Brzęczące plastiki

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Brzęczące plastiki

Numer postu:#1  Postprzez SnaXiK » Pn 20:24, 22 maja 2017

Witam . Nie wiem w jakim dziale by pasował ten post więc dodałem go tutaj. Panowie i Panie macie jakieś pomysły jak by zniwelować trzeszczące plastiki podczas jazdy , i gdy radio gra ? Jest to dość irytujące ale zdaję sobie też sprawę że to nie jest auto za 500 tys zł i jakoś wykonania połączeń elementów nie jest na najwyższym poziomie.
SnaXiK
Stały bywalec

Panda: Fiat Panda 2 1.2 69KM Fresh
Imię: Adam

Re: Brzęczące plastiki

Numer postu:#2  Postprzez JargoV » Wt 10:51, 23 maja 2017

Tak to u nas niestety jest, niektóre elementy przymocowane są w zbyt małej ilości miejsc przez co mają zbyt dużo swobody

Podejrzewam że najbardziej rozchodzi się o boczki drzwi, można je podkleić matami bitumicznymi, wtedy nie będą się obijać o blachę i brzęczeć. Zajrzyj w schowek czy wszystkie śruby są dobrze dokręcone, potrafi być głośny jak jest luźny, no i oczywista oczywistość, twarde przedmioty w drzwiach i schowku, to te dopiero potrafią grać. ;)
JargoV
Klubowicz

Panda: Panda II 1.1 2009r
Imię: Jarek

Numer postu:#3  Postprzez Albercik » Wt 14:20, 23 maja 2017

W Pandzie nic nie trzeszczy dopóki... jest sztywna buda. W momencie, kiedy auto jest zamęczone na dziurach, cała buda zaczyna chodzić i z tym się nic nie zrobi. U mnie póki co - 168 tys. i nic nie trzeszczy.
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Numer postu:#4  Postprzez olo 1 » Wt 21:51, 23 maja 2017

Drzwi do wygłuszenia,a miejsce styku tapicerki z drzwiami(na rantach)do podklejenia taśmą.Gdzieś kiedyś pisałem.Taka jak wstążki zamszowe.Deska rozdzielcza - śruby mocujące do dokręcenia.Generalnie niestety sprawdź mocowania i powoli elimnuj trzaski.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#5  Postprzez SnaXiK » Wt 22:33, 23 maja 2017

Wiem że muszę rozebrać pół samochodu i poskręcać elementy . Najbardziej irytuje mnie dzwiek podczas przyspieszania jakby luzny gdzies plastik gdzies w okolicy licznika lub na desce przy podszybiu ewentualnie osłodnka silnika wycieraczek wpada w rezonans .
SnaXiK
Stały bywalec

Panda: Fiat Panda 2 1.2 69KM Fresh
Imię: Adam

Numer postu:#6  Postprzez Testowy » Śr 7:16, 24 maja 2017

Miałem kiedyś takie irytujące dźwięki w samochodzie właśnie w okolicy deski rozdzielczej, licznika. Długo nie mogłem znaleźć ich źródła. Powód okazał się bardzo prozaiczny i możliwy do usunięcia w 20 sekund - poluzowane śruby daszka licznika (w trakcie "poszukiwań" źródła dźwięków samo przytrzymanie daszka nie dawało żadnej poprawy, dopiero dokręcenie śrub spowodowało, że w samochodzie nastała błoga cisza).
Testowy
Bywalec

Panda: P2 1.2 8V 60KM Eco Dynamic / P3 1,2 8V 69KM Lounge
Imię: Mirek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne