ;) Od wczoraj zrobiłem na niej 300km

Fotki są na telefonie mojego kolegi który powinien mi je dosłać do poniedziałku.

Najśmieszniejsze jest to że wg. instrukcji do demontazu skrzyni biegów należy rozebrać pół samochodu.
My zdjęliśmy tylko akumulator, łoże akumulatora, wycofalismy przeguby bez odkręcania piast, zdemontowalismy rozrusznik i odkręcilismy skrzynię biegów (demontaz czujników, linek i cięgien pomijam)

Jeśli ktoś chce wymieniać skrzynię biegów służę radą. Z problemami i przerwami max 8 godzin pracy w dwie osoby :)

Aha, wyjaśniło się też tajemnicze stukanie podczas ruszania i przyspieszania przy niskich obrotach.
Obudowa filtra powietrza uderzała z wysoką częstotliwością o sterownik gazu wydając bardzo dramatyczne dźwięki ;)
victor89
Klubowicz

Numer postu:#23  Postprzez Huczas » So 16:52, 17 gru 2011

hmm to w anglikach jest hydrauliczna skrzynia? lepsza czy gorsza od tej naszej na linkach?

pełen podziwu jestem :) ja u siebie ostatnio z tyłu szczęki i tłoczki zmieniałem i narobiłem się przy tym ponad 4 godziny z kolegą do pomocy :D

no i czekamy na zdjęcia oczywiście :]
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#24  Postprzez Dreamcatcher » So 17:23, 17 gru 2011

victor89 napisał(a):Cóż mogę powiedzieć - skrzynia działa cichutko, nie ma żadnych kłopotów z wrzucaniem biegów, o dziwo wsteczny nie charczy - w starej skrzyni od nowości wydawał dziwne dźwięki ;)
u mnie przy wrzucaniu wsteczny też wydawał dziwne dźwięki. się okazało mało leju było (co ponoć jest zgubne dla skrzyni). ostatnio była uszczelniana - zobaczymy co będzie dalej.
gratuluję - w końcu wszystko działa :)
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#25  Postprzez JDK » So 18:10, 17 gru 2011

a jak z długością przełożeń? :)
JDK
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Biała, Był Sunny, Było Cc 1.2, Było Bmw e36 coupe Jest Sej 1.4 16v 6 speed

Numer postu:#26  Postprzez victor89 » So 18:53, 17 gru 2011

Hubert - tak, w anglikach mają hydrauliczny wysprzęglik. Skrzynia różni się od polskich kształtem i grubością mocowania do poduszki, kopułką z wlewem oleju (na niej mocowana jest hydraulika). W głowie krążyły mi dziwne myśli - czy jedynkę będę wrzucał tak jak wcześniej, czy w prawo i do pasażera :P Powiem Ci że praca przy hamulcach jest upierdliwa ze względu na jakieś zawleczki, sprężynki itd. To wymaga precyzji i czasu. Skrzynia to robota dla hardkorowego koksa - śruby i sila!

Oleju miałem dość w skrzyni. Najpierw myślałem że to terkotanie o które się Was pytałem jest spowodowane brakiem smarowania. Po wymianie i nalaniu 1,8L stara też zgrzytała przy wrzucaniu wstecznego ;)
Też się ciesze że już wszystko działa. Następny etap generalnie wygłuszenie matami bitumicznymi i filcem całego samochodu :) A! No i oczywiście wymiana tarcz i klocków wraz z amortyzatorami przednimi.

JDK - Jako że jest to skrzynia od silnika 1.2 to ma takie same przełożenia.

Ostatnio zacząłem dłubać więcej przy pandzie ze względu na źródło kasy i bardzo zaprzyjaźniony warsztat, który charytatywnie z kolegą remontowaliśmy i przeprowadzaliśmy termomodernizacje po pożarze. Na wakacjach jeszcze nie wiedziałem o tym że tak szybko i intensywnie będę korzystał z usług udostępnienia narzędzi i dachu nad głową ;)
victor89
Klubowicz

Numer postu:#27  Postprzez victor89 » So 19:56, 17 gru 2011

Foty, przepraszam za aparat od ZTE [:

Obrazek
Taki widok zastał nas po wtoczeniu samochodu do warsztatu.
Nie wspomniałem o tym ale samochód zepsuł mi się z Lublinie, a naprawiany był w Pruszkowie. Jak to się stało? Maciek, który pomagał mi w całej naprawie (poznaliście go na zlocie pandaclub), zaoferował holowanie. I tak oto 203km jechałem z Lublina do Pruszkowa na holu ciągnięty przez 12 letniego forda mondeo 1.8TD

Obrazek
Wycofane przeguby.

Obrazek
A to zbliżenie na starą skrzynię biegów, jak widzicie ktoś do niej strzelał :P Kaliber 44 ;)
Olej był rozpryskiwany dookoła wylatując każdym najmniejszym otworkiem zasyfiając calutką komore silnika :]

Obrazek
Mechanizm różnicowy - wygląda nienajgorzej. Po prawej i po lewej kielichy jeszcze w starej skrzyni biegów

Obrazek
A to ja Wiktor, do okoła widać zgliszcza rozkręconej skrzyni biegów (miny niepocieszone gdyż tego dnia mieliśmy skończyć robotę). Po mojej lewej ręce nowa skrzynia biegów.

Obrazek
To Maciek na placu boju

Obrazek
Przykręcona nowa skrzynia biegów. KONIEC! Odpalamy! :)

Więcej fot nie robilismy ale zgliszcza skrzyni biegów chyba jeszcze nie zostały wywiezione na złom.
victor89
Klubowicz

Numer postu:#28  Postprzez JDK » So 20:13, 17 gru 2011

Brawo za odwagę i sukces :D
JDK
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#29  Postprzez Wiesław90 » So 21:28, 17 gru 2011

brawo brawo :D
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
Wiesław90
Wymiatacz

Panda: 1.1 =)

Numer postu:#30  Postprzez Vito » N 9:51, 18 gru 2011

Ogólnie robota nie jest łatwa i "lekka" ( w dosłownym znaczeniu ) i większość ludzi udałoby się do mechanika na wymianę. Świetna robota :klaska: :ok:
Vito
Admin na emeryturze

Panda: była - jest pug 508
Imię: Witek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne