Wycieraczka kierowcy słabo zbiera

Szarpie, stuka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Camcioo, AdaMs

Wycieraczka kierowcy słabo zbiera

Numer postu:#1  Postprzez donvito » Wt 15:20, 01 kwi 2025

Od paru lat (samochód żony :) ) wycieraczka szyby po stronie kierowcy źle zbiera dokładnie na środku pióra. Po każdej wymianie piór, przez parę dni jest OK, a potem znów słabo.. Ślad wilgoci jest widoczny na całej drodze wycieraczki i powstaje gdy wycieraczka powraca do pozycji spoczynkowej (gdy wycieraczka idzie w górę, to jest OK). Ręką nie wyczuwam luzów mechanizmu.. Gumka pióra dolega poprawnie, nawet mam wrażenie, że na środku jest nieco bardziej ugięta niż na bokach.. Sprawdziłem przyleganie ramienia do szyby, po zdjęciu pióra, i jest prosto... Pióra które testowałem to MotGum, Alca i Valeo chyba... Ciągle ten sam efekt.. Czy ktoś z Was miał coś podobnego, albo ma pomysł gdzie i czego szukać?
donvito
Świeżak

Panda: III 1,2
Imię: Witek

Re: Wycieraczka kierowcy słabo zbiera

Numer postu:#2  Postprzez Testowy » Śr 11:59, 02 kwi 2025

Spróbuj odtłuścić szybę, może tu jest problem? A jak będziesz odtłuszczał szybę, zrób to samo z piórami wycieraczek...
Często zdarza się, że dzieje się tak po myciu auta na myjniach automatycznych, gdy szyby są "uwalone" woskiem...
Testowy
Bywalec

Panda: P2 1.2 8V 60KM Eco Dynamic / P3 1,2 8V 69KM Lounge
Imię: Mirek

Numer postu:#3  Postprzez Saba » Śr 12:35, 02 kwi 2025

Zmyj szybę rozpuszczalnikiem uniwersalnym, a jeszcze lepiej alkoholem izopropylowym - jest znacznie bezpieczniejszy. Jeśli użyjesz alkoholu, warto przetrzeć także pióra wycieraczek (zwykły rozpuszczalnik uniwersalny może uszkodzić niektóre mieszanki gum).
Saba
Bywalec

Panda: Panda 1,2 4x4 Climbing
Imię: Saba

Numer postu:#4  Postprzez donvito » Śr 13:56, 02 kwi 2025

Dzięki, spróbuję spirytusem :)
donvito
Świeżak

Panda: III 1,2
Imię: Witek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne