Deacon napisał(a):spalanie w miescie na dojazdach do pracy 5km w jedna strone - 6l. trasa - 4,5l.
Deacon napisał(a):silnik benzynowy nie spali ci tyle w miescie tylko wiecej![]()
Agent napisał(a):Deacon napisał(a):spalanie w miescie na dojazdach do pracy 5km w jedna strone - 6l. trasa - 4,5l.
I to jest właśnie polska mentalność - jeździć tylko do pracy i po bułki do sklepu, robiąc rocznie kilkanaście tys. km, ale oczywiście klekot musi być bo każdy ma i taka modaZasadnicza sprawa - traktor nie nadaje się do miasta i na krótkie odcinki, no ale to Polska - tu każdy wierzy w mit, że klekot to oszczędność, szkoda, że pozorna.
Deacon napisał(a):wczesniej do pracy mialem 30km w jedna strone to jak teraz zmienilem prace to mam auto zmienic? chlopie jak bede chcial to do sasiada pojade samochodem - nie twoja sprawa. takie komentarze to zachowaj dla siebie![]()
Deacon napisał(a):miales kiedys diesla? bo cos mi sie wydaje, ze nie a jak tak to jakiegos trupa.
Deacon napisał(a):akurat silnik benzynowy o tej samej pojemnosci spali ci wiecej. cena czesci jest porownywalna do PB wiec dla mnie oszczednosc jest.
Deacon napisał(a):mam jeszcze drugie auto w dieslu z silnikeim 1.9TDI, ktore tez pali w miescie 6l - pokaz mi silnik benzynowy o takiej pojemnosci, ktory tyle spali.
Deacon napisał(a):nie marudz na diesla tylko dlatego, ze cie na niego nie stac.
Agent napisał(a):Nie spinaj się, mówiłem ogólnie o irracjonalnej modzie na klekoty, a nie bezpośrednio o tobie.]
Agent napisał(a):Nie miałem i nigdy miał nie będę.
Agent napisał(a):Im mniejsza pojemność tym mniejsza różnica w spalaniu i kosztach on vs. benzyna. A ceny części absolutnie nie sa porównywalne i klekot zawsze bardziej bije po kieszeni, wystarczy spojrzeć na ceny turbin, dwumasy, filtra cząstek stałych itd
Agent napisał(a):Pokaż mi tdi, ktore w miescie spali 6 l / 100 kmNorma to 7,5 no ale własnie przez fanatyków krążą legendy, że zaden klekot nie weźmie więcej jak 5 l ropy
Agent napisał(a):Teraz zaprzeczasz sam sobie - skoro klekot to sama oszczędność, to przecież tym bardziej byłoby mnie na niego stać
tytułem dygresji:Agent napisał(a):Deacon napisał(a):akurat silnik benzynowy o tej samej pojemnosci spali ci wiecej. cena czesci jest porownywalna do PB wiec dla mnie oszczednosc jest.
Im mniejsza pojemność tym mniejsza różnica w spalaniu i kosztach on vs. benzyna. A ceny części absolutnie nie sa porównywalne i klekot zawsze bardziej bije po kieszeni, wystarczy spojrzeć na ceny turbin, dwumasy, filtra cząstek stałych itd.
te 90KM to fabryczne czy jakiś wirus jest? szczerze pierwszy raz się spotykam z taką wersją silnikową w Pandzie.Deacon napisał(a):Agent napisał(a):Pokaż mi tdi, ktore w miescie spali 6 l / 100 kmNorma to 7,5 no ale własnie przez fanatyków krążą legendy, że zaden klekot nie weźmie więcej jak 5 l ropy
to zapraszam do mnie i policze ci pod dystrybutoremja mam wersje 90KM i tyle wlasnie pali mi w miescie - dochodzi do 6,5l. nigdy nie przekroczylem 7.
Powrót do Mechanika - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość