korek wlewu paliwa ?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: korek wlewu paliwa ?

Numer postu:#31  Postprzez thomson » Pt 20:39, 28 lip 2017

Odgrzeję temat bo mam problem z korkiem wlewu paliwa - jest zamykany na kluczyk, ale nie działa. Kluczyk bez problemu wchodzi do zamka i przekręca się, ale korek się nie zamyka. Jak korek jest wyjęty i kręcę kluczykiem to nie widzę żeby cokolwiek się ruszało. Także chyba muszę go rozebrać i zobaczyć co tam w środku się stało.
w5minut_pl napisał(a):trzeba naprawdę delikatnie wysunąć stalową zawleczkę trzymająca bębenek nie uszkadzając tego zabezpieczenia.

Da radę jeszcze raz przesłać obrazek? Nie chcę nic popsuć przy rozbieraniu korka.
thomson
Stały bywalec

Panda: 1.2 Dynamic
Imię: Tomek

Numer postu:#32  Postprzez thomson » So 20:51, 29 lip 2017

Czy w tym korku czegoś nie brakuje?
Obrazek
Patrząc na wlew wygląda na to, że zamknięcie kluczykiem powinno spowodować wysunięcie jakichś zapadek uniemożliwiających odkręcenie korka. A u mnie przy kręceniu kluczykiem nic się nie dzieje :/
thomson
Stały bywalec

Numer postu:#33  Postprzez Dreamcatcher » N 12:28, 30 lip 2017

Szczerze to aż sam poszedłem do garażu zobaczyć. U mnie podczas kręcenia kluczykiem też nic się nie rusza, nie wysuwa. Jedyna różnica to ten środek korka co wchodzi do wnętrza wlewu. W zależności od położenia kluczyka jest ruchomy (tzn. można palcami kręcić nim), bądź jest zablokowany.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#34  Postprzez thomson » N 13:00, 30 lip 2017

Czyli jak włożysz korek i wyjmiesz kluczyk to możesz kręcić korkiem a i tak go nie wykręcisz czy w ogóle nie można go ruszyć?
Mam zabezpieczenia na bagażnik rowerowy, które są nakręcane zamiast motylka i one działają tak, że zablokowane to znaczy można kręcić a i tak się nie odkręci, a odblokowane to znaczy coś w środku się blokuje i kręcenie powoduje odkręcenie.
thomson
Stały bywalec

Numer postu:#35  Postprzez Dreamcatcher » N 16:03, 30 lip 2017

Tak jak piszesz - jak nie ma kluczyka to korek się kręci swobodnie. Dopiero po przekręceniu kluczyka czuć opór i można go odkręcić i uzyskać dostęp do wlewu.
Dreamcatcher
Klubowicz

Panda: 1.3 JTD
Imię: ...

Numer postu:#36  Postprzez thomson » N 17:17, 30 lip 2017

Dzięki za info. W takim razie u mnie zepsuł się w pozycji otwartej (zablokowanej). Spróbuję go rozebrać i naprawić (albo popsuć jeszcze bardziej :P)
thomson
Stały bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne