Szarpanie po odpuszczeniu gazu

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Szarpanie po odpuszczeniu gazu

Numer postu:#1  Postprzez Bonifacy88 » Cz 17:32, 03 maja 2018

Witam. Dzisiaj plagi egipskie dopadły moją Pandę 2 rocznik 2010 z instalacją LPC BRS 32. Otóż. Otóż, podczas wbicia biegu nr 1 i odpuszczenia gazu, auto zamiast płynnie jechać potrafi szarpać, przód tył przód tył i tak z kila dobrych metrów. Dodam że problem jest i na benzynce i na LPG.

Ale od początku:
1. Wyczyściłem przepustnicę - wcześniej też były lekkie objawy własnie takowego działania tj szarpania ale nie trwały tak długo, bardziej byłem skłonny powiedzieć że wina była mojego puszczania sprzęgła, lecz nie.
No więc wyczyściłem przepustnicę. Fakt krokowy był zawalony 70 tys pewnie mechanik tam rączek nie wkładał.
Okazało się że autko śmiga na za wysokich obrotach, i jeszcze po pewnym czasie pokazał się błąd P0172. No więc zerowanie wartkości wyuczonych i do tego adaptacja koła fonicznego przez program Multiecuscan. Piłowanie autka do odcięcia przez 3 sekundy i tak 6 razy.

2. Po tym odezwał się alternator, pokazała się ikonka braku ładowania, lecz tutaj podejrzewam walniętą obudowę jego ponieważ kiedyś po deszczu wył mi jak motopompa, i pewnie po dodaniu gazu sterownik wykrył że nie ładuje i pokazał ikonkę, lecz po kilku km znikła po czym znowu się pokazała i znowu znikła. Sam jak sprawdzałem miernikiem, oraz programem wychodziło że altek ładuje no ale może przez chwilkę nie ładował i sterownik tak wykrył. W poniedziałek wymontuje go i zawiozę do regeneracji. Lecz wcześniej sprawdzę jeszcze połączenia.

Moje pytanie na co patrzeć, co może być przyczyną szarpania?. Dziękuję i pozdrawiam.
Bonifacy88
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Adam

Re: Szarpanie po odpuszczeniu gazu

Numer postu:#2  Postprzez Bonifacy88 » Wt 21:13, 08 maja 2018

Proszę o ewentualną diagnozę czy tak powinien pracować silniczek krokowy po odpuszczeniu gazu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Śr 19:37, 09 maja 2018 przez Pols, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Na prośbę użytkownika.
Bonifacy88
Świeżak

Numer postu:#3  Postprzez Albercik » Śr 0:01, 09 maja 2018

Po tych wykresach widać tylko, że obroty idą za silnikiem krokowym. Pytanie tylko dlaczego krokowy się tak zacgowuje. Ja mam podobny problem u siebie więc też poobserwuję ale dopiero za parę dni, jak uda mi się klimę zrobić, bo teraz się jeździć nie da.

Btw - odnośnie klimy to pamiętaj, że każde załączenie się sprężarki powoduje podniesienie obrotów, a wyłaczenie - spadek.
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Numer postu:#4  Postprzez Bonifacy88 » Cz 22:01, 10 maja 2018

Jutro podpinam pandę od kumpla zobaczę jak u niego skaka.
Bonifacy88
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez Bonifacy88 » So 15:20, 12 maja 2018

Proszę o wrzucenie od was ewentualnie zdjęć z pomiarów krokowców, jak u was to wygląda. U mnie starałem się utrzymać stałe obroty bez odjęcia nogi z gazu - ciągle dodawałem aż do pewnego stopnia - a następnie odejmowałem gwałtownie. U kumpla podobnie z tym że wykres już jest całkowicie inny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bonifacy88
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez Bonifacy88 » Wt 17:07, 15 maja 2018

Albercik napisał(a):Po tych wykresach widać tylko, że obroty idą za silnikiem krokowym. Pytanie tylko dlaczego krokowy się tak zacgowuje. Ja mam podobny problem u siebie więc też poobserwuję ale dopiero za parę dni, jak uda mi się klimę zrobić, bo teraz się jeździć nie da.

Btw - odnośnie klimy to pamiętaj, że każde załączenie się sprężarki powoduje podniesienie obrotów, a wyłaczenie - spadek.

Krokowy wymieniony, liczba kroków ogólnie się zmniejszyła nawet i 5 mi pokazuje, ale po odpuszczeniu gazu czuć że auto silnikiem hamuje, nie ma jakiś dziwnych szarpnięć do przodu do tyłu, idzie pracować delikatnie na pedale gazu, wcześniej miałem i to wielkie problemy z tym związane. Zobaczymy jak będzie dalej na razie jest ok na rozgrzanym silniku, zobaczymy potem na zimnym.

Dodam że wykres mi się uspokoił, tj krokowy trzyma pozycję po ustabilizowaniu gazu nie ma teraz takich pików jak na początku i końcu.
Obrazek
Bonifacy88
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez arnold » Wt 18:47, 15 maja 2018

Napisz proszę jaki krokowiec kupiłeś?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#8  Postprzez Bonifacy88 » Wt 19:44, 15 maja 2018

O krokowcu napisałem osobny post. Poczytaj na tym forum.
Bonifacy88
Świeżak

Numer postu:#9  Postprzez arnold » Wt 20:51, 15 maja 2018

Tam się zawiesiłem na problemach z doborem, moja sugestia miała na celu to żeby temat był zakończony w pełni.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#10  Postprzez Bonifacy88 » Wt 21:37, 15 maja 2018

Już uzupełniłem tam temat ;)
Bonifacy88
Świeżak