Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
-jednej z najnowocześniejszych fabryk samochodów w Europie.
-Ta nowoczesna fabryka może wyprodukować dowolny samochód osobowy
a w razie upadku zwolni kolejnych 200
tak dajmy jeszcze więcej pieniędzy. Dajmy każdemu kto chce. Jak ktoś ma swoją firmę i ta firma nie przynosi dochodu to jemu też dajmy z milion. Próba była i się nieudała, to po co powtarzać błędy? ale to moje zdanieFSO tuż przed podjęciem produkcji dla General Motors otrzymało wielomilionową pomoc od państwa
bart_tychy napisał(a):wolny rynek
bart_tychy napisał(a):-Ta nowoczesna fabryka może wyprodukować dowolny samochód osobowy
nowoczesna to ona była 40 lat temu
bart_tychy napisał(a):szkoda fabryki, ale uważam że są inne fabryki, zostawmy trochę wolnego rynku.
myślę że są firmy które zatrudniają więcej osób (w tym też firmy kooperacyjne) którym bardziej przydadzą się dotację.
tak dajmy jeszcze więcej pieniędzy. Dajmy każdemu kto chce. Jak ktoś ma swoją firmę i ta firma nie przynosi dochodu to jemu też dajmy z milion. Próba była i się nieudała, to po co powtarzać błędy? ale to moje zdanie
bart_tychy napisał(a):gdyby ta fabryka była opłacalna to by produkcja aż wrzała a nie wrze.
bart_tychy napisał(a): co do podniesienia podatków: przez wiele lat podatki gruntowe były nie podnoszone. nastąpiła aktualna wycena i teraz się zaczęło że to krzywdzące.
bart_tychy napisał(a):Panie Piotrze mnie też jest przykro z powodu możliwości utraty tak znaczącej fabryki w Polsce, lecz niestety. Szkoda ludzi, wiele rodzin straci miejsce pracy. Jednak dalej wierze w to że fabryka jest po prostu nieopłacalna. Bardziej opłacalna jest produkcja w np. w Chinach.
bart_tychy napisał(a):O ile niepojawi się jakiś wielki koncern który chciał by zainwestować w tę fabrykę to nie wróże jej zbyt kolorowych dni.
bart_tychy napisał(a): co do nowości tej fabryki to dalej pracują tam przecież maszyny które pamiętają głęboki PRL, no chyba że się mylę.
bart_tychy napisał(a):Polaków nie stać na produkcję własnych samochodów:(
bart_tychy napisał(a):zresztą dalej mamy parę "fabryk" które są nieopłacalne, jak również parę ktre są opłacalne
bart_tychy napisał(a):, ale Chińczycy robią to samo, ale taniej. smutne ale prawdziwe.
bart_tychy napisał(a):Ok. proszę napisać coś więcej co jest planowane w sprawie jej ocalenia? Jakie działania mają pomóc w jej ocaleniu?
Nie wiem ile publicznych pieniędzy zostało wpompowane w tą fabrykę ale każde następne też będą stracone. Fabryki nie powinno się ratować z sentymentu ale dla zysku. FSO ma przynieść zysk, i to nam, a Magna na początek chce dofinansowania ze środków rządowych i unijnych. Więc taniej będzie tam trawnik zrobić.Jarecki8810 napisał(a):Jak dla mnie to FSO już dawno powinno zostać zlicytowane i sprzedane. ... Poza tym FSO upadło przede wszystkim przez związki zawodowe, czyli roznieśli je sami pracownicy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości